Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Μαζί με τον αδερφό του Πάολο έφεραν στη μεγάλη οθόνη μερικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά.

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Ένας Χρυσός Φοίνικας και μία Χρυσή Άρκτος είναι μόνο δύο από τα δεκάδες βραβεία που έχει στην «τροπαιοθήκη» του ο Βιτόριο Ταβιάνι, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών.

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι πέθανε σε ηλικία 88 ετών - εικόνα 1

Ο Βιτόριο γεννήθηκε στην επαρχιακή πόλη Σαν Μινιάτο της Τοσκάνης το 1929, όπου μεγάλωσε αχώριστος από τον αδερφό του Πάολο, με τον οποίο θα μεγαλουργούσαν αργότερα στην έβδομη τέχνη. Οι δυο τους, αφού εργάστηκαν πρώτα ως δημοσιογράφοι, πέρασαν στις αρχές των '60s πίσω από την κάμερα. Στην πρώτη τους δουλειά συνεργάστηκαν με τον σπουδαίο Δανό ντοκιμαντερίστα Γιόρις Ίβενς («L'Italia non è un paese povero», 1960 / σ.σ.: «Η Ιταλία δεν είναι μια Φτωχή Χώρα»), και αμέσως μετά με τον Βαλεντίνο Ορσίνι σε δύο ταινίες μυθοπλασίας («Un uomo da bruciare», 1962 / «Outlaws of Love», 1963).

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι πέθανε σε ηλικία 88 ετών - εικόνα 2
«The Subversives»

Η διάθεση των Ταβιάνι ήταν να φέρουν την κληρονομιά του ιταλικού νεορεαλισμού σε μια νέα έντονα πολιτική κινηματογραφική πραγματικότητα, όπου θίγονται κοινωνικά ζητήματα, αδιέξοδα στις σχέσεις που οφείλονται σε οικονομικά προβλήματα, και η ιστορική μνήμη.

Αυτό φάνηκε από την πρώτη ταινία που σκηνοθέτησαν ως ντουέτο, «The Subversives» (1967), η οποία απεικόνιζε τους παράλληλους διαφορετικούς τρόπους ζωής της ιταλικής κοινωνίας, με αφορμή το θάνατο του επί χρόνια γενικού γραμματέα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η ταινία εντάχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Βερολίνου, και έμοιαζε προφητική της εξέγερσης του Μάη του '68.

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι πέθανε σε ηλικία 88 ετών - εικόνα 3
Ο Μαρσέλο Μαστρογιάνι στο «Αλοζανφάν»

Η σταδιακή τους ανέλιξη συνεχίστηκε με το φιλόδοξο μετα-αποκαλυπτικό «Under the Sign of Scorpio» (1969) με πρωταγωνιστή τον διάσημο Τζιάν Μαρία Βολοντέ, και τα «επαναστατικά» «Σαν Μικέλε» (1971) και «Αλοζανφάν» (1974) με ήρωα τον σπουδαίο Μαρσέλο Μαστρογιάνι.

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι πέθανε σε ηλικία 88 ετών - εικόνα 4
«Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο»

Ακολούθησε ένα σερί καταπληκτικών ταινιών που τους καθιέρωσε ως μαέστρους του κινηματογράφου. Το 1977 παραδίδουν μία ανατριχιαστική σπουδή στον αυταρχισμό μέσα από τη σχέση πατέρα και γιού, με το «Πατέρας Αφέντης» (1977) που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα, και το 1982 υπογράφουν το αριστούργημά τους «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο». Η ταινία που επίσης βραβεύτηκε στις Κάνες, με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, σκιαγραφεί στη μορφή του παραμυθιού τις αντιθέσεις της ιταλικής ψυχοσύνθεσης στο πλαίσιο ενός χωριού που αντιστέκεται στους Ναζί το 1944, και προκαλεί θαυμασμό μέχρι σήμερα για το θάρρος και την μαγεία με την οποία οι Ταβιάνι διαχειρίστηκαν μια σειρά πολύπλοκων θεμάτων σε αυτήν.

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι πέθανε σε ηλικία 88 ετών - εικόνα 5
«Ο Καίσαρας πρέπει να Πεθάνει»

Ακόμα δύο σταθμοί στην πολυσυλλεκτική φιλμογραφία των Ταβιάνι είναι οι εικαστικά εξαίσιες ταινίες «Χάος» (1984), βασισμένη σε ιστορίες του Πιραντέλο, και «Φιορίλε» (1992). Χρειάστηκε όμως να περάσουν είκοσι χρόνια για να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή του σινεμά, όταν με το ευρηματικά αιχμηρό «Ο Καίσαρας πρέπει να Πεθάνει» (2012) βραβεύτηκαν με Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε. Η πιο πρόσφατη ταινία τους ήταν το εμπνευσμένο από το «Δεκαήμερο» του Τζιοβάνι Βοκάκιο φιλμ «Θαυμάσιος Βοκάκιος» (2015).

Το Αριστοτελείο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης πριν τρία χρόνια είχε αναγορεύσει τους Ταβιάνι επίτιμους διδάκτορες του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Διαβάστε περισσότερα για τους Ταβιάνι εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.