Η "Κοκκινοσκουφίτσα" της Έλενας Μαυρίδου επιστρέφει στο Ιντεάλ

Η διασκευή του κλασικού παραμυθιού που ενώνει ηθοποιούς, μάσκες και μαριονέτες επί σκηνής παίζεται ξανά στον πολιτιστικό πολυχώρο του κέντρου.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

Το Ιντεάλ υποδέχεται ξανά την "Κοκκινοσκουφίτσα" της Έλενας Μαυρίδου που συνεχίζει τις περιπέτειες της "στο δάσος των παραμυθιών" έως τις 10 Απριλίου, προτρέποντας τους μικρούς θεατές να ξεπεράσουν τους φόβους τους, αφού πρώτα μάθουν να τους αναγνωρίζουν. Η σκηνοθέτιδα δημιούργησε μια σκηνική προσέγγιση που ανατρέπει τα στερεότυπα της κλασικής ιστορίας που συναντάμε σε τουλάχιστον 70 παραλλαγές ανά τον κόσμο -αντλώντας έμπνευση από τον Σαρλ Περό, τους αδελφούς Γκριμ, τον ιστορικό Άντριου Λανγκ και τον συγγραφέα Έγκμπερτ της Λιέγης-: "Η παράσταση προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν μια όμορφη εμπειρία στην οικογένεια για την κατανόηση του συναισθήματος του φόβου στα παιδιά. Η πιο βαθιά επιθυμία μου είναι να περάσουν πολύ καλά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους διώχνοντας τους φόβους μακριά”.
Η αφήγηση του παραμυθιού από τους Δήμητρα Κούζα, Βασίλη Κουλακιώτη, Γιάννη Κατσιμίχα και Γιάννη Σίμο που ενσαρκώνουν όλους τους ήρωες, εμπλουτίζεται με θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, ενώ όλοι μαζί ως κουκλοπαίκτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα, μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku. Τις κούκλες δημιούργησε ο γνωστός κουκλοπαίκτης Στάθης Μαρκόπουλος και τις μάσκες η Έλενα Μαυρίδου.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτιδα για τη δημιουργία της παράστασης: "Η ανάγκη να επιστρέψω σε μια σχέση πρωταρχική με το θέατρο ήταν μεγάλη. Αφού δημιουργήθηκαν οι μάσκες, έγινε μια πρώτη εκδοχή της παράστασης και το καλοκαίρι επανασχεδιάστηκε σε μια δεύτερη πιο ώριμη. Συνεργάστηκα επίσης με τον κουκλοπαίκτη-κατασκευαστή μαριονεττών Στάθη Μαρκόπουλο και με την σκηνογράφο Γεωργία Μπούρδα. Μαζί με τον Γιώργο Μαυρίδη στη μουσική και τον Περικλή Μαθιέλλη στο φωτισμό είχα μια πολύ δημιουργική ομάδα συντελεστών. Η ηθοποιός Δήμητρα Κούζα είναι η φωνή της Κοκκινοσκουφίτσας. Οι ηθοποιοί έπρεπε για ένα μεγάλο διάστημα να εκπαιδευτούν ως κουκλοπαίχτες και να εναλλάσσουν την λειτουργία ηθοποιού- κουκλοπαίκτη πάνω στη σκηνή”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού με ζωντανή αφήγηση, θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.