Χρήστος Πασσαλής & Σύλλας Τζουμέρκας στο φεστιβάλ Βερολίνου με το "Η Πόλη και η Πόλη"

Το δημιουργικό δίδυμο συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Encounters της Μπερλινάλε.

i_poli_kai_i_poli1_homemade_films Homade Films

Δύο διαχρονικοί συνεργάτες, οι Χρήστος Πασσαλής και Σύλλας Τζουμέρκας, ενώνουν τις δυνάμεις τους πίσω από την κάμερα για την ταινία "Η Πόλη και η Πόλη", η οποία κάνει σύντομα παγκόσμια πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου (10-20/2), συμμετέχοντας στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Encounters.

Ο ηθοποιός και χορευτής Πασσαλής έχει συνεργαστεί κινηματογραφικά ξανά με τον Τζουμέρκα, με πιο πρόσφατη την ταινία "Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών", το οποίο επίσης είχε κάνει πρεμιέρα στην Μπερλινάλε το 2019. Η σκηνοθετική τους σύμπραξη στο "Η Πόλη και η Πόλη", το οποίο γυρίστηκε σε μόλις 14 μέρες, τους θέλει να επιστρέφουν στη γεννέτειρά τους Θεσσαλονίκη για να φτιάξουν ένα φιλμ που δομημένο σε έξι κεφάλαια, έναν πρόλογο και έναν επίλογο, όπου θαμπώνονται τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου.

christos_passalis_syllas_tzoumerkas_ilias_hatzakis

Σχετικά με την ταινία οι Πασσαλής-Τζουμέρκας σημειώνουν: "Δύο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο κάδρο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του προηγούμενου αιώνα και η πόλη όπως είναι σήμερα. Ο χώρος και ο χρόνος πλέκονται με αινιγματικό τρόπο: η χαμένη πόλη, οι αγωνιζόμενοι, ταπεινωμένοι, για πάντα χαμένοι κάτοικοί της συνυπάρχουν δίπλα στους σύγχρονους κατοίκους. Δύο ρεύματα σχηματίζονται: το πρώτο είναι το σύγχρονο, αυτό της καθημερινότητας. Το άλλο, βασίζεται στην αληθινή εμπειρία και τα σκληρά γεγονότα μιας καλά θαμμένης εποχής — μιας εποχής που άφησε πίσω της ανοιχτές πληγές, αλλά και τα ίχνη μιας χαμένης Εδέμ. Τα δύο ρεύματα, το σύγχρονο και το άλλο, συναντιούνται και συνδιαλέγονται στις ρωγμές — όπως σ’ ένα όνειρο".

Το "Η Πόλη και η Πόλη" αποτελεί συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Homemade Films (Μαρία Δρανδράκη) με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την επιμέλεια ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της δωρεάς του για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Claims Conference - the Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung - Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

i_poli_kai_i_poli2_homemade_films

Από τη μεριά του, για τη συνεργασία ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης αναφέρει: "Είμαστε ευτυχείς για τη συμμετοχή της ταινίας 'Η Πόλη και Η Πόλη' στο διαγωνιστικό τμήμα 'Encounters' του φεστιβάλ του Βερολίνου. Θα ήθελα να συγχαρώ τους δημιουργούς της, Χρήστο Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα για το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα στη διεθνή πορεία της ταινίας, τη συμμετοχή στη φετινή Μπερλινάλε. 'Η Πόλη και η Πόλη' αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μας αναθέσεις για το επετειακό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 1821 και υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σε συμπαραγωγή με την Ηomemade Films. Ευχόμαστε η ταινία να έχει τη διεθνή πορεία και την καταξίωση που της αξίζει".

Το πολυπρόσωπο ensemble cast της ταινίας απαρτίζουν οι: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Fritz Fenne, Jakob Leo Stark, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Αρμαγανίδης, Ζωή Σιγαλού, Μαρίνα Σιώτου, Δανάη Πριμάλη, Μιχάλης Κίμωνας, Λεονάρδος Μπατής, Βάσια Μπακάκου, και πολλοί ακόμη επαγγελματίες ηθοποιοί και ερασιτέχνες.

i_poli_kai_i_poli3_homemade_films

Την διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας υπογράφει ο Σίμος Σαρκετζής ("Μικρά Αγγλία", "Winona", "Σμύρνη μου Αγαπημένη"), το μοντάζ ο Γιώργος Ζαφείρης ("Μήλα"), τα σκηνικά ο Χρήστος Πασσαλής, τα κοστούμια η Μάρλι Αλειφέρη ("Suntan", "To Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών") και η Βασιλεία Ροζάνα ("Αttenberg", "Digger"), τον ήχο οι Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Νίκος Έξαρχος, Δημήτρης Κανελλόπουλος και Περσεφόνη Μήλιου, ενώ το σχεδιασμό του μακιγιάζ και των κομμώσεων οι Εύη Ζαφειροπούλου και Ιουλία Σιγρίμη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.