Κλερ Ντενί, Ούλριχ Ζάιντλ & Πάολο Ταβιάνι στο διαγωνιστικό της 72ης Μπερλινάλε

Πλήθος γνωστών σινεφίλ ονομάτων στο πρόγραμμα του φεστιβάλ Βερολίνου που βρίσκεται λιγότερο από ένα μήνα μακριά.

les_passagers_de_la_nuit_charlotte_gainsbourg

Κάτι λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την έναρξη του 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου (10-20/2) που δρομολογείται για δια ζώσης διεξαγωγή ύστερα από δύο χρόνια, έχοντας φυσικά δρομολογηθεί αυστηρά υγειονομικά μέτρα για τη φυσική παρουσία στις των σινεφίλ αλλά και των επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Με την ταινία έναρξης να έχει ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή το "Peter von Kant" του Φρανσουά Οζόν, όπως επίσης ορισμένοι τίτλοι των επιμέρους τμημάτων σαν το "Η Πόλη και η Πόλη" (Χρήστος Πασσαλής & Σύλλας Τζουμέρκας), ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε Κάρλο Σαρτριάν παρουσίασε τις ταινίες του φετινού προγράμματος καθώς και του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Η ενότητα αποτελείται από 18 ταινίες εκ των οποίων οι πέντε ανήκουν σε δημιουργούς που στο παρελθόν έχουν φύγει από το Βερολίνο με βραβεία στα χέρια.

i_poli_kai_i_poli1_homemade_films
Homade Films
"Η Πόλη και η Πόλη"

Ο Σαρτριάν σχολιάζοντας τις επιλογές δήλωσε: "Είμαστε χαρούμενοι που υποδεχόμαστε ξανά καλλιτέχνες που θαυμάζουμε και των οποίων η δουλειά μας είναι πολύτιμη. Είμαστε επιπλέον χαρούμενοι καθώς καλωσορίζουμε στο διαγωνιστικό τμήμα δημιουργούς των οποίων οι ταινίες μας ενθουσίασαν. Οι περισσότερες από αυτές διαδραματίζονται στο σήμερα, αλλά μονάχα δύο αφορούν την παδνημία. Η ανθρωπιά και οι συναισθηματικοί δεσμοί αποτελούν κοινή συνισταμένη μεταξύ τους, με τις μισές να επιλέγουν την οικογένεια ως το πλαίσιο για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Σχεδόν όλα τα φιλμ τοποθετούν τη δράση έξω από τις πόλεις, στην περιφέρεια, την εξοχή ή απλώς ακολουθούν τους χαρακτήρες τους μακριά από τα αστικά περιβάλλοντα".

Αρκετά είναι τα σινεφίλ ονόματα που ξεχωρίζουν αμέσως στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα. Η σπουδαία Κλερ Ντενί μετά το αγγλόφωνο sci-fi "Μαύρη Τρύπα" (2018) κινείται σε πιο γνώριμα νερά με το "Both Sides of the Blade". Η ταινία αφορά ένα περίπλοκο ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνιστες τους Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λαντόν. Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί έχουν συνεργαστεί ξανά με την Ντενί, στην κομεντί "Η Λιακάδα Μέσα Μου" (2017) και το υπέροχο "Vendredi Soir" (2002), αντίστοιχα.

Μόνος, δίχως τον αδερφό του Βιτόριο που πέθανε το 2018, κάθεται ξανά την καρέκλα του σκηνοθέτη ο 90χρονος Πάολο Ταβιάνι, πέντε χρόνια μετά την πρώτη σόλο δουλειά του ("Μια Προσωπική Ιστορία"). Στο "Leonora Addio" που τοποθετείται στο Μπρούκλιν, η δολοφονία ενός νεαρού Σικελιανού μετανάστη συνδέει τρεις σουρεάλ κηδείες στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Έπειτα, ο πολύπειρος Ούλριχ Ζάιντλ ("Παράδεισος της Πίστης") στο "Rimini" αφηγείται την ιστορία ενός ξεσπεσμένου αυτοκαταστροφικού ποπ σταρ, του οποίοι η έτσι κι αλλιώς άστατη ζωή χειροτερεύει απότομα, όταν η αποξενωμένη κόρη τού ζητάει ένα υπέρογκο ποσό.

call_jane_wilson_webb
Wilson Webb
"Call Jane"

Μπερλινάλε δίχως πρεμιέρες των Χονγκ Σανγκ-σου ("Η Γυναίκα που Έφυγε") και Ντενί Κοτέ ("Ο Μπόρις Χωρίς την Μπεατρίς")... δε νοείται. Ο ανήσυχος, αλλά μειλίχιος, Νοτιοκορεάτης παρουσιάζει το "The Novelist's Film", ενώ ο Καναδός το "That Kind of Summer", όπου τρεις γυναίκες καλούνται να συμφιλιωθούν με τη σεξουαλικότητά τους. Ακόμη η Φίλις Νάγκι, σεναριογράφος του "Carol" (Τοντ Χέινς, 2015), πραγματοποιεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της με το "Call Jane" όπου βρίσκουμε διάσημες σταρ στους πρώτους ρόλους. Ελίζαμπεθ Μπανκς, Σιγκούρνι Γουίβερ και Κέιτ Μάρα εμφανίζονται στο δράμα που περιστρέφεται γύρω από τις αγωνιώδεις απόπειρες μιας παντρεμένης γυναίκας να κάνει έκτρωση.

the_novelists_film_jeonwonsa_film_coproduction
Jeonwonsa Film Co. Production
"The Novelist's Film"

Οι -ακόμα πιο- σινεφίλ ίσως θυμούνται και τους παρακάτω δημιουργούς. Η Ισπανίδα Κάρλα Σιμόν που είχε υπογράψει το τρυφέρο "Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι" (2017), έρχεται στην Μπεριλνάλε με το "Alcarràs". Η εξίσου ταλαντούχα Ούρσουλα Μέγιερ, του εξαιρετικού "Η Αδελφή μου" (2012), στο "The Line" αφηγείται την περίπτωση μιας γυναίκας η οποία επιχειρεί να επανενωθεί με την οικογένειά της, παρά τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της που επιβλήθηκαν όταν επιτέθηκε στη μητέρα της. Τέλος, σημειώνουμε το όνομα του Ρίτι Παν από την Καμπότζη ("Exile", "The Missing Picture") ο οποίος επανέρχεται με το ντοκιμαντέρ "Everything Will Be Ok", το οποίο αφορά τις αιματηρές διαμαρτυρίες τις Μιανμάρ του 2021, όταν περίπου 1000 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους εναντιώμενοι στο στρατιωτικό καθεστώς.

that_kind_of_summer_lou_scamble_metafilms
Lou Scamble / Metafilms
"That Kind of Summer"

Οι ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού στη 72η Μπερλινάλε:

A E I O U - Das schnelle Alphabet der Liebe (A E I O U - A Quick Alphabet of Love) (Νικολέτ Κρέμπιτζ)
Alcarràs (Κάρλα Σιμόν)
Avec amour et acharnement (Both Sides of the Blade) (Κλερ Ντενί)
Rimini (Ούλριζ Ζάιντλ)
Call Jane (Φίλις Νάγκι)
Drii Winter (A Piece of Sky) (Μάικλ Κοχ)
Everything Will Be Ok (Ρίτι Παν)
La ligne (The Line) (Ούρσουλα Μέγιερ)
Leonora addio (Πάολο Ταβιάνι)
Les passagers de la nuit (The Passengers of the Night) (Μίκαελ Χερς)
Nana (Before, Now & Then) (Καμίλα Αντίνι)
Peter von Kant (Φρανσουά Οζόν)
Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush) (Αντρέας Ντρέσεν)
Robe of Gems (Νατάλια Λόπεζ Γκαγιάρντο)
So-seol-ga-ui Yeong-hwa (The Novelist's Film) (Χονγκ Σανγκ-σου)
Un año, una noche (One Year, One Night) (Ισάκι Λακουέστα)
Un été comme ça (That Kind of Summer) (Ντενί Κοτέ)
Yin Ru Chen Yan (Return to Dust) (Λι Ρουιτζούν)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.