10 + 2 εμπειρίες για να ζήσεις τα απόλυτα Χριστούγεννα στην Αθήνα

Φωτεινές Εγκαταστάσεις ΚΠΙΣΝ Χριστούγεννα 2021

 
Παλαντζάροντας μεταξύ της χαράς για επανασύνδεση και του μουδιάσματος από την πανδημία, τα φετινά Χριστούγεννα είναι μεν "συγκρατημένα" και κάπως ιδιαίτερα, αλλά θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα φανταστούμε ως μία άνω τελεία· μια στιγμιαία ανάσα από όσα έγιναν, με την αισιοδοξία που φέρει συμβολικά η αλλαγή του έτους. Έξω η πόλη έχει στολιστεί κι οι ευκαιρίες να ξενοιάσουμε αφθονούν: τα χριστουγεννιάτικα πάρκα είναι περισσότερα από ποτέ, υπάρχουν μικρά φεστιβάλ, εργαστήρια, προβολές κι άλλες δράσεις που γίνονται ξανά διά ζώσης, αφήνοντας τα Χριστούγεννα να κάνουν και πάλι το θαύμα τους.  

Replay Toys Δημοτική Αγορά Κυψέλης

#1 Στη φιλόξενη αγκαλιά της Φωκίωνος

Τον τελευταίο χρόνο έχουν αλλάξει οι κοινωνικές επιχειρήσεις που στεγάζονται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης: ένα vintage παιχνιδάδικο με βιτρίνες παγωτατζίδικου, η Κογκολέζα Bebe με τα φανταχτερά πατρόν κι η Χριστίνα με τις second hand καλλιτεχνικές προτάσεις, μαζί με τα παιδιά από το στοκ δισκάδικο, την ομάδα του The Pie και του Baytna Library ενώνονται σε μια αγκαλιά χωρίς διακρίσεις. Δεν είναι απλώς μαγαζιά, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες στις δράσεις που οργανώνει το Impact Hub ως διαχειριστής, όπως θα δείτε στο Kid's Christmas Fest, στις 23 & 24/12 – μια πολύχρωμη γιορτή με παιχνίδια σε τιμές μπαζάρ, καθώς και διάφορα πρωτότυπα εργαστήρια, όπως κινηματογράφου, σχεδιασμού κοστουμιών κ.ά., με τους "κατοίκους" σε ρόλο ινστράκτορα. Στα μπόνους ότι το κτίριο είναι ανοιχτό στον καθαρό αέρα.

Μουσείο Ακρόπολης

#2 Τώρα στα μουσεία που έχουν έμπνευση

Το εορταστικό κλίμα λειτουργεί σαν σπίθα για τα μεγάλα μουσεία της Αθήνας ώστε να κινηθούν με φαντασία, ξεφεύγοντας απ’ το "βουβό" προφίλ που έχουμε συνηθίσει. Μουσική στα decks εκπέμπουν ζωντανά, για παράδειγμα, οι παραγωγοί του Pepper 96,6 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321) την Παρασκευή 17/12, συνοδεία βιολογικού τσαγιού που θα προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες. Από την άλλη, το Μουσείο Ακρόπολης (2109000900), ανάγοντας το θέμα της θείας γέννησης στη σφαίρα της αρχαίας Ελλάδας, καλεί παιδιά και γονείς σε μια διαδραστική αφήγηση με τους μύθους των ολύμπιων θεών, όπου το μουσικό χαλί θα συνθέσουν επιτόπου οι συμμετέχοντες (29 & 30/12). Παράλληλα, πραγματοποιούνται βραδινές ξεναγήσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Christmas Factory 2021

#3 Σε ένα παραμυθένιο χωριό

Σε σύγκριση με άλλες πρωτεύουσες, δεν είναι πολλά τα χριστουγεννιάτικα χωριά που στήνονται σταθερά στην Αθήνα, ίσως γι’ αυτό συγκεντρώνουν όλο το φαντεζί σε μια μπουκιά, κάνοντας τα μάτια των μικρών παιδιών να αστράφτουν. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το Christmas Factory στο Γκάζι: μια μεγάλη στολισμένη ρόδα, καρουζέλ, τρενάκια και δεκάδες άλλα παιχνίδια λάμπουν κάτω απ’ την υψικάμινο της Τεχνόπολης, δημιουργώντας ένα ολόφωτο χωριό, βγαλμένο από παραμύθι. Ταχυδακτυλουργοί, ξωτικά, ξυλοπόδαροι και μασκότ, μαζί φυσικά με τον Άγιο Βασίλη και την κυρά του, που συλλέγει τα γράμματα, περιμένουν καθημερινά τους επισκέπτες, διοργανώνοντας διάφορες δράσεις, όπως παιδικά εργαστήρια, θέατρο σκιών, μουσικές εκπλήξεις και αφηγήσεις παραμυθιών. Δεκάδες είναι και οι λιχουδιές στους πάγκους του χωριού.

ΦΦωτεινές Εγκαταστάσεις ΚΠΙΣΝ Χριστούγεννα 2021

#4 Όνειρο χειμερινής νυκτός ο "Νιάρχος"

Με την καλαισθησία που διέπει τα χρυσαφένια πλατάνια δίπλα στο κανάλι, τα σιντριβάνια που τινάζονται χορευτικά κάθε μισή ώρα, όπως και το υπέροχο κτίριο του Ρέντσο Πιάνο, το στολισμένο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" είναι σταθερός πρωταγωνιστής της χριστουγεννιάτικης ανάτασης και ό,τι πιο "ευρωπαϊκό" έχει να προτείνει η Αθήνα. Το πιο διασκεδαστικό κομμάτι, ωστόσο, ξεδιπλώνεται στο Πάρκο με τις φωτεινές εγκαταστάσεις που φέρνουν λίγη από τη δόξα των light festivals του εξωτερικού: οι δεκάδες πλατφόρμες led του "Aqueous" αλλάζουν χρώμα καθώς τρέχεις επάνω τους, το "Ζωντανό Φανάρι" μοιάζει με υπερμεγέθη θαλάσσια ανεμώνη που αναπνέει, το "Crop Circles" δημιουργεί ένα οπτικό παιχνίδι τοπίου με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ το θεσπέσια εγκατεστημένο "Firefly Field" μιμείται σμήνος από πυγολαμπίδες.

Πύργος Πειραιά Χριστούγεννα 2021

#5 Το λιμάνι μαγνητίζει με φώτα και ξωτικά

Σε σύμβολο ανάπτυξης του Πειραιά αναδεικνύεται ο παραλιακός του Πύργος (που βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης), καθώς καθημερινά, αφότου βραδιάσει, θα ακτινοβολεί το σόου πολύχρωμης "χορογραφίας" που επιμελήθηκε η εταιρεία Yard, συνοδεύοντας κατοίκους και επισκέπτες στις βόλτες τους. Το ενδιαφέρον πέφτει προς Καστέλα μεριά, με την περατζάδα του Μικρολίμανου να στολίζεται ύστερα από την ανάπλασή της και την πλατεία Αλεξάνδρας δίπλα απ’ το Πασαλιμάνι να μεταμορφώνεται –για πρώτη φορά– σε χριστουγεννιάτικο χωριό: καρουζέλ, τρενάκι, πολλά ξωτικά και νεράιδες, καθώς και ένα μεγάλο παγοδρόμιο περίπου 500 τ.μ. μαγνητίζουν για τσάρκα δίπλα στη θάλασσα. Τα σαββατοκύριακα θα είναι παρών και ο Άγιος Βασίλης, ενώ, αν δεν χορταίνετε με έναν μονάχα, στις 19/12 θα διεξαχθεί Santa Run (9 π.μ., εκκίνηση: δημαρχείο).

Νύχτα των Ευχών Πλατεία Κοτζιά

#6 Πρωί και βράδυ στην πλατεία Κοτζιά

Χρόνια είχαμε να δούμε παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης, αλλά και την πλατεία του δημαρχείου να προτάσσεται τόσο ενεργά σε εορταστικό πρόγραμμα του δήμου. Διότι φέτος στην Κοτζιά, πέρα από τη Νύχτα Ευχών κατά την Παραμονή Χριστουγέννων, όταν θα ζήσουμε ξανά το μαγικό αίσθημα του να αφήνουμε συγχρονισμένα εκατοντάδες φαναράκια στον ουρανό (με το θεαματικό 3D mapping απ’ το ADAF να κάνει εντονότερη την εμπειρία), έχει ήδη στρωθεί πάγος σε μια εγκατάσταση 400 τ.μ., όπου το προσωπικό θα παροτρύνει πατινέρ ηλικίας από 5 ετών και άνω να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους (απαραίτητη προκράτηση θέσεων στο pagodromio.christmasinathens.gr).

Chocolate Fest 2021 ΟΣΥ

#7 Ναι στον πιο μεγάλο πειρασμό

Η δική μας παράδοση θέλει μελομακάρονα και κουραμπιέδες να γλυκαίνουν τα Χριστούγεννα, αλλά ποιον κοροϊδεύετε: γλυκό χωρίς σοκολάτα δεν είναι αμαρτία. Το Chocolate Fest XMAS Edition μετατρέπει το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι σε μια φωλιά πειρασμών για τις γιορτές (24/12-2/1), απ’ όπου δύσκολα θα φύγεις γρήγορα: δεκάδες εκθέτες σε σειρά, ζαχαροπλαστεία, γνωστές εταιρίες σοκολατένιων γλυκισμάτων και pastry chefs που επενδύουν στην εμφάνιση και την πρωτοτυπία στήνουν έναν άτυπο διαγωνισμό για το πόσες πολλές ιδέες γεννιούνται με βάση το ίδιο υλικό – από ρευστές, σε στρώσεις ή κρεμώδεις έως πικάντικες και αλατισμένες. Θα υπάρχει μουσική αλλά και ένα παγοδρόμιο.

Open Air Film Festival Χριστούγεννα 2021

#8 Σινεμά στους δρόμους του κέντρου

Βγάζει μια ζεστασιά όταν συναντάς κόσμο καθισμένο μπροστά σε πανί προβολής που στήθηκε απρόσμενα σε ένα γήπεδο μπάσκετ ή στα ανοιχτά θέατρα του Κολωνού και της Γκράβας, παρότι το ημερολόγιο δείχνει Δεκέμβριο. Η χριστουγεννιάτικη συνήθεια του Athens Open Air Film Festival επιστρέφει, σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας, με κλασικές αγαπημένες ταινίες, όπως το "Γκρέμλινς", που προβάλλεται στη γωνία Ερμού και Ασωμάτων (17/12), και το "Τραγουδώντας στη Βροχή" στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (22/12). Το πρόγραμμα των προβολών κλείνει στο Ζάππειο με το "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" (30/12), ενώ ως γνωστόν θα υπάρχουν παντού σόμπες και κουβερτάκια. 

10 + 2 εμπειρίες για να ζήσεις τα απόλυτα Χριστούγεννα στην Αθήνα - εικόνα 9

#9 Φτιάξε ένα μποτάκι Άγιο Βασίλη

Ο τρόπος για να ξεκλειδώσεις τον όμορφο κόσμο της επιστήμης είναι να σκέφτεσαι απλά, καθημερινά πράγματα και να ανακαλύπτεις πόσοι φυσικοί νόμοι και φαινόμενα κρύβονται πίσω τους. Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, που έχει ιδρύσει το Ίδρυμα Ευγενίδου στην έδρα του (Λεωφ. Συγγρού 387, 2109469600), ειδικεύεται σε αυτό τον τομέα, με στόχο να μεταλαμπαδεύσει την επιστημονική γνώση σε παιδιά και εφήβους. Τώρα τις γιορτές, για παράδειγμα, οι άνθρωποι του κέντρου, αντί για λαμπάκια, βλέπουν φαινόμενα φθορισμού και φωσφορισμού, σκαρώνουν ρομποτάκια που μεταφέρουν δώρα, ενώ συνθέτουν μελωδίες κάνοντας πειράματα σε σωλήνες, όπως θα αποδείξουν σε όποιον (από 6 ετών και άνω) είναι φιλοπερίεργος και έρθει στα εργαστήριά τους.

Πεδίον του Άρεως

#10 Βόλτα στο Πεδίο και στα μικρά πάρκα

Σταθερός πυρήνας του εορταστικού προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής, το Πεδίον του Άρεως στολίζεται και φεγγοβολά από 17/12, τη βραδιά της φωταγώγησης υπό τους ήχους της ΚΟΑ. Στην κεντρική πύλη με το άγαλμα του έφιππου Κωνσταντίνου στήνεται ένα χριστουγεννιάτικο χωριό με υπαίθρια αγορά και διάφορα παιχνίδια, ενώ μπροστά απ’ το θέατρο Άλσος, στο πλάτωμα που παραδοσιακά συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο, στήνεται σκηνή για δωρεάν συναυλίες, κουκλοθέατρο, ταχυδακτυλουργικά σόου και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Το μήνυμα των Χριστουγέννων μεταφέρεται στη συνέχεια στις δημοτικές κοινότητες του κέντρου, μέσω των έξι θεματικών πάρκων που στήνει σε πλατείες ο Δήμος Αθηναίων, απ’ το Παγκράτι και τα Κάτω Πετράλωνα μέχρι τα Θυμαράκια.

The Ellinikon Experience Park

#11 Μέσα σε ένα πάρκο-εμπειρία 70 στρεμμάτων

Δεν πάει πολύς καιρός απ’ όταν η Lamda Development παρουσίασε διαδικτυακά σε κοινό και δημοσιογράφους την επένδυση που έχει ξεκινήσει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και το πρώτο έργο παραδίδεται στο κοινό. Το λεγόμενο "The Ellinikon Experience Park" ανοίγει τις πύλες του στις 20/12, αποκαλύπτοντας το ένα τρίτο του τεράστιου παράκτιου πάρκου που ετοιμάζεται, με το timing των γιορτών να δίνουν πάσα για ακόμη πιο λαμπρά εγκαίνια: το δέντρο που θα τοποθετηθεί είναι ύψους 17 μέτρων και αποτελείται από 180 αληθινά δέντρα τα οποία θα δοθούν για αναδάσωση μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, ενώ δύο εντυπωσιακά light installations –το "Stalactite" από τους Christopher Bauder και Boris Divider, το οποίο συγχρονίζεται με μουσική, αλλά και το "Helios" από την ομάδα της Algorithm, που ενώνει φως, κίνηση και ρυθμό– θα φιγουράρουν στις φωτογραφικές λήψεις των επισκεπτών. Γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα υπάρχει υπαίθρια αγορά φαγητού.

Πάρκο Αντώνης Τρίτσης

#12 Βαρκάδα στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Πέρα από το καθιερωμένο ραντεβού στο Πεδίον του Άρεως, η Περιφέρεια Αττικής ενεργοποιεί και έναν δεύτερο πομπό με το εορταστικό της πρόγραμμα. Ο τεράστιος –και μάλλον άγνωστος– πνεύμονα της Αθήνας, το Πάρκο Τρίτση, μετά τις παρεμβάσεις των προηγούμενων μηνών, στολίζεται και προσφέρεται για κάτι αρκετά πρωτότυπο: βαρκάδα στην κεντρική λίμνη. Συγκεκριμένα, στη λίμνη νο5 (όπως υποδεικνύει η επίσημη χαρτογράφηση του πάρκου) έχει στηθεί ένα χριστουγεννιάτικο πλωτό χωριό με σημείο αναφοράς το κεντρικό στολισμένο δένδρο του, ένα πλωτό παγόβουνο με πιγκουίνους, αλλά και το πλωτό παραμύθι του Hans Christian Andersen του μολυβένιου στρατιώτη με την μπαλαρίνα στο "χάρτινο" καράβι του. Επίσης, θα υπάρχει τουριστικό τρενάκι για όσους θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους οδικώς στα δρομάκια του πάρκου.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.