Γρηγόρης Βαλτινός: «Αν δεν αγαπήσουμε τα αρνητικά μας στοιχεία, δε θα τα βελτιώσουμε ποτέ»

Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «Ήρθες και θα μείνεις» μας θύμισε ότι «η φύση διάλεξε τον έρωτα για τη συνέχεια της ζωής»

Γρηγόρης Βαλτινός: «Αν δεν αγαπήσουμε τα αρνητικά μας στοιχεία, δε θα τα βελτιώσουμε ποτέ»

Ένα τρελό ρομάντζο ζουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Ζέτα Μακρυπούλια στη σκηνή του Ιλίσια. Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «Ήρθες και θα μείνεις» των Ρενέ Ταίηλορ, Τζόζεφ Μπολόνια μιλώντας στη Μαρία Κρύου μας θύμισε ότι «η φύση διάλεξε τον έρωτα για τη συνέχεια της ζωής»

Γρηγόρης Βαλτινός: «Αν δεν αγαπήσουμε τα αρνητικά μας στοιχεία, δε θα τα βελτιώσουμε ποτέ» - εικόνα 1

Τόλμη ή ευαισθησία χαρακτηρίζει την απόφαση των Ρενέ Ταίηλορ και Τζόζεφ Μπολόνια να γράψουν το «Ήρθες και θα μείνεις»;
Νομίζω και τα δύο. Άλλωστε ο συνδυασμός της τόλμης με την ευαισθησία πάντα έχει πολύ πιο δυνατό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί η τόλμη έχει να κάνει με αυθορμητισμό, με όραμα, με δύναμη και η ευαισθησία καθορίζει και ελέγχει όλα τα παραπάνω. Άλλωστε αυτός ο συνδυασμός είναι κάτι που καθορίζει κι εμένα στις επιλογές μου, κι έτσι συνδέομαι με αυτούς. Αυτό δείχνει και γιατί διάλεξα το συγκεκριμένο έργο.

Τι σας συγκίνησε περισσότερο στο έργο;
Η αλήθεια του, το απίστευτο χιούμορ του που είναι διαχρονικό, τα κωμικά του στοιχεία είναι οργανικά και όχι εξωτερικά και βγαίνουν αβίαστα. Επίσης, το αισιόδοξο στοιχείο του, γιατί έχει να κάνει με δυο ανθρώπους που βρίσκονται σε μία πολύ δύσκολη καμπή της ζωής τους, όπου όμως η συνάντησή τους είναι ιαματική σε σημείο που να τους βγάλει και τους δύο από τις δύσκολες καταστάσεις που βίωναν.
Ανάμεσα στα δυο πρόσωπα του έργου υπάρχει μια επαγγελματική σχέση αλλά αναπτύσσεται κι ένα συναίσθημα. Πιστεύετε πως οι άνθρωποι σήμερα επενδύουν στον έρωτα όσο σε παλιότερες εποχές;
Οι άνθρωποι σήμερα είναι τρομαγμένοι και ένας από τους στόχους του συστήματος είναι να απομακρύνει τον έναν από τον άλλον, κατά συνέπεια ο έρωτας έγινε εχθρός. Τους διαφεύγει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια: ότι η φύση διάλεξε τον έρωτα για τη συνέχεια της ζωής. Κατά συνέπεια οι επιλογές του συστήματος είναι ενάντια στη συνέχεια της ζωής.

Γρηγόρης Βαλτινός: «Αν δεν αγαπήσουμε τα αρνητικά μας στοιχεία, δε θα τα βελτιώσουμε ποτέ» - εικόνα 2

Ποια είναι η πιο ισχυρή φράση που λέτε στην παράσταση;
Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Επειδή οι ήρωες είναι άνθρωποι του θεάματος, ηθοποιοί, σκηνοθέτες κλπ. Επειδή το θέατρο έχει να κάνει με τη μεταμφίεση, η φράση αυτή είναι καταλυτική για τους ήρωες, ακριβώς γιατί όταν κανείς βρει τη ρίζα και την ουσία στο ταξίδι του μέσα στις ψυχές των ανθρώπων που υποδύεται, τότε έχει και περισσότερες πιθανότητες να βρει τον εαυτό του.
Ταυτίζεστε σε κάποια σημεία με το ρόλο που ερμηνεύετε;
Λατρεύω και τους δύο ήρωες, τους θεωρώ και τους δύο πολύ θετικούς ήρωες, και αγαπώ ακόμα και τα αρνητικά τους στοιχεία, γιατί αν δεν αγαπήσουμε τα αρνητικά στοιχεία στον εαυτό μας και στους άλλους, δε θα τα βελτιώσουμε ποτέ και δε θα συμφιλιωθούμε ποτέ μαζί τους.
Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν πραγματικό καλλιτέχνη;
Νομίζω η αέναη λοξή του ματιά στη ζωή.

Γρηγόρης Βαλτινός: «Αν δεν αγαπήσουμε τα αρνητικά μας στοιχεία, δε θα τα βελτιώσουμε ποτέ» - εικόνα 3

Πως αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες ή τα αδιέξοδα που συναντάτε στη δουλειά σας;
Δυστυχώς σαν επιχειρηματίας είμαι από τους ανθρώπους που δεν χρωστάω σε κανέναν ούτε ένα ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι δυσκολίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση έχουν φορτωθεί στην επιχείρηση. Εάν αντέξουμε, θα είναι θαύμα. Αλλιώς θα τελειώσει ένα ακόμα όμορφο κα επικίνδυνο ταξίδι.
Έχετε νιώσει προνομιούχος από τις συνεργασίες, από την αποδοχή του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια;
Θα έλεγα ότι είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό μου στοιχείο.
Θα μας αποκαλύψετε τα επόμενα σχέδια σας;
Στις 17 Απριλίου έχουμε πρεμιέρα, στο Μπάντμιντον, με τον «Βιολιστή στη Στέγη» και ακόμα δεν έχω αποφασίσει τίποτα για του χρόνου.

Περισσότερες πληροφορίες

Ήρθες και θα μείνεις

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Οι δύο συγγραφείς αποτυπώνουν την πραγματική ιστορία της δικής τους πρώτης συνάντησης σε μια επεισοδιακή κωμωδία που μιλά για τον έρωτα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.