Μια Προσωπική Ιστορία

2,5

Σε γνώριμο έδαφος και με το «σκληρό» λυρισμό που τους χαρακτηρίζει, οι Ταβιάνι στοχάζονται άλλη μία φορά, εδώ με λιγότερο σφρίγος, πάνω στη σχέση ατόμου και Ιστορίας, προσωπικών επιθυμιών και πολιτικοινωνικών επιταγών.

Μια Προσωπική Ιστορία

Ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» του 2015 επρόκειτο να είναι και η τελευταία σκηνοθετική συνεργασία των αχώριστων αδερφών Ταβιάνι, οι οποίοι συμπλήρωσαν τότε έξι μεστές δεκαετίες πίσω από την κάμερα. Βασισμένοι σε ένα ημι-αυτοβιογραφικό χρονικό του Μπέπε Φενόλιο (1922-63), γνωστού κυρίως από το μυθιστόρημά του «Il partigiano Johnny», συνέγραψαν το σενάριο της «Προσωπικής Ιστορίας», τα προβλήματα υγείας του Βιτόριο όμως, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2018, επτά μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Τορόντο, τον εμπόδισαν να συν-σκηνοθετήσει ακόμη μία φορά με τον αδερφό του.

Σε γνώριμο κινηματογραφικό έδαφος, ο Πάολο επιστρέφει στην Ιταλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον εμφύλιο ανάμεσα στους αντάρτες και τους φασίστες και σε άλλο ένα μυθοπλαστικό σινε-δοκίμιο πάνω στη σχέση ατόμου και Ιστορίας, προσωπικών επιθυμιών και πολιτικοινωνικών επιταγών. Από το «Κάτω Από τον Αστερισμό του Σκορπιού» και το «Σαν Μικέλε» μέχρι το «Αλοζανφάν» και τη «Νύχτα του Σαν Λορέντζο», οι Ταβιάνι φέρνουν διαρκώς τους ήρωές τους αντιμέτωπους με κρίσιμες ιστορικές στιγμές, οι οποίες τους ωθούν σε οριακές προσωπικές όσο κι ευρύτερα πολιτικές αποφάσεις.

Μια Προσωπική Ιστορία - εικόνα 1

Η ορμητική γοητεία του σινεμά των δύο Τοσκανών δημιουργών βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο αντιπαραθέτουν, συμπλέκουν και τελικά εκμεταλλεύονται διαλεκτικά τη σχέση αυτών των δύο πόλων (η ψυχολογία ενός χαρακτήρα και η εξάρτησή του από τα ιστορικά γεγονότα). Όπως επιχειρούν να κάνουν, με τον ίδιο «σκληρό» λυρισμό αλλά με σαφώς λιγότερο αφηγηματικό σφρίγος, και με την ιστορία του Μίλτον. Αυτός είναι ένας παθιασμένος με την όμορφη Φούλβια παρτιζάνος, που αναζητά εν μέσω μαχών τον φίλο του –επίσης αντάρτη– Τζόρτζιο, με τον οποίο εκείνη είναι κρυφά ερωτευμένη.

Ιταλία, Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Προσωπική Ιστορία

Una Questione Privata
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 84 '
  • Πάολο Ταβιάνι

Παθιασμένος με τη Φούλβια, ο παρτιζάνος Μίλτον αναζητά εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον φίλο του –επίσης αντάρτη– Τζόρτζιο, με τον οποίο εκείνη είναι κρυφά ερωτευμένη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους must τίτλους της πρώτης μεγάλης καλοκαιρινής διοργάνωσης της σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/05/2024

Ο "Ραψωδός" με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο στους κινηματογράφους

Αθηναϊκή πρεμιέρα για τη βραβευμένη πρώτη μεγάλου μήκους του Νίκολαϊ Χάμελ.

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ

Μια ξέπνοη όσο και ανερμάτιστη μεταφορά ενός θεατρικού έργου που καταφέρνει να μην εντρυφά πουθενά ενώ θίγει τα πάντα.

Avant-Drag!

Ένα τολμηρό ριζοσπαστικό ντοκιμαντέρ-μανιφέστο, που αποθεώνει την εγχώρια drag σκηνή όσο απογυμνώνει την πολλαπλή φοβικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Λυσάρι της Ζωής

Διασκεδαστικά ορμητικό, σινεφιλικά ρομαντικό, αλλά και άνισο αφηγηματικά feelgood δράμα που παρασύρεται από την πληθωρικότητα του κόσμου του.

Φανταστικοί Φίλοι

Όλα τα χολιγουντιανά κλισέ επιστρατεύονται σε ένα επιτηδευμένα δακρύβρεχτο παραμύθι, το οποίο χειρίζεται εκβιαστικά τις έννοιες της απώλειας.