Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη

Η γενική διευθύντρια του μουσείου Ηρακλειδών Eλένη Νομικού μας μιλά για το «MathemARTics Camp», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για τις σχολικές διακοπές.

Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη

Η γενική διευθύντρια του μουσείου Ηρακλειδών Eλένη Νομικού μας μιλά για το «MathemARTics Camp», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για τις σχολικές διακοπές, αλλά και για τις μελλοντικές δραστηριότητες του δραστήριου μουσείου που έχει αγκαλιάσει τα παιδιά, και όχι μόνο.

Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη - εικόνα 1

Πώς προέκυψε η ιδέα για το camp; Τι ανάγκες καλύπτει και πως τα λειτουργεί;
Η ιδέα προέκυψε από συζητήσεις με γονείς που έφερναν τα παιδιά τους στα εργαστήρια τα σαββατοκύριακα και αναζητούσαν κάτι εξίσου ποιοτικό για τις περιόδους που δεν λειτουργεί το σχολείο και τα παιδιά έμεναν σπίτι χωρίς δημιουργική απασχόληση.

Το Μουσείο ανταποκρινόμενο στο αίτημα αυτό, οργάνωσε το πρόγραμμα «MathemARTics Camp» για τις σχολικές διακοπές και φιλοξενεί τα παιδιά από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα –από Δευτέρα ως Παρασκευή– ώστε να εξυπηρετεί και τους εργαζόμενους γονείς.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ολοήμερη παραμονή τους στο νεοκλασικό της οδού Ηρακλειδών, καθώς ο χώρος διαθέτει τη σπιτική ζεστασιά αλλά και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό ώστε να καλύπτει τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ανάγκες τους.

Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη - εικόνα 2

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου;
Αν αναφέρεστε σε εκείνα που απευθύνονται σε σχολεία πρέπει να σας πούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα αγκαλιάζει το πρόγραμμα του μουσείου με ενθουσιασμό και αμείωτο ενδιαφέρον. Ανάλογη όμως ανταπόκριση έχουμε και από τις οικογένειες που μας εμπιστεύονται τη μόρφωση των παιδιών τους με τη συμμετοχή τους στους κύκλους εργαστηρίων που διεξάγονται κάθε σαββατοκύριακο.

Ειδικά στο «επιστημονικό» κομμάτι του camp, πώς σχεδιάστηκε; Τι είδους «πειράματα» θα κάνουν τα παιδιά;
Φέτος τα Χριστούγεννα με την καθοδήγηση των επιστημονικών συνεργατών μας, τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν υλικά όπως, ηλεκτρικούς αγωγούς, ηλεκτρικές πηγές και διακόπτες, για να κατασκευάσουν τις δικές τους ηλεκτρικές συσκευές και μέσα από αυτές να προβληματιστούν και να αναζητήσουν πώς λειτουργεί μια ηλεκτρική συσκευή, τι είναι ηλεκτρικό κύκλωμα, και κυρίως, τι είναι ηλεκτρισμός, ποιες είναι οι αρχές του και τέλος ποιος είναι ο ρόλος των μαθηματικών στη μελέτη του φαινομένου του ηλεκτρισμού.

Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη - εικόνα 3

Βλέπετε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν επιστήμες, αρχιτεκτονική κλπ.; Τι ετοιμάζει το μουσείο για το νέο χρόνο;
Το ενδιαφέρον γι’ αυτό που ονομάζουμε «STEM εκπαίδευση» είναι διεθνώς αυξημένο και το Μουσείο Ηρακλειδών πρωτοπορεί στην παροχή αυτής της εκπαίδευσης όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν και κατανοούν τις επιστήμες μέσα από παιγνιώδεις διαδραστικές δραστηριότητες: Μαθηματικά, Φυσική, Ρομποτική, Αρχιτεκτονική κι ένα ολόκληρο σύμπαν θετικών επιστημών καλεί τους μικρούς μας φίλους να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν, να λύσουν και να απαντήσουν κατασκευάζοντας και παίζοντας! Το Μουσείο Ηρακλειδών ετοιμάζει νέες ενότητες στα γνωστικά πεδία της Φυσικής και της Τεχνολογίας.

Γιατί θα προτείνατε σε μια οικογένεια να έρθει για γιορτινή βόλτα στο μουσείο;
Οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας δεν επιτρέπουν στους γονείς να παρακολουθήσουν τις μορφωτικές εμπειρίες των παιδιών τους. Μια οικογενειακή όμως επίσκεψη στο μουσείο μέσα στις γιορτές –προτείνουμε και τα δύο κτίρια, το Κεντρικό στην Ηρακλειδών 16, και το Παράρτημα στην Απ. Παύλου 37, που φιλοξενεί τις «Σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων»– θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη της οικογένειας να μοιραστούν τη συγκίνηση της ανακάλυψης της γνώσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.