Το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου ξεκινά με Φρανσουά Οζόν και αέρα Φασμπίντερ

Η ταινία «Peter von Kant» σηκώνει την αυλαία στη φετινή και ξανά δια ζώσης (εκτός απροόπτου) Μπερλινάλε.

peter_von_kant_ekso ©C. BETHUEL, FOZ

Ένας σταθερός επισκέπτης του φεστιβάλ Βερολίνου θα έχει την τιμή να σηκώσει την αυλαία της φετινής 72ης Μπερλινάλε, η οποία εκτός απροόπτου πρόκειται να διεξαχθεί ξανά δια ζώσης στις 10-20/2.

Ο λόγος για τον πολύπειρο Γάλλο σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν, βραβευμένος το 2019 με την Αργυρή Άρκτο - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής ("Θέλημα Θεού"), ο οποίος υπογράφει την ταινία έναρξης "Peter von Kant". Όπως προδίδει ο τίτλος, το φιλμ είναι εμπνευσμένο από το κλασικό δράμα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ "Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ" (1972), το οποίο αφορά το ειδύλλιο ανάμεσα σε μια επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας και μια μανεκέν. Η θρυλική Χάνα Σιγκούλα που πρωταγωνιστεί στην ταινία του Γερμανού βρίσκεται και σε εκείνη του Οζόν, πλάι στους Ντενί Μενοσέ και Ιζαμπέλ Ατζανί.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε Κάρλο Σατριάν δήλωσε σχετικά:
"Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς καλωσορίζουμε και πάλι το Φρανσουά Οζόν στο φεστιβάλ, αλλά και χαρούμενοι που εκκινούμε τη διοργάνωση με τη νέα ταινία του. Για τη φετινή έναρξη αναζητούσαμε ένα φιλμ που θα μπορούσε να φέρει ελαφρότητα και ζωηράδα στη μελαγχολική ρουτίνα μας. Το 'Peter von Kant' αποτελεί μια θεατρική επίδειξη δύναμης γύρω από την έννοια του lockdown. Στα χέρια του Οζόν, το ύφος των kammerspiel (σ.σ.: γερμανικό κινηματογραφικό είδος γύρω από την εργατική τάξη) αποδεικνύεται το τέλειο καταφύγιο για την αγαπή και τη ζήλεια, την αποπλάνηση και το χιούμορ - όλα όσα δηλαδή κάνουν τη ζωή και την τέχνη άρρηκτα συνδεδεμένα".

Από τη μεριά του ο Οζόν ανέφερε:
"Νιώθω χαρά και τιμή που επιστρέφω στο Βερολίνο, ένα μέρος από το οποίο έχω μόνο σπουδαίες αναμνήσεις, 22 χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας μου 'Water Drops on Burning Rocks' η οποία αποτελούσε διασκευή θεατρικού έργου του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Η Μπερλινάλε αποτελεί το ιδανικό φεστιβάλ για να αποκαλυφθεί το 'Peter von Kant', κάτι που υπογραμμίζει θριαμβευτικά τη σύνδεσή μου ως Γάλλος σκηνοθέτης με τη γερμανική κουλτούρα. Σας ευχαριστώ πολύ που το επιλέξατε".

Να σημειώσουμε, επιπλέον, πως στο 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου συμμετέχει και η Άρτεμις Αναστασιάδου με τη βραβευμένη ταινία μικρού μήκους "Το Βανκούβερ" στο διαγωνιστικό τμήμα Generation Kplus.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.