"Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο": Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου γράφει για το τρυφερό έργο που μιλάει για τη μνήμη και την απώλειά της

Η συγγραφέας και ηθοποιός της παράστασης που επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας του έργου της και της παράστασης που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κοιλάκος, η οποία προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της απώλειας μνήμης και το χάσμα μεταξύ των τριών γενιών μιας οικογένειας.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο Θοδωρής Δούπας©

Το έργο "Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο" γράφτηκε στο διάστημα 2017-2018. Ήταν μια περίοδος που έκανα γύρους γύρω από το θέμα της μνήμης και της απώλειάς της. Τι ξεχνάς, τι αφήνεις, τι κρατάς  και τι σβήνεις. Τι φοβάσαι μην ξεχάσεις, αλλά και τι θα ήθελες να μπορούσες να ξεχάσεις. Εκείνη την περίοδο παρακολουθούσα ένα συγγενικό μου πρόσωπο να ξαναγίνεται παιδί. Μέσα στην τραγικότητα και την ολίσθηση της άνοιας βρήκα στιγμές κωμικές. Μέσα στην ετεροχρονισμένη παιδικότητα βρήκα αθωότητα. Και διαπίστωσα πως κάποιες μνήμες δεν χάνονται. Μένουν εκεί, σαν νησίδες.
Πώς από ένα τέτοιο "βαρύ" ξεκίνημα μπορεί να προκύψει ένα έργο για παιδιά; Ο "Ελέφαντας” ήρθε ως αυθόρμητη απάντηση και κόντρα στον… όγκο του, "ελάφρυνε" τη ματιά μου πάνω στο θέμα. Ο Σωκράτης είναι ένας ελέφαντας αστείος, παιχνιδιάρης, ζημιάρης και σοφός. Είναι ο φανταστικός φίλος που θα ήθελα να είχα όταν μεγάλωνα με αρκετές στιγμές μοναχικού παιχνιδιού -ως μοναχοπαίδι-  όπως άλλωστε είναι και ο Κωστής, ο ήρωας της ιστορίας.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο
Η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου στο ρόλο της μαμάς του μικρού Κωστή

Ο Κωστής είναι ένα οκτάχρονο παιδί. Και σαν παιδί ζει τα πράγματα περισσότερο παρά τα σκέφτεται. Αγαπάει τον παππού του, αλλά ο παππούς ξεχνάει. Αυτό είναι κάτι που ένα παιδί απλά το αποδέχεται. Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι μόνο ο παππούς που ξεχνάει; Όταν οι γονείς τρέχουν σαν τρελοί και ξεχνάνε να παίξουν μαζί του;  Όταν ξεχνάνε τα γενέθλιά του; Αυτό είναι δύσκολο για ένα παιδί. Και στα δύσκολα χρειάζεται ένας καλός φίλος.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο
Θοδωρής Δούπας©

Ο "Ελέφαντας” ήρθε για να μου δώσει ένα σημαντικό μάθημα - αυτό που παίρνουν και οι γονείς του Κωστή στην ιστορία.  Όταν έγραφα το έργο άλλωστε, δεν είχα ιδέα πώς είναι να είσαι γονιός. Αλλά πώς τα φέρνει η ζωή! Την πρώτη χρονιά που έπαιξα την Ελένη -τη μαμά του Κωστή- είχα ένα μωρό έξι μηνών,  που πλέον, στην τρίτη σεζόν της παράστασης θα κλείσει τα τέσσερα! Η ταύτιση με τον ρόλο και την τρέλα της καθημερινότητάς είναι αναπόδραστη! Όμως ο Σωκράτης, μου θυμίζει καθημερινά να μην ξεχνάω να παίζω με το παιδί μου, και μαζί του να μη σταματάω να παίζω σαν παιδί το σοβαρό παιχνίδι που λέγεται ζωή. Κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι μας. Αυτό όμως είναι.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο
Θοδωρής Δούπας©

Για να έρθει "Ο ελέφαντας στο δωμάτιο" της Μουσικής Βιβλιοθήκης χρειάστηκε να "παίξουμε" δημιουργικά με τον Μιχάλη Κοιλάκο, που σκηνοθέτησε με χιούμορ και ευρηματικότητα την παράσταση, την Άλκηστη Ραυτοπούλου, που εμπνεύστηκε την πρωτότυπη μουσική, τη Μαγδαληνή Αυγερινού που επιμελήθηκε τη σκηνογραφία και τα κοστούμια, την Πέπη Ζαχαροπούλου που δούλεψε την κίνηση και φυσικά τον Γιάννη Πλιάκη και τον Τάσο Αντωνίου που κρατάνε τους ρόλους του Κωστή και του παππού αντίστοιχα.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Τάσος Αντωνίου, Μιχάλης Κοιλάκος και Γιάννης Πλιάκης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα σύγχρονο έργο που προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της απώλειας μνήμης και το χάσμα μεταξύ των τριών γενιών μιας οικογένειας.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.