Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με αφορμή την έκθεση "Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα" που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 30 Μαϊου έως τις Νοεμβρίου 2024, το φετινό summer camp με τίτλο "Πορτρέτα του εαυτού μας" είναι αφιερωμένο στη μεγάλη Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα. Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

Ποιος είμαι; Πώς μπορώ να αναπαραστήσω τον εαυτό μου με χρώματα και μπογιές; Τι σχήματα και τι γραμμές έχουν τα συναισθήματά μου; Πώς γνωστοί καλλιτέχνες του 20ου αιώνα έχουν αναπαραστήσει τον εαυτό τους; Αν ήμουν ήρωας ταινίας, ποιος θα ήμουν; Αν είχα σούπερ δυνάμεις, ποιες θα ήταν αυτές και πώς θα τις χρησιμοποιούσα; Αν ήμουν ένας κακός από μια ταινία ή ιστορία, ποιος θα ήμουν; Αυτά και άλλα ερωτήματα, θα απαντήσουν τα παιδιά σε αυτή την δημιουργική εβδομάδα. Οδηγός στις αναζητήσεις θα είναι τα παιχνίδια, η μουσική και ο χορός. Στο τέλος της εβδομάδας, θα παρουσιαστούν τα έργα των παιδιών σε μια έκθεση που θα τη στήνουν μέρα με τη μέρα. 

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
©Πάρις Ταβιτιάν / Μουσείο Κυκλάδικής Τέχνης

Το φετινό Summer Camp θα πραγματοποιηθεί  σε 7 πενθήμερα: 17-21/6, 24-28/6, 1-5/7, 8-12/7, 15-19/7, 22-26/7 και 29/7-2/8, με το εξής πρόγραμμα: 

1η μέρα: Ποιος είμαι; 

Ποιος είμαι; Ποιος θα ήθελα να είμαι σήμερα; Πώς η καλλιτέχνης Cindy Sherman φωτογράφιζε τον εαυτό της σε διαφορετικά μέρη και με διαφορετικούς τρόπους; Πώς ο Picasso και η Frida Kahlo ζωγράφιζαν τον εαυτό τους; Τα παιδιά θα μυηθούν στην τεχνική του πορτρέτου, θα φωτογραφηθούν σε ρόλους που θα επιλέξουν και θα ζωγραφίσουν τους εαυτούς τους όπως θέλουν. Έμπνευσή μας θα είναι ταινίες, όπου οι ήρωες/ηρωίδες ψάχνουν να βρουν ποιοι/ες είναι μέσα από περιπέτειες και δοκιμασίες, όπως το "Encanto", το "Sing" και η "Moana". 

2η μέρα: Πώς αισθάνομαι;

Πώς αισθάνομαι όταν κάτι με ενθουσιάζει; Τι χρώμα έχει ο φόβος; Τι σχήμα έχει η χαρά; Τα ειδώλια εκφράζουν συναισθήματα; Ποιο στοιχείο της φύσης είναι ο θυμός; Τα παιδιά θα περιηγηθούν στον κήπο, θα ψάξουν και θα βρουν τα κατάλληλα υλικά και θα παίξουν με τα σχήματα και τα χρώματα για να φτιάξουν τεράστια κολάζ που θα αναπαριστούν τα συναισθήματά τους. Έμπνευση τους, τα εκθέματα στις συλλογές του Μουσείου και οι ταινίες "Inside out", "Frozen" και "Elemental". 

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
©Πάρις Ταβιτιάν / Μουσείο Κυκλάδικής Τέχνης

3η μέρα: Ποιος κακός θα ήμουν;

Αν ήμουν κακός σε μια ιστορία ή μια ταινία, ποιος θα επέλεγα να είμαι; Ποια θα ήταν η δύναμη και τα όπλα μου;  Με έμπνευση την πρακτική μιας φυλής στην Παπούα Νέα Γουινέα που φτιάχνουν τρομακτικές μάσκες για να διώξουν τους εχθρούς τους, τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους "τρομακτικές" πήλινες μάσκες. Οι ταινίες που θα καθοδηγήσουν τα παιδιά θα είναι οι "Εγώ ο Απαισιότατος", τα "Κακά Παιδιά" και το "Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας". 

4η μέρα: Ποιος είναι απέναντι μου; 

Αν σκίτσαρα κάποιον, πού θα τον σκίτσαρα; Στο Μουσείο, στον κήπο ή στο εργαστήριο; Κι αν με σκίτσαρε κάποιος άλλος, πού θα επέλεγα να καθίσω; Τα παιδιά θα πειραματιστούν και θα εξασκηθούν με την τεχνική του γρήγορου σκίτσου. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά θα σκιτσάρουν ο ένας τον άλλον σε διαφορετικά μέρη του Μουσείου και, μετά, θα τα ζωντανέψουν με διαφορετικούς τρόπους. Η έμπνευσή μας θα έρθει από παλιές ταινίες της Walt Disney, όπως ο "Πίτερ Παν", η "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" και η "Χιονάτη". 

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
©Πάρις Ταβιτιάν / Μουσείο Κυκλάδικής Τέχνης

5η μέρα: Ποιος σούπερ-ήρωας θα ήμουν; 

Αν ήμουν ένας σούπερ-ηρωας/ίδα, ποιος/α θα ήμουν; Ποιες θα ήταν οι δυνάμεις μου; Ποιον θα πολεμούσα; Με έμπνευση τα κόμιξ και τα γιαπωνέζικα μάνγκα, τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους κόμικ με τον σούπερ-ήρωά τους. Διάφορα κόμικ που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, όπως ο "Αστερίξ" και ο "Σπάιντερμαν", αλλά και ταινίες, όπως οι "Απίθανοι", θα μας δώσουν πολλές ιδέες για να ζωντανέψουμε τον σούπερ-ήρωα μας. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Καλοκαίρι στον "Ελληνικό Κόσμο" με εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάλογα με την ηλικία τους.

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Πώς μπορούν τα παιδιά να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν;

Η εργασιακή σύμβουλος Ειρήνη Ανδριώτη έδωσε τις χρήσιμες συμβουλές της στην εκπομπή "Πρωίαν σε είδον" για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την σημασία του για παιδιά, αλλά και ενήλικες.