Bacurau

3,5

Το επαναστατικό πνεύμα του cinema novo σμίγει με τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία, σε ένα κινηματογραφικά ανένταχτο και αιχμηρό φιλμ

Bacurau

Στο κοντινό μέλλον, σε ένα απομονωμένο σημείο της βραζιλιάνικης επαρχίας, μια αυτοοργανωμένη κοινότητα δέχεται ένοπλες επιθέσεις από αγνώστους με απροσδιόριστες προθέσεις, ώσπου οι κάτοικοι αποφασίζουν να προστατευτούν με κάθε κόστος. Το επαναστατικό πνεύμα του cinema novo σμίγει με τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία, σε ένα κινηματογραφικά ανένταχτο και αιχμηρό φιλμ, το οποίο διεκδικεί δυναμικά την αισθητική ανανέωση στη μεγάλη οθόνη και την πολιτική αλλαγή στην κοινωνία. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών (2019).

Bacurau - εικόνα 1

Μία από τις ανησυχίες που χαρακτηρίζουν το σύντομο, πλην εξαιρετικά γόνιμο, έργο του φιλοσόφου Μαρκ Φίσερ, αφορά τη σύγχρονη αδυναμία των ανθρώπων να οραματιστούν ένα μέλλον αποδεσμευμένο από τους οικονομικούς και πνευματικούς αποκλεισμούς του καπιταλισμού. Προκειμένου να δημιουργηθούν, έστω, οι προϋποθέσεις ενός διαφορετικού κόσμου, ο Φίσερ προέταξε την ιδέα του «ψυχεδελικού κομμουνισμού». Χωρίς να σχετίζεται με τα ναρκωτικά, η εν λόγω έννοια αφορά τους τρόπους με τους οποίους μια συλλογικότητα έχει τη δύναμη να εκφέρει επιθυμίες, διεκδικήσεις που ανατρέπουν την υφιστάμενη δομή της πραγματικότητας, ώστε να προκύψει κάτι καινούργιο.

Ηθελημένα ή όχι, η παραπάνω θεωρία βρίσκει –με μια δόση υπερβολής– εφαρμογή στο «Bacurau», όπου στο κοντινό μέλλον μια μικρή αυτοοργανωμένη κοινότητα, απομονωμένη στην αχανή βραζιλιάνικη επαρχία, αρχίζει να δέχεται αιφνιδιαστικές ένοπλες επιθέσεις από αγνώστους με απροσδιόριστες προθέσεις. Οι αρχικά επιφυλακτικοί κάτοικοι, αφού πάρουν μια ψυχοτρόπο ουσία (η προαναφερθείσα ψυχεδέλεια) περνούν στη δράση, για να προστατέψουν τον τόπο τους με κάθε κόστος.

Bacurau - εικόνα 2

Οι Κλέμπερ Μεντόνσα-Φίλιο (του εξαιρετικού «Aquarius») και Χουλιάνο Ντορνέλες, συνυπογράφουν ένα πολιτικά αιχμηρό και αισθητικά ριζοσπαστικό φιλμ. Στο σκηνοθετικό κομμάτι, οι αναφορές βρίθουν: από την παράδοση των ταινιών με λήσταρχους («cangaço») όπως απεικονίζονται στο cinema novo («Ο Θεός και ο Διάβολος στη Χώρα του Ήλιου»), τις μονταζιακές μεταβάσεις των «Επτά Σαμουράι», την εκμετάλλευση του ανοιχτού πεδίου στα γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, τις θεματικές των δυστοπικών sci-fi, μέχρι το εθνογραφικό σινεμά και τον τρόμο!

Το επιτυχημένο σμίξιμο αυτών των φαινομενικά ασύμβατων συστατικών ενισχύει την εικονοκλαστική ιδιότητα του φιλμ, παρά τα περιστασιακά σεναριακά παραστρατήματα και τις στιγμές που χαλαρώνει το αφηγηματικό σφρίγος. Εκεί, όμως, που επιδρά απελευθερωτικά η ταινία είναι στον τρόπο που δημιουργεί τη διάθεση της εξέγερσης, πέρα από την κινηματογραφική υλοποίησή της.

Bacurau - εικόνα 3

Το σκηνοθετικό δίδυμο φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης δύο αντιθετικές κοσμοαντιλήψεις. Από τη μία είναι εκείνοι με τα λίγα, οι οποίοι αντλούν τον πολιτισμό τους από τις μυστικιστικές παραδοσιακές τελετουργίες και την ιστορική μνήμη, συνυπάρχοντας δίχως ηθικές αγκυλώσεις ή διαχωρισμούς (οι queer χαρακτήρες γίνονται λαϊκοί ήρωες), έχοντας ως συνδετικό κρίκο την ταξική ισότητα και αλληλεγγύη. Από την άλλη, οι εισβολείς προτάσσουν την ιδιοτέλεια (κάθε θάνατος ισούται με προσωπικό κέρδος) και την πνευματική ομογενοποίηση, ενώ αδιαφορούν για το περιβαλλοντικό κόστος των πράξεών τους.

Πρόκειται για σαφέστατη αντιπαραβολή του κυνισμού της ακροδεξιάς πρακτικής του Ζαΐρ Μπολσονάρου και της έμπρακτης, ριζοσπαστικής αλληλεγγύης η οποία οφείλει να υπάρχει ως αντιπρόταγμα. Και έπειτα, το «Bacurau» επιδρά ως απόδειξη ενός αναζωογονητικού σινεμά που τολμά να οραματίζεται το ανένταχτο και το διαφορετικό. Να είναι, δηλαδή, με τον δικό του τρόπο «ψυχεδελικό».

Βραζιλία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Bacurau

3,5
  • Τρόμου
  • 2019
  • Διάρκεια: 131 '
  • Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

Στο κοντινό μέλλον, σε ένα απομονωμένο σημείο της βραζιλιάνικης επαρχίας, μια αυτοοργανωμένη κοινότητα δέχεται ένοπλες επιθέσεις από αγνώστους με απροσδιόριστες προθέσεις, ώσπου οι κάτοικοι αποφασίζουν να προστατευτούν με κάθε κόστος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μπορεί ο Αύγουστος να εφυγε αλλά τα θερινά σινεμά εξακολουθούν να αποτελούν την τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινίες που παίζουν αυτό το διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/09/2026

Η "Σπασμένη Φλέβα" είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ

Η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη με τον Βασίλη Μπισμπίκη στον ρόλο ενός χρωμένου Έλληνα σε απόγνωση επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την κατηγορία του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε αυτό το φθινόπωρο στους κινηματογράφους

Από μεγάλα blockbuster έως ταινίες κατευθείαν από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, μάθετε για όσες ταινίες ανυπομονούμε να δούμε μέσα στο φθινόπωρο.

Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Τα στιγμιότυπα του Σαββατοκύριακου

Το "α" και ο Χρήστος Μήτσης βρίσκονται στο 83ο Φεστιβάλ Βενετίας (2-12/9), το οποίο χόρεψε στο ρυθμό των Oasis. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα highlights της τέταρτης και της πέμπτης μέρας.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 10/09

Ο "Κόκορας", τα "Μαγικά Φίλτρα 2" κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (10-16/09)

DISFF49: 10 λόγοι που ανυπομονούμε για το Φεστιβάλ Δράμας

Το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF49) επιστρέφει από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στη Δράμα νέες κινηματογραφικές φωνές. Φτιάξαμε μια λίστα με τις ταινίες που περιμένουμε να δούμε στην αγαπημένη γιορτή των μικρομηκάδων.