"Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο": Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου γράφει για το τρυφερό έργο που μιλάει για τη μνήμη και την απώλειά της

Η συγγραφέας και ηθοποιός της παράστασης που επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας του έργου της και της παράστασης που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κοιλάκος, η οποία προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της απώλειας μνήμης και το χάσμα μεταξύ των τριών γενιών μιας οικογένειας.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο Θοδωρής Δούπας©

Το έργο "Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο" γράφτηκε στο διάστημα 2017-2018. Ήταν μια περίοδος που έκανα γύρους γύρω από το θέμα της μνήμης και της απώλειάς της. Τι ξεχνάς, τι αφήνεις, τι κρατάς  και τι σβήνεις. Τι φοβάσαι μην ξεχάσεις, αλλά και τι θα ήθελες να μπορούσες να ξεχάσεις. Εκείνη την περίοδο παρακολουθούσα ένα συγγενικό μου πρόσωπο να ξαναγίνεται παιδί. Μέσα στην τραγικότητα και την ολίσθηση της άνοιας βρήκα στιγμές κωμικές. Μέσα στην ετεροχρονισμένη παιδικότητα βρήκα αθωότητα. Και διαπίστωσα πως κάποιες μνήμες δεν χάνονται. Μένουν εκεί, σαν νησίδες.
Πώς από ένα τέτοιο "βαρύ" ξεκίνημα μπορεί να προκύψει ένα έργο για παιδιά; Ο "Ελέφαντας” ήρθε ως αυθόρμητη απάντηση και κόντρα στον… όγκο του, "ελάφρυνε" τη ματιά μου πάνω στο θέμα. Ο Σωκράτης είναι ένας ελέφαντας αστείος, παιχνιδιάρης, ζημιάρης και σοφός. Είναι ο φανταστικός φίλος που θα ήθελα να είχα όταν μεγάλωνα με αρκετές στιγμές μοναχικού παιχνιδιού -ως μοναχοπαίδι-  όπως άλλωστε είναι και ο Κωστής, ο ήρωας της ιστορίας.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο
Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου στο ρόλο της μαμάς του μικρού Κωστή

Ο Κωστής είναι ένα οκτάχρονο παιδί. Και σαν παιδί ζει τα πράγματα περισσότερο παρά τα σκέφτεται. Αγαπάει τον παππού του, αλλά ο παππούς ξεχνάει. Αυτό είναι κάτι που ένα παιδί απλά το αποδέχεται. Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι μόνο ο παππούς που ξεχνάει; Όταν οι γονείς τρέχουν σαν τρελοί και ξεχνάνε να παίξουν μαζί του;  Όταν ξεχνάνε τα γενέθλιά του; Αυτό είναι δύσκολο για ένα παιδί. Και στα δύσκολα χρειάζεται ένας καλός φίλος.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο
Θοδωρής Δούπας©

Ο "Ελέφαντας” ήρθε για να μου δώσει ένα σημαντικό μάθημα - αυτό που παίρνουν και οι γονείς του Κωστή στην ιστορία.  Όταν έγραφα το έργο άλλωστε, δεν είχα ιδέα πώς είναι να είσαι γονιός. Αλλά πώς τα φέρνει η ζωή! Την πρώτη χρονιά που έπαιξα την Ελένη -τη μαμά του Κωστή- είχα ένα μωρό έξι μηνών,  που πλέον, στην τρίτη σεζόν της παράστασης θα κλείσει τα τέσσερα! Η ταύτιση με τον ρόλο και την τρέλα της καθημερινότητάς είναι αναπόδραστη! Όμως ο Σωκράτης, μου θυμίζει καθημερινά να μην ξεχνάω να παίζω με το παιδί μου, και μαζί του να μη σταματάω να παίζω σαν παιδί το σοβαρό παιχνίδι που λέγεται ζωή. Κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι μας. Αυτό όμως είναι.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο
Θοδωρής Δούπας©

Για να έρθει "Ο ελέφαντας στο δωμάτιο" της Μουσικής Βιβλιοθήκης χρειάστηκε να "παίξουμε" δημιουργικά με τον Μιχάλη Κοιλάκο, που σκηνοθέτησε με χιούμορ και ευρηματικότητα την παράσταση, την Άλκηστη Ραυτοπούλου, που εμπνεύστηκε την πρωτότυπη μουσική, τη Μαγδαληνή Αυγερινού που επιμελήθηκε τη σκηνογραφία και τα κοστούμια, την Πέπη Ζαχαροπούλου που δούλεψε την κίνηση και φυσικά τον Γιάννη Πλιάκη και τον Τάσο Αντωνίου που κρατάνε τους ρόλους του Κωστή και του παππού αντίστοιχα.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Τάσος Αντωνίου, Μιχάλης Κοιλάκος και Γιάννης Πλιάκης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα σύγχρονο έργο που προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της απώλειας μνήμης και το χάσμα μεταξύ των τριών γενιών μιας οικογένειας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το πρώτο άγχος αποχωρισμού που αντιμετωπίζουν τα βρέφη

Τα βρέφη στην ηλικία των 8-10 μηνών ανησυχούν πολύ όταν ένας γονιός φεύγει από το δωμάτιο, πως αντιδρούν;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/07/2024

Η κατασκήνωση του Eλληνικού Kόσμου θα αλλάξει το καλοκαίρι των παιδιών

Η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του Ελληνικού Κόσμου επιστρέφει για ακόμα ένα καλοκαίρι, προσφέροντας ψυχαγωγία και πολύ παιχνίδι.

"Ο πιθαράς και ο άρχοντας" μυεί τα παιδιά στη νεότερη κεραμική της Κρήτης

Ένα παραμύθι για την ιστορία της νεότερης κεραμικής στην Κρήτη διηγείται η κεραμίστρια Θαλασσινή Μπράτσου στη νέα έκδοση του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής.

"Ο Μάγκας" σε μια παράσταση που βοηθά τα αδέσποτα

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα θα παρουσιαστεί στη Νίκαια παρουσία της οργάνωσης "Φοβισμένα Αδεσποτάκια". Στον χώρο θα γίνει συλλογή απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία του καταφυγίου της ομάδας.

Παιδιά και ασφάλεια: Πώς να κάνεις το σπίτι σου ασφαλές για το παιδί σου

Δώστε προσοχή στη λίστα με τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων.

Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού και στέγασης; Το σχέδιο του Υπουργείου για την ενίσχυση των οικογενειών

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον "εξορθολογισμό" της κοινωνικής πολιτικής χωρίς όμως να προκαλέσει αυξημένο δημοσιονομικό κόστος.