Ο Μικρός Νότος ταξιδεύει με δύο αγαπημένες παιδικές παραστάσεις

Η γνωστή θεατρική ομάδα παρουσιάζει τον "Ραφτάκο των λέξεων" και τις "Αισωπομαχίες" σε καλοκαιρινούς σταθμούς στην Αττική μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο ραφτάκος των λέξεων - Αισωπομαχίες © Τάσος Βρεττός

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει σε διάφορους σταθμούς σε όλη την Αττική δύο υπέροχες παιδικές παραστάσεις, που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας φίλους. 

Μετά τις sold out παραστάσεις με τον "Ραφτάκο των λέξεων” του Αντώνη Παπαθεοδούλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κι όχι μόνο, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει ξανά την αγαπημένη ιστορία μικρών και μεγάλων από το ομώνυμο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε φιλόξενους υπαίθριους χώρους με μικρές ομάδες θεατών. Το σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Με αγνά υλικά - ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα- η ομάδα δημιουργεί μία χειροποίητη παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου. Στη σκηνή ερμηνεύουν οι Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Έλσα Λουμπαρδιά.

Ο ραφτάκος των λέξεων

Το αναλυτικό πρόγραμμα

 

Ιούνιος 

Καισαριανή, Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 10 & 24 Ιουνίου στις 6.45 μ.μ. 
Χαλάνδρι, Κινηματογράφος Αλεξάνδρα, 16 Ιουνίου στις 7.15 μ.μ.
Καλλιθέα, Κινηματογράφος Φλερύ, 18 Ιουνίου στις 7.15 μ.μ.
Βριλήσσια, Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, 25 Ιουνίου στις 11 π.μ.

Ιούλιος

Καισαριανή, Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 1, 2, 22 & 23 Ιουλίου στις 7 μ.μ. 
Βριλήσσια, Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, 2 & 16 Ιουλίου στις 10.30 π.μ.

Ο Ραφτάκος

Λίγα λόγια για την ιστορία

Κάποτε σε μια μικρή πόλη που έμοιαζε ακόμα με χωριό ζούσε ένας ράφτης
μοναδικός. Μοναδικός όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη μα επειδή ο ράφτης αυτός έφτιαχνε τα ρούχα του με λέξεις! Διάλεγε προσεχτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά κι έτσι φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον Ραφτάκο. Κι έπεσε ένας χειμώνας τόσο βαρύς που κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει. Τότε θυμήθηκαν τον Ραφτάκο τους που τόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις και ξαναζεστάθηκαν. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.

Αισωπομαχίες
Τάσος Βρεττός©

Εκτός από τον "Ραφτάκο των λέξεων”, οι ιστορίες του παραμυθά Αισώπου θα ταξιδέψουν και αυτές με τη σειρά τους τους μικρούς θεατές, στην παράσταση "Αισωπομαχίες". "Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι", "Oι δύο τράγοι", "Ο βοριάς και ο ηλιος", "Ο κάβουρας και το φίδι", "Ο λαγός και η χελώνα" συνθέτουν μία διαδραστική, μουσική παράσταση. Μάχες, έριδες, συγκρούσεις, ανταγωνισμοί και αψιμαχίες συνθέτουν ένα σκηνικό εκρηκτικό σε μία παράσταση όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν σημαντικό και ενεργό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών. Τύμπανα, κιθάρα, άρπα, βροντή, καζού, magic drum, καλίμπα, ξύστρα, μουσική γαβάθα, καστανιέτες, κρόταλα, ζήλιες, καχόν, δίνουν ζωντάνια και ρυθμό, σε μία παράσταση όπου οι ιστορίες και η ζωντανή μουσική έχουν τον πρώτο λόγο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

 

Ιούνιος 

Βριλήσσια, Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, 11 Ιουνίου στις 11 π.μ.
Βριλήσσια, Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, 18 Ιουνίου στις 11 π.μ.

Ιούλιος

Καισαριανή, Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 8 Ιουλίου στις 7 μ.μ. 
Βριλήσσια, Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, 9 Ιουλίου στις 10.30 π.μ.
Καισαριανή, Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 15 Ιουλίου στις 7 μ.μ. 
Καισαριανή, Αισθητικό Δάσος Υμηττού, 16 Ιουλίου στις 7 μ.μ. 
Βριλήσσια, Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, 23 Ιουλίου στις 10.30 π.μ.

Πέντε μύθοι του Αισώπου, γνωστοί αλλά... αγνώριστοι! Τα παιδιά συστήνονται με τους ηθοποιούς αλλά και με τα μουσικά όργανα, ζουν τα παθήματα και τα μαθήματα από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, βιώνουν τις μεταμορφώσεις των ηρώων. Mε κέντρο της παράστασης την ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, μία παρέα -οι ηθοποιοί και τα παιδιά μαζί- μιλάμε μέσα από ιστορίες και μύθους με ζώα, για αξίες ανεκτίμητες, όπως η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η φιλία, η εργατικότητα, η δύναμη της σκέψης, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η γενναιότητα, η συμφιλίωση…

Αισωπομαχιες

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είναι της Χρύσας Διαμαντοπούλου, η σκηνοθεσία και τα κείμενα της ομάδας, η πρωτότυπη μουσική του Πέτρου Δαμουλή, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα. Στη σκηνή ερμηνεύουν οι Νίκος Αξιώτης, Δήμητρα Σκέμπη, Έλσα Λουμπαρδιά.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος

 

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση. "Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς", τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός - ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. "Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που  προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.

Αισωπομαχίες

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Πέντε μύθοι του Αισώπου, «Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι», «Oι δύο τράγοι», «Ο βοριάς και ο ήλιος», «Ο κάβουρας και το φίδι» και «Ο λαγός και η χελώνα», ενώνονται σε μια επετειακή διαδραστική παράσταση και με όχημα τη ζωντανή μουσική από 13 διαφορετικά μουσικά όργανα-τύμπανα, κιθάρα, άρπα, βροντή, καζού, magic drum, καλίμπα, ξύστρα, μουσική γαβάθα, καστανιέτες, κρόταλα, ζήλιες, καχόν-, τραγούδια, χιούμορ και απρόβλεπτες μεταμορφώσεις. Μάχες, έριδες, συγκρούσεις, ανταγωνισμοί και αψιμαχίες συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό σε μία παράσταση όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών, δίνοντας ζωντάνια και ρυθμό, ενώ μέσα από τα μαθήματα και παθήματα των ηρώων του Αισώπου μαθαίνουν για τις μεγαλύτερες αξίες και της ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το παιδικό μιούζικαλ "Λάχανα και Χάχανα - Ο Καλός μου Εαυτός" επιστρέφει στη σκηνή

Το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιωαννίδη, βασισμένο στην αγαπημένη ομώνυμη παιδική μουσική συλλογή, ανεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2023

Το επετειακό διήμερο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου για οικογένειες με παιδιά έρχεται "Από το Γκάζι με αγάπη!"

Καλλιτεχνικές ομάδες αλλά και ειδικοί στην εκπαιδευτική ρομποτική και έμπειροι παιδαγωγοί συμμετέχουν στο εορταστικό διήμερο, ενώ εργαστήρια χορού, STEAM και kids yoga και θεατρικές παραστάσεις περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες με τις οικογένειες τους.

Το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" και "Τα σ' αγαπώ του κόσμου" ανεβαίνουν στο σανίδι

Με ιστορίες για την αγάπη, τη δίψα για γνώση και τη διαφορετικότητα θα ταξιδέψουν τους μικρούς θεατές οι παραστάσεις του νέου θεάτρου "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" από τον Οκτώβριο.

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις στο Ίδρυμα Takis

Το Ίδρυμα Takis καθημερινά παρουσιάζει σειρά βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, καθώς επίσης οργανώνει ξεναγήσεις για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στην Sianti Gallery

Με αφορμή την ομαδική έκθεση "Tondo" με κυκλικά έργα ζωγραφικής, η γκαλερί ανανεώνει το ραντεβού της με τους μικρούς φίλους (6-10 ετών) με τη νέα εικαστική περιπέτεια με τίτλο "Ο κύκλος με τις πεταλούδες".

"Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας": Ο ονειρικός κόσμος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Μικρό Χορν

Ένα από τα πιο αγαπημένα έργα μικρών και μεγάλων έρχεται στην παιδική σκηνή του Μικρού Χόρν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.

"Οι Άθλιοι": Το αριστούργημα του Βίκτορος Ουγκό στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Το κλασικό έργο μεταφέρει στη σκηνή σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, με πολυμελή θίασο.