Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη

Η γενική διευθύντρια του μουσείου Ηρακλειδών Eλένη Νομικού μας μιλά για το «MathemARTics Camp», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για τις σχολικές διακοπές.

Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη

Η γενική διευθύντρια του μουσείου Ηρακλειδών Eλένη Νομικού μας μιλά για το «MathemARTics Camp», ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για τις σχολικές διακοπές, αλλά και για τις μελλοντικές δραστηριότητες του δραστήριου μουσείου που έχει αγκαλιάσει τα παιδιά, και όχι μόνο.

Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη - εικόνα 1

Πώς προέκυψε η ιδέα για το camp; Τι ανάγκες καλύπτει και πως τα λειτουργεί;
Η ιδέα προέκυψε από συζητήσεις με γονείς που έφερναν τα παιδιά τους στα εργαστήρια τα σαββατοκύριακα και αναζητούσαν κάτι εξίσου ποιοτικό για τις περιόδους που δεν λειτουργεί το σχολείο και τα παιδιά έμεναν σπίτι χωρίς δημιουργική απασχόληση.

Το Μουσείο ανταποκρινόμενο στο αίτημα αυτό, οργάνωσε το πρόγραμμα «MathemARTics Camp» για τις σχολικές διακοπές και φιλοξενεί τα παιδιά από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα –από Δευτέρα ως Παρασκευή– ώστε να εξυπηρετεί και τους εργαζόμενους γονείς.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ολοήμερη παραμονή τους στο νεοκλασικό της οδού Ηρακλειδών, καθώς ο χώρος διαθέτει τη σπιτική ζεστασιά αλλά και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό ώστε να καλύπτει τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ανάγκες τους.

Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη - εικόνα 2

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου;
Αν αναφέρεστε σε εκείνα που απευθύνονται σε σχολεία πρέπει να σας πούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα αγκαλιάζει το πρόγραμμα του μουσείου με ενθουσιασμό και αμείωτο ενδιαφέρον. Ανάλογη όμως ανταπόκριση έχουμε και από τις οικογένειες που μας εμπιστεύονται τη μόρφωση των παιδιών τους με τη συμμετοχή τους στους κύκλους εργαστηρίων που διεξάγονται κάθε σαββατοκύριακο.

Ειδικά στο «επιστημονικό» κομμάτι του camp, πώς σχεδιάστηκε; Τι είδους «πειράματα» θα κάνουν τα παιδιά;
Φέτος τα Χριστούγεννα με την καθοδήγηση των επιστημονικών συνεργατών μας, τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν υλικά όπως, ηλεκτρικούς αγωγούς, ηλεκτρικές πηγές και διακόπτες, για να κατασκευάσουν τις δικές τους ηλεκτρικές συσκευές και μέσα από αυτές να προβληματιστούν και να αναζητήσουν πώς λειτουργεί μια ηλεκτρική συσκευή, τι είναι ηλεκτρικό κύκλωμα, και κυρίως, τι είναι ηλεκτρισμός, ποιες είναι οι αρχές του και τέλος ποιος είναι ο ρόλος των μαθηματικών στη μελέτη του φαινομένου του ηλεκτρισμού.

Ένα πρωτότυπο camp συνδυάζει γιορτές και επιστήμη - εικόνα 3

Βλέπετε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν επιστήμες, αρχιτεκτονική κλπ.; Τι ετοιμάζει το μουσείο για το νέο χρόνο;
Το ενδιαφέρον γι’ αυτό που ονομάζουμε «STEM εκπαίδευση» είναι διεθνώς αυξημένο και το Μουσείο Ηρακλειδών πρωτοπορεί στην παροχή αυτής της εκπαίδευσης όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν και κατανοούν τις επιστήμες μέσα από παιγνιώδεις διαδραστικές δραστηριότητες: Μαθηματικά, Φυσική, Ρομποτική, Αρχιτεκτονική κι ένα ολόκληρο σύμπαν θετικών επιστημών καλεί τους μικρούς μας φίλους να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν, να λύσουν και να απαντήσουν κατασκευάζοντας και παίζοντας! Το Μουσείο Ηρακλειδών ετοιμάζει νέες ενότητες στα γνωστικά πεδία της Φυσικής και της Τεχνολογίας.

Γιατί θα προτείνατε σε μια οικογένεια να έρθει για γιορτινή βόλτα στο μουσείο;
Οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας δεν επιτρέπουν στους γονείς να παρακολουθήσουν τις μορφωτικές εμπειρίες των παιδιών τους. Μια οικογενειακή όμως επίσκεψη στο μουσείο μέσα στις γιορτές –προτείνουμε και τα δύο κτίρια, το Κεντρικό στην Ηρακλειδών 16, και το Παράρτημα στην Απ. Παύλου 37, που φιλοξενεί τις «Σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων»– θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη της οικογένειας να μοιραστούν τη συγκίνηση της ανακάλυψης της γνώσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Οι νικητές του διαγωνισμού ζωγραφικής της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

20 νικητές επιλέχθηκαν από 1.569 συνολικά έργα τα οποία θα τυπωθούν στις χριστουγεννιάτικες κάρτες της Πρεσβείας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/12/2022

Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων έρχεται στο θέατρο Πόρτα

Με δύο παραστάσεις γιορτάζει τα φετινά Χριστούγεννα το θέατρο Πόρτα.

Τι κοινό έχουν τα δημοτικά τραγούδια με το χιπ χοπ; Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά απαντά

Το σχολείο έρχεται στο θέατρο, το θέατρο ανοίγει τις πόρτες του στο σχολείο.

Κοιμηθείτε στα "Μαγικά Μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά

Η Εθνική Λυρική Σκηνή καλεί τους μικρούς της φίλους στις εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ για μια μοναδικό sleepover γεμάτο όπερα, χρώματα και φαντασία.

Η Αθήνα πλημμυρίζει με γιορτινές εκδηλώσεις

Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις και πολλές άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις μας βάζουν στο χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Αλική Κατσαβού: "Το θέατρο για παιδιά είναι χαρά και βαθιά παιδεία"

Η ηθοποιός μάς μιλά για την παράσταση "Του τραγουδιού το παραμύθι, την ομάδα "Θεατρομάθεια", τη σημασία που έχει για κείνη το θέατρο για παιδιά και περιγράφει την εμπειρία της ως δασκάλα θεατρικής κίνησης και θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

10 συμβουλές για ασφαλή Χριστούγεννα

Το Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" προτείνει χρήσιμες συμβουλές για χαρούμενες γιορτές