Θέατρο στα ταβερνεία; Ναι, γιατί (και) το φαγητό ποίηση είναι!

Όπως το ακούτε, και μάλιστα με τη «βούλα» του Φεστιβάλ Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Μάθαμε τα πάντα για τη μουσικοθεατρική παράσταση «Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές» από τον πρωταγωνιστή της, Τσιμάρα Τζανάτο.

Θέατρο στα ταβερνεία; Ναι, γιατί (και) το φαγητό ποίηση είναι!

Όπως το ακούτε, και μάλιστα με τη «βούλα» του Φεστιβάλ Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Η μουσικοθεατρική παράσταση «Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές» (10-19/6) «περιοδεύει» με τον 50μελή της θίασο σε μεζεδοπωλεία και κρασοπουλειά του Πειραιά και του Κορυδαλλού. Μάθαμε τα πάντα από τον πρωταγωνιστή της, Τσιμάρα Τζανάτο.

Πενήντα άνθρωποι –παιδιά και ενήλικες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες– ενώνεστε για έξι παραστάσεις…
Βασικά, στήνουμε την… υπερπαραγωγή της συλλογικότητας! Είμαστε περίπου δέκα επαγγελματίες ηθοποιοί και μουσικοί και σαράντα ερασιτέχνες χορωδοί. Όλοι τους, κάτοικοι της περιοχής, ενταγμένοι σε αυτήν τη σπάνια κοινότητα, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro. Πρόκειται για μια συλλογικότητα χορωδών, 7-67 ετών, στα Ταμπούρια. Αν και ερασιτέχνες, έχουν φτάσει να συνοδεύουν τις συναυλίες του Μαρκόπουλου, του Θεοδωράκη και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Δεν διανοείσαι τι φωνές, τι σκηνική δύναμη και τι θεατρικότητα έχουν. Η γνωριμία μου μαζί τους με έχει συγκινήσει όσο και ο ρόλος μου.

Ποιος ήταν, λοιπόν, ο Κώστας Νούρος;
Μοναδική περίπτωση! Μικρασιάτης, τραγουδιστής του σμυρναίικου, ένωσε –άκου τώρα– το ανατολίτικο των αμανέδων με το βυζαντινό. Όλα αυτά στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, λίγο προτού κυριαρχήσει το ρεμπέτικο. Σημαδεμένος πολλαπλά από δραματικά γεγονότα, ο Νούρος έχασε, δύο ετών, τη μητέρα του. Τον μεγάλωσε μια καντηλανάφτισσα, δίπλα στο νεκροταφείο και μες στους ψαλμούς. Ψάλλει, λοιπόν, από μικρός. Ήδη από τα 19 του έκανε μεγάλη καριέρα ως τραγουδιστής. Η Μικρασιατική καταστροφή τον έφερε εδώ, όπου συνέχισε να τραγουδά και να σημαδεύεται από θανάτους: των δυο συζύγων του, της κόρης του…

Έζησε στη Νίκαια, μόνος και φτωχός, στιγματισμένος για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις του. Δεν ήταν, όμως, μια περιθωριακή φιγούρα, όπως επιβάλλει ο μύθος του ρεμπέτη. Έζησε με την αξιοπρέπεια του φινετσάτου κοσμοπολίτη. Ένας οραματιστής ήταν. Δεν τον χώραγε ο κόσμος. Τα τραγούδια του και η αινιγματική μυθολογία γύρω από το πρόσωπό του γοήτευσαν τη μουσικό Ανθή Γουρουντή, «ψυχή» του Libro Coro, η οποία μας έμπλεξε όλους σε αυτό. Εμένα μου είπε ευθέως: «Ρε, Τσιμάρα “είσαι” ο Νουρος. Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό!».

Θέατρο στα ταβερνεία; Ναι, γιατί (και) το φαγητό ποίηση είναι! - εικόνα 1

«Εγώ γεννήθηκα βουνό» βάζεις τον Νούρο να δηλώνει και εμπλέκεσαι στο εγχείρημα με τη διπλή σου ιδιότητα: ως ηθοποιός και συγγραφέας… Ο Νούρος δεν άφησε απομνημονεύματα. Μόνο σαράντα ηχογραφημένα τραγούδια. Βασισμένος σε στίχους όπως το «σα σουρώνω και λασπώνομαι, βάζω μπρος τα δυο μου χέρια και σηκώνομαι», έκανα μια παραμυθία, μια ποιητική μεταγραφή του βίου του. Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Χρύσα Καψούλη ακούγονται ζωντανά δεκαεννιά τραγούδια. Τα κείμενά μου μπαίνουν εμβόλιμα κι ολοκληρώνονται με μια παλαβή προσευχή, ένα νέο «Πιστεύω». Δεν κάνουμε καμία αναπαράσταση, δεν μιμούμαστε τον Νούρο. Μια αναζήτηση ενός εαυτού επιχειρούμε, που ίσως συμπυκνώνει τις ζωές πολλών.

Πώς συνταιριάζεται, όμως, το θέατρο με την ταβέρνα, τα τσίπουρα και τα… κοψίδια;
Μα και το φαγητό ποίηση δεν είναι; Το ίδιο ισχύει για όλες τις ζωτικές μας ανάγκες. Η τέχνη είναι ανάγκη και ουσία. Πάντα σε επιστρέφει στο πρωτογενές. Θέλαμε κι εμείς να κάνουμε ένα θέαμα λαϊκό αλλά όχι λαϊκίστικο, στα μέρη όπου πραγματικά έζησε και τραγούδησε ο Νούρος. Θα μπορούσαμε να το στήσουμε σε μια κανονική σκηνή με μια μικρή κομπανία και να τελειώνουμε. Εμείς το «χτίσαμε» στο δρόμο, επιλέγοντας αυθεντικά ταβερνάκια της περιοχής.

Πάρε, για παράδειγμα, το «Ρεβαΐζι»: έχει την πλάτη στη θάλασσα, δίπλα την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, μπροστά του το τέρμα των λεωφορείων, κοντά του τις ράγες του τρένου και κάπου 20-30 εγκαταλειμμένα προσφυγικά σπίτια, ένα χωριό-φάντασμα. Είναι το απόλυτο σκηνικό. Φαντάζομαι τους θεατές να φεύγουν… χορτασμένοι – κυριολεκτικά αλλά πρώτα απ’ όλα ψυχικά!

Περισσότερες πληροφορίες

Κώστας Νούρος: ξένος δυο φορές

  • Performance
  • Διάρκεια: 120 '

Η παράσταση αφορά έναν ιδιαίτερο τραγουδιστή, τον Κώστα Μασσέλο ή Νούρο, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.