Οι καλύτερες ταινίες του 2021 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

Τα μέλη τις ΠΕΚΚ επέλεξαν τα 10 κορυφαία ξένα κι 3 ελληνικά φιλμ της χρονιάς.

o_pateras_pekk

Ενόψει της κυκλοφορίας της καθιερωμένης ετήσιας έκδοσης "Κινηματογράφος 2021", όπου βρίσκονται κείμενα για όλες τις ταινίες και τα φεστιβάλ της περασμένης χρονιάς, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) δημοσιεύει τη λίστα της με τις καλύτερες ελληνικές και ξένες ταινίες του 2021.

Τα μέλη της Ένωσης κατέθεσαν τις ψήφους τους στις δύο κατηγορίες από τις οποίες παρότι προέκυψε ξεκάθαρος νικητής όσον αφορά τα εγχώρια φιλμ, σε εκείνα του εξωτερικού είχαμε απροσδόκητη ισοψηφία στην κορυφή. Ο "Πατέρας" του Φλόρια Ζέλερ και η "Χώρα των Νομάδων" της Κλόι Ζάο μοιράζονται το νούμερο 1 της κατάταξης, με μια ακόμα ισοβαθμία ανάμεσα στην "Εξουσία του Σκύλου" (Τζέιν Κάμπιον) και το "Dune" (Ντενί Βιλνέβ) να ακολουθεί. Από την άλλη, στην τριάδα των ελληνικών ταινιών το "Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη κέρδισε τις εντυπώσεις της πλειοψηφίας των κριτικών.

Το top-10 ξένων ταινιών της ΠΕΚΚ:

1. Ο Πατέρας (Φλοριάν Ζελέρ)
-. Η Χώρα των Νομάδων (Κλόι Ζάο)
3. Η Εξουσία του Σκύλου (Τζέιν Κάμπιον)
-. Dune (Ντενί Βιλνέβ)
5. Παράλληλες Μητέρες (Πέδρο Αλμοδόβαρ)
6. Η Γαλλική Αποστολή (Γουές Άντερσον)
7. Άσπρο Πάτο (Τόμας Βίντερμπεργκ)
-. Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό (Ράντου Ζούντε)
-. Δεν Υπάρχει Κακό (Μοχάμαντ Ρασούλοφ)
-. Bacurau (Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο & Χουλιάνο Ντορνέλες)

Το top-3 ελληνικών ταινιών της ΠΕΚΚ:

1. Digger (Τζώρτζης Γρηγοράκης)
2. Daniel '16 (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος)
3. Μήλα (Χρήστος Νίκου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νύχτες Πρεμιέρας: Τα Late Night Specials ξεκινούν απόψε με "Perfect Blue"

Η ταινία είναι ίσως η σημαντικότερη anime που γυρίστηκε ποτέ και έκανε παγκοσμίως γνωστό το όνομα του σκηνοθέτη της, Σατόσι Κον.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/02/2026

Επιστρέφει το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ κινηματογράφου "Psaroloco"

Στις 21 και 22 Μαρτίου το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, που περιλαμβάνει φέτος 64 ταινίες μικρού μήκους.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 26 Φεβρουαρίου.

"Παίζει Ακόμα;": Δείτε μια αποκλειστική σκηνή από τη νέα ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ

Η Λόρα Ντερν και ο Γουίλ Άρνετ παίζουν ένα ζευγάρι στα χωρίσματα στη νέα ταινία που σκηνοθετεί ο Μπράντλεϊ Κούπερ, μετά τον "Μαέστρο".

Ένας χρόνος χωρίς τον Θόδωρο Αδαμόπουλο - Εκδήλωση μνήμης στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η εκδήλωση για τον Θόδωρου Αδαμόπουλου θα αναδείξει το πολυσχιδές έργο και την καθοριστική συμβολή του στην ιστορία και τη διάσωση του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (26/02-04/03)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Οι 5 κορυφαίοι ρόλοι του Βαγγέλη Μουρίκη

Με αφορμή τον ρόλο του -ως προπονητής τζούντο- στο "Πολύ Κοριτσίστικο Όνομα το Πάττυ", θυμόμαστε τις καλύτερες ερμηνείες του σπουδαίου Έλληνα πρωταγωνιστή.