Δες το θετικό

3,5

Αν και θεωρείται κάτι σαν παραπαίδι του θεάτρου, το stand-up comedy έχει τη δική του γοητεία, καθώς επίσης τη δική του νομοτέλεια: αν είναι καλοστημένο, το κοινό πρέπει να γελάει οχτώ φορές το λεπτό – και η παράσταση του Λάμπρου Φισφή είναι σίγουρα καλοστημένη.

Δες το θετικό

Αν και θεωρείται κάτι σαν παραπαίδι του θεάτρου, το stand-up comedy έχει τη δική του γοητεία, καθώς επίσης τη δική του νομοτέλεια: αν είναι καλοστημένο, το κοινό πρέπει να γελάει οχτώ φορές το λεπτό – και η παράσταση του Λάμπρου Φισφή είναι σίγουρα καλοστημένη.

Δες το θετικό - εικόνα 1

Πόσο διασκεδαστικός μπορεί να είναι ένας ηθοποιός που μονολογεί, όρθιος, μπροστά σε ένα μικρόφωνο; Στην περίπτωση του Λάμπρου Φισφή, η απάντηση είναι «πολύ». Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ πως η επίγευση είναι τόσο έντονη ώστε να συζητάτε ό,τι είδατε για ώρες. Ούτε θα σας πω ότι κατατίθενται με χιουμοριστικό τρόπο καίρια σχόλια για την επίμαχη πολιτικοκοινωνική συνθήκη των καιρών μας. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι για 90 λεπτά θα γελάσετε με την καρδιά σας.

Σε μια συνέντευξή του στο «αθηνόραμα», το 2012, ο Λάμπρος Φισφής, στο ερώτημα του συναδέλφου Νίκου Βουλαλά «ποιοι είναι οι κανόνες που θα έλεγες σε έναν αρχάριο stand-up comedian;», απαντούσε: «Οκτώ γέλια το λεπτό. Πρέπει να έχεις επτά με οχτώ γέλια το λεπτό κατά μέσο όρο. Εξίσωση κανονική!». Παρακολουθώντας τον να απαριθμεί, αυτοσαρκαζόμενος με γούστο, τις ιδιοτροπίες του και να σχολιάζει –με αμείωτη ταχύτητα, μιμική αρτιότητα και ήπια αθυροστομία– όσα τον ενοχλούν, καταλάβαινα πόσο σοβαρή και κοπιαστική προεργασία είχε γίνει για να φτάσει ο χαρισματικός αυτός κωμικός περφόρμερ στο επιθυμητό «άθροισμα», ώστε το κοινό του, επί 90 λεπτά, να μην πλήξει ή να αφαιρεθεί. Στο δεύτερο μέρος χάνεται κάπως η ρέουσα ενέργεια του «διασκεδαστή», καθώς ο Φισφής βάζει στο παιχνίδι και το κοινό – ο ίδιος αυτοσχεδιάζει με την ίδια αμεσότητα και ετοιμότητα, σκωπτικά και περιπαικτικά, αλλά ποτέ με χυδαιότητα ή θρασύτητα.

Δες το θετικό - εικόνα 2

Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του show. Τα πιο ασήμαντα γεγονότα –από την έξοδο σε ένα ταβερνάκι ή σε ένα νυχτερινό κλαμπ μέχρι την αγορά ενός τεστ εγκυμοσύνης σε ένα φαρμακείο– γίνονται για τον Φισφή μια μεγάλη περιπέτεια. Δεν έχει σημασία η πρωτοτυπία των περιστατικών που αφηγείται, αλλά η ματιά του. Γιατί ο Φισφής δεν παρατηρεί και εξιστορεί την καθημερινότητα με τον ψυχαναγκασμό ενός υποχονδριακού αλλά με τον εκνευρισμό ενός παιδιού που διαπιστώνει ότι ο απρόσκοπτα ευδιάθετος βίος του καταστρατηγείται από κάθε λογής εμπόδια. Κι αυτό το παιδικό βλέμμα στα πράγματα ίσως είναι, τελικά, κάτι που λείπει από το «επίσημο» θέατρό μας – κωμικό και μη.

ΑΒΑΤΟΝ Ευπατριδών 3, Γκάζι, 2103412689. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Δες το θετικό + Mωρό

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Λ. Φισφής αναζητά τις θετικές στιγμές της ζωής, αυτοσαρκάζεται για τις αδυναμίες του και καυτηριάζει ό,τι συνωμοτεί εναντίον της ευτυχίας μας στο εμπλουτισμένο με νέο υλικό σόου του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.