Ο Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά για το γέλιο και δηλώνει «χαρούμενος τρελός»

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ο Γιώργος Ηλιόπουλος ερμηνεύει τη νέα, αφοπλιστικά «αληθινή» κωμωδία του. Η Μαρία Κρύου θέλησε να μάθει πώς εμπνεύστηκε το «Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας».

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά για το γέλιο και δηλώνει «χαρούμενος τρελός»

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ο Γιώργος Ηλιόπουλος ανεβαίνει στη σκηνή και, σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Ανδρίτσου, ερμηνεύει τη νέα, αφοπλιστικά «αληθινή» κωμωδία του. Η Μαρία Κρύου θέλησε να μάθει πώς εμπνεύστηκε το «Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας».

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά για το γέλιο και δηλώνει «χαρούμενος τρελός» - εικόνα 1

Υπήρξε κάποιο συμβάν στη ζωή σας και αποφασίσατε να γράψετε το μονόλογο «Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας»;
Δεν είμαι και δεν ανήκω στην κατηγορία «βιωματικοί συγγράφεις»- τουλάχιστον όχι ηθελημένα. Η ζωή μου, πιο βαρετή και από ευθεία γραμμή, θα είχε τελειώσει σε ένα αρκετά αφαιρετικό μονόπρακτο. Ο λόγος που ασχολήθηκα με το θέατρο είναι γιατί θέλησα να ζήσω στιγμές που η καθημερινότητα μου ή αν θέλετε η ψυχική μου αντοχή δε μου επέτρεπαν. Το θέατρο –η τέχνη γενικότερα- είναι ένα μαγικός τόπος που μπορεί να μεταμορφώσει το μυρμήγκι σε λιοντάρι! Είναι η μόνη χώρα που από το μηδέν μπορείς να πάρεις ζωή! Ζωή πραγματική, υπαρκτή - ζωή ζεστή που οφείλεις να τη μοιραστείς. Θαύμα.

Το έργο αυτό έχει ένα μόνο σκοπό: να κάνω το κόσμο να περάσει καλά! Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι αληθινά. Είναι στιγμιότυπα που έχω παρατηρήσει στη ζωή που κυλά πλάι μας –γεγονότα , λέξεις , συμπεριφορές που σε όλους μας είναι γνώριμα. Γι’ αυτό και ο θεατής βρίσκει πολλά ως πάρα πολλά σημεία ταύτισης . Γελά με κάτι που το έχει ζήσει – το έχει δει ή ξέρει πως συμβαίνει. Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη σοφία, κάποια σπουδαία σύλληψη ή κάποια σούπερ ιδέα πίσω από αυτό. Μόνο σκέψεις που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε κάνει. Θα μου πεις «γιατί να το δω;» Γιατί είναι ο τρόπος που όλα αυτά βρίσκουν σώμα πάνω στη σκηνή! Κοινότυπο αλλά πραγματικά δε μπορώ να βρω κάτι έξυπνο ή πιο γυαλιστερό να πω.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά για το γέλιο και δηλώνει «χαρούμενος τρελός» - εικόνα 2

Τι συμβαίνει στη ζωή του ήρωα που υποδύεστε;
Ο Γιώργος κάνει το πιο συνηθισμένο, το πιο κλισέ λάθος που θα μπορούσε κάποιος να κάνει. Ήρθε στη ζωή του η γυναίκα που πάντα περίμενε και τη θεώρησε δεδομένη. Αγνόησε τη δύναμη αυτού που του συνέβη ή για να είμαι πιο ακριβής τρόμαξε από αυτό και αντί να το χαρεί και να αντλήσει θάρρος για να προχωρήσει- συνειδητά και ασυνείδητα- αποφασίζει να το εκμηδενίσει ώσπου φτάνει η στιγμή που διαλύεται . Μετά καταλαβαίνει ότι έκανε λάθος και προσπαθεί να επανορθώσει.

Λέτε πως η παράστασή σας έχει πολλές κινηματογραφικές αναφορές…
Από ότι φαίνεται είμαι παιδί της γενιάς μου. Παιδί της οθόνης. Σε όλα μου τα έργα υπάρχουν κινηματογραφικές αναφορές! Δεν το κάνω σκόπιμα -είναι ο τρόπος μάλλον που έχει δομηθεί το μυαλό μου. Είμαι ένα άτομο που μεγάλωσε μέσα από οθόνες και που έχει την αίσθηση – όπως και πολλοί αυτής της γενιάς – πως μια κάμερα μας ακολουθεί ! Τις αναφορές στο έργο αυτό – που είναι και πολλές – δεν τις είχα αντιληφθεί ! Ήταν εκεί αλλά για μένα ήταν τόσο δεδομένες όπως οι λέξεις. Η Βασιλική Ανδρίτσου ήταν αυτή που τις εντόπισε και αποφάσισε να τις αναδείξει ! Γελάω γιατί έρχονται στο θέατρο θεατές που έχουν δει κι αλλά έργα μου και μου λένε για παρόμοιες αναφορές και στα πιο παλιά που έχουν δει! Πραγματικά δεν το είχα εντοπίσει!!!!

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά για το γέλιο και δηλώνει «χαρούμενος τρελός» - εικόνα 3

Αν η ζωή σας ήταν ταινία ποια θα θέλατε να είναι;
Μεγάλη κουβέντα! Δεν ξέρω… Βρίσκομαι, για να είμαι ειλικρινής, σε μια πολύ παράξενη στιγμή. Πράγματα που πίστευα πως ήθελα, ανακαλύπτω πως δε με αφορούν. Όνειρα που έκανα, αποδέχτηκα πως θα μείνουν στην καλύτερη όνειρα και αλλά πως είναι εφιάλτες. Ξέρεις νομίζω πως αρκετό καιρό την γλίτωνα και τώρα έχει έρθει η ώρα να με αντιμετωπίσω … Ευτυχώς που ήρθε αυτή η δουλεία. Με ξαναγύρισε μέσα μου σε στόχους και συγκινήσεις που είχα μέσα μου όταν ξεκινούσα. Ακούγεται παράδοξο και χαζό αλλά σχεδόν ξαναβρίσκω τον αφελή, τον αγνό μου εαυτό . Αυτόν που έλεγε: θέλω να γίνω ηθοποιός και συγκινούνταν! Αλλά η αγαπημένη μου ταινία είναι ο «Jerry Maguire»! Έχω σχεδόν 90% συναισθηματική ταύτιση μαζί του!

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά για το γέλιο και δηλώνει «χαρούμενος τρελός» - εικόνα 4

Δεν φοβάστε την αντέκθεση; …Ολομόναχος πάνω στη σκηνή;
Δεν τη φοβάμαι απλά – την τρέμω! Εγώ είμαι ένας ηθοποιός που μέχρι τώρα έκανε ομαδικά πράγματα. Είχα την ασφάλεια του συνόλου. Ακόμα και σε πράγματα που ηγήθηκα υπήρχαν πιο έμπειροι και πιο ικανοί από μένα που θα μπορούσαν να προλάβουν λάθη . Αυτή τη φορά είμαι μόνος – και όχι απλά μόνος αλλά ψυχολογικά γυμνός! Χωρίς κανένα κράτημα. Η παράσταση πέρα από μια φυσική δοκιμασία –απαιτεί ένα ρυθμό και μια ταχύτητα που σε δοκιμάζει . Από την άλλη οι αλλαγές είναι τόσο γρήγορες που απαιτείται από σένα αρκετή συναισθηματική γυμναστική.

Δεν είχα καταλάβει το βαθμό δυσκολίας – θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής . Όταν ξεκίνησαν οι πρόβες και κατάλαβα περί τίνος πρόκειται …προσπάθησα να την κάνω! Ευτυχώς που βρέθηκε στη ζωή μου και στην παράσταση η Βασιλική Ανδρίτσου. Χωρίς αυτήν η παράσταση αυτή δε θα γινόταν. Τουλάχιστον όχι με εμένα. Την ευχαριστώ πολύ για το δώρο που μου έκανε. Γιατί αυτός ο ρόλος και αυτή η δουλειά είναι δώρο ζωής. Είναι ένα όνειρο που δεν ξέρω αν θα καταφέρω να ξαναζήσω.

Τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή σας;
Βασικό. Νομίζω πως με έχει σώσει από πολλά πράγματα. Είναι η δομή του μυαλού μου τέτοια –με μόνιμη ροπή στη βλακεία ! Νομίζω πως είναι ο φυσικός μου αμυντικός μηχανισμός . Όσο πιο πολύ γελάω τόσο πιο τρομαγμένος είμαι. Είναι ο τρόπος μου για να αποδεχτώ την πραγματικότητα. Αλλά γενικότερα πιστεύω πως τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται με αστείο τρόπο! Στην ουσία είμαι ένας χαρούμενος τρελός.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι, τι θα ήταν;
Είναι πραγματικά μεγάλη κουβέντα !!! Και δεν κάνω πλάκα! Όμως αυτό που θέλω να εξομολογηθώ είναι η ευχή μου να μην αποδειχτούν λάθος όλα αυτά που πίστευα! Να μην χρειαστεί να βρεθώ αντιμέτωπος με την αποκάλυψη πως όλα ήταν ένα λάθος! Αυτό δείχνει – και το συνειδητοποιώ τώρα που το λέω- πως μάλλον μεγαλώνω…Και δεν είμαι καθόλου έτοιμος για αυτό!

Ποια είναι φιλοσοφία σας;
Κατά καιρούς θεοποιώ διαφορά τσιτάτα. Αυτό όμως που ανακάλυψα από πρώτο χέρι πως είναι λυτρωτικό είναι το παλιό που λέει «ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός»! Είναι τόσο χιλιοειπωμένο –τόσο τετριμμένο αλλά τόσο ανατριχιαστικά αληθινό! Όπως όλα τα κλισέ! Τώρα μπορώ άνετα να πω πως ακόμα και η πιο σκοτεινή νύχτα κάποτε ξημερώνει! Φράση που την είχα γράψει σε κάποιο από τα πρώτα μου έργα και την έλεγε κάποιος ήρωας μου! Τώρα μπορώ άνετα να την πω κι εγώ . Πάντα πίστευα πως τα έργα Μου είναι πιο έξυπνα από εμένα. Τώρα ανακαλύπτω πως έχουν και πιο μεγάλη πείρα ζωής από εμένα!

Το «Πώς να καταστρέψετε την ζωή σας» του Γιώργου Ηλιόπουλου παίζεται στο Θέατρο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ - ΡΙΑΛΤΟ κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας εξίσου χιουμοριστικός και συγκινητικός μονόλογος που σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου άντρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.