Τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου δίνουμε (ξανά) ραντεβού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δείτε όλα τα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που ετοιμάζει το μουσείο, εμπνεόμενο από αρχαία και σύγχρονα ομαδικά παιχνίδια.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα

Φέτος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εμπνέεται από αρχαία και σύγχρονα ομαδικά παιχνίδια, πειραματίζεται, μαθαίνει και δημιουργεί μαζί με τα παιδιά. Μπορούν τα έργα τέχνης να είναι κάτι περισσότερο από την έκφραση της υποκειμενικής αλήθειας των δημιουργών τους; Ποιον επιπλέον ρόλο επιτελούν πέρα από την έκφραση των προσωπικών ιδεών, προσδοκιών και συναισθημάτων τους; Τα εργαστήρια της φετινής χρονιάς απαντούν δημιουργικά σε αυτά τα ερωτήματα διερευνώντας τη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνία. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου υλοποιούνται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, Στρατηγικού Συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Raycap, Υποστηρικτή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

Πρόγραμμα Ιανουαρίου 2024

Για γονείς και παιδιά 2-4 ετών | Γύρω γύρω όλοι... "Κουτσοί" 

13/1, 27/1: 11 π.μ.-1 μ.μ.
14/1, 28/1: 11:30 π.μ.-1.30 μ.μ.

Το κουτσό είναι ένα από τα παιχνίδια που παίζονται από τα αρχαία χρόνια. Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα παίξουν κουτσό, καθώς και άλλα, σύγχρονα κινητικά παιχνίδια. Μουσαμάδες με αριθμούς και χαρτιά του μέτρου με πατούσες και αποτυπώματα θα ξετυλιχτούν για να παίξουνμε το ένα πόδι, με πόδια και χέρια, χοροπηδώντας και κουτσαίνοντας. Και αφού χορτάσουν γέλιο, θα φτιάξουν το δικό τους παιχνίδι με τα αποτυπώματα των χεριών και των ποδιών, αλλά και ό,τι άλλο υλικό τους αρέσει. 

Με την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου και τη Μουσειοπαιδαγωγό-Μουσικό Όλια Ντακογιάννη.

Εισιτήριο 15€ (για 1 παιδί και 1 γονέα) | Μέγιστος αριθμός παιδιών: 12

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα
Paris Tavitian

Για παιδιά 4-7 ετών | Εξερευνώντας σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες. "Arte Povera – Γιάννης Κουνέλης Όταν η ανακύκλωση γίνεται τέχνη"

20/1: 11 π.μ.-1 μ.μ. & 2-4 μ.μ.
21/1: 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ.
28/1: 2.30-4.30 μ.μ.

Μπορώ να φτιάξω ένα έργο τέχνης από χρησιμοποιημένα υλικά; Τι μπορώ να φτιάξω με χώμα, ξύλα, πέτρες, εφημερίδες και παλιά υφάσματα; Μπορεί ένα έργο να κρύβει πίσω του ένα ξεχωριστό παραμύθι; Όλα ξεκινούν στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπου εμφανίζεται η φτωχή τέχνη ή αλλιώς, arte povera, η οποία σταδιακά εξελίσσεται μέσα στα χρόνια από πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους, ο Pino Pascali, ο Mario Merz και ο Γιάννης Κουνέλης. Στο εργαστήριο, παιδιά 4-7 ετών θα παρατηρήσουν τα υλικά, που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες της arte povera και τις μεθόδους με τις οποίες συνθέτουν τα έργα τους, θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ξεχωριστές κατασκευές και ιστορίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στους γονείς.

Με τις Παιδαγωγούς-Μουσειοπαιδαγωγούς Φωτεινή Γκουντοπούλου και Χρυσαυγή Γεώργαρη.

Εισιτήριο 15€ | Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα
Paris Tavitian

Για παιδιά 7-11 ετών | Η Τέχνη καθρεφτίζει τον κόσμο μας. "Andy Goldsworthy, Γλυπτά αφιερωμένα στην αρμονία της φύσης!"

13/1, 20/1: 11 π.μ.-1 μ.μ.
14/1: 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ.

Ο Andy Goldsworthy είναι ένας καλλιτέχνης, που συνεργάζεται αρμονικά με τη φύση, για να δημιουργήσει εφήμερες δημιουργίες, τις οποίες στη συνέχεια φωτογραφίζει. Στόχος του Goldsworthy είναι, μέσα από αυτή τη στενή αλληλεπίδραση και συνεργασία, να κατανοήσει καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και να αποτυπώσει έναν ιδεατό κόσμο, που συνδέεται αρμονικά με τη φύση και αντιστέκεται στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας στην πόλη. Δουλεύοντας με ό,τι απλόχερα έχει η φύση να προσφέρει, όπως κλαδιά, φύλλα, πέτρες, χιόνι, πάγο, καλάμια, αγκάθια, και φτερά, ο ίδιος αποκαλύπτει την πρόθεσή του πίσω από αυτές τις επιλογές αναφέροντας: "Θέλω να δω πέρα από την επιφάνεια. Όταν δουλεύω με ένα φύλλο, μια πέτρα, ένα ξύλο, δεν βλέπω μόνο αυτό το υλικό από μόνο του, αλλά ένα άνοιγμα στις διαδικασίες της ζωής. Όταν αφήνω το υλικό, αυτές οι διαδικασίες συνεχίζονται".

Με έμπνευση τα έργα και τη φιλοσοφία του Andy Goldsworthy, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν γλυπτά αφιερωμένα στην αρμονία της φύσης, παίζοντας με φυσικά υλικά και δοκιμάζοντας λεπτές ισορροπίες, που και ο ίδιος ο καλλιτέχνης ενσωματώνει στο έργο του.

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου και την Παιδαγωγό Μάγδα Αθανασίου.

Εισιτήριο €15 | Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα
©Paris Tavitian

Για παιδιά 7-11 ετών | Η Τέχνη καθρεφτίζει τον κόσμο μας. "Ai Weiwei, Χρωματιστά Βάζα"

21/1, 28/1: 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ.
27/1: 11 π.μ.-1 μ.μ.

Τι είναι τελικά τα χρωματιστά αγγεία του Ai Weiwei; Τέχνη ή βανδαλισμός; Γιατί ο Ai Weiwei βούτηξε σε χρώμα κινεζικά αγγεία ηλικίας 2000 ετών; Όπως σε αυτό, έτσι και σε πολλά άλλα έργα του, ο Ai Weiwei, χρησιμοποιεί την ειρωνεία, για να προκαλέσει τις σκέψεις και τις απόψεις των θεατών. Επαληθεύοντας τον χαρακτηρισμό του "πιο διαβόητου καλλιτέχνη της Κίνας", πειραματίζεται δημιουργικά διαρκώς και καταρρίπτει κάθε είδους κοινωνική σύμβαση προσκαλώντας μας να δούμε μέσω μιας νέας οπτικής τόσο την ιστορία, όσο και την πραγματικότητα γύρω μας. Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα εμπνευστούν από τα "Χρωματιστά Βάζα", που αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του επαναστατικού καλλιτέχνη και θα διασκεδάσουν ανακαλύπτοντας τεχνικές της αγγειοπλαστικής, καθώς επίσης και μερικές από τις ιδιότητες των χρωμάτων.

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου και την Παιδαγωγό Μάγδα Αθανασίου.

Εισιτήριο: €15 | Mέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.