Daniel '16

3

Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μια λιτή κινηματογραφικά και πλούσια συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης.

daniel_16

Στις περισσότερες ταινίες μας, η ελληνική επαρχία μοιάζει με εξωτική χώρα. Σκηνικό μιας μελαγχολικής εγκατάλειψης ή φόντο αλλόκοτων, σχεδόν πάντα αναχρονιστικών και κομφορμιστικών συμπεριφορών. Από την αριστουργηματική μικρού μήκους «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου» ως το ντοκιμαντέρ «Ο Μανάβης» και το μυθοπλαστικό «Γιο του Φύλακα», ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος έσκαβε πάντα βαθύτερα από αυτό το αισθητικοϊδεολογικό φολκλόρ. Όπως και στο «Daniel ’16», όπου ένας Γερμανός έφηβος στέλνεται σε μια ελληνική κοινότητα αγωγής ανηλίκων για να εκτίσει την ποινή του για παραβατική συμπεριφορά. Σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου ο Ντάνιελ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην καινούργια πραγματικότητα και διαρκώς εξεγείρεται ενάντια στην πειθαρχημένη ζωή την οποία του επιβάλλουν ο Σταύρος και η Σάρα, οι υπεύθυνοι της κοινότητας. Η μητέρα του είναι μια μακρινή, αδιάφορη φιγούρα με την οποία επικοινωνεί μέσω Skype και ο νεαρότερός του Μαξ, ο Βερολινέζος με τον οποίο συγκατοικούν, του σπάει τα νεύρα.

Daniel '16 - εικόνα 1

Ο Ντάνιελ αναζητά προσανατολισμό. Ένα σταθερό σημείο αναφοράς και μια ταυτότητα. Με οξυδέρκεια, ο Κουτσιαμπασάκος, και οι Γλυκερία Πατραμάνη, Παναγιώτης Χριστόπουλος και Γιάννης Τσίρος που συνυπογράφουν το σενάριο, του αφαιρούν σταδιακά όλα τα στηρίγματα. Τη γλώσσα, την οικογένεια και τη δυνατότητα δημιουργίας μιας καινούργιας (η σχέση του Σταύρου με τη Σάρα δεν είναι αυτή που δείχνει), ακόμα την έννοια της κοινότητας, μιας και το ίδρυμα τον κρατάει μακριά από κοινωνικές επαφές. Η απρόσμενη συνάντησή του, όμως, με έναν μικρό Σύρο πρόσφυγα θα τον κάνει να βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, σε μια λιτή κινηματογραφικά και πλούσια συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης στην παράδοση του Κεν Λόουτς και των αδελφών Νταρντέν. Με καίριους, τρισδιάστατους χαρακτήρες ευθείας κοινωνικής αναφοράς, καθώς στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, δυο προσφυγικές διαδρομές διασταυρώνονται και δημιουργούν το δικό τους πλαίσιο αναφοράς. Μακριά από θεσμούς και νόμους, ο Ντάνιελ «σωφρονίζεται» βρίσκοντας τον δικό του τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους, έτοιμος πλέον να ανακαλύψει και την αληθινή του ταυτότητα.

Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Daniel 16

3
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 101 '
  • Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Ο Ντάνιελ, ένας Γερμανός έφηβος, στέλνεται σε μια ελληνική κοινότητα αγωγής ανηλίκων για να εκτίσει την ποινή του για παραβατική συμπεριφορά. Σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και καλείται να δώσει λύση σε δύσκολα διλήμματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.