Μιχάλης Κωνσταντάτος: Ίψεν στα blogs, αμμόλοφοι στη Στέγη

Σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς και βραβευμένος κινηματογραφιστής, ο Μιχάλης Κωνσταντάτος βγάζει την «Έντα Γκάμπλερ» από το σαλόνι της, εμπλέκει το κοινό μέσω ενός blog και τοποθετεί τη δράση του ιψενικού έργου σε μια γυάλα γεμάτη άμμο.

Μιχάλης Κωνσταντάτος: Ίψεν στα blogs, αμμόλοφοι στη Στέγη

Σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς και βραβευμένος κινηματογραφιστής, ο Μιχάλης Κωνσταντάτος βγάζει την «Έντα Γκάμπλερ» από το σαλόνι της, εμπλέκει το κοινό μέσω ενός blog και τοποθετεί τη δράση του ιψενικού έργου σε μια γυάλα γεμάτη άμμο.

Μιχάλης Κωνσταντάτος: Ίψεν στα blogs, αμμόλοφοι στη Στέγη - εικόνα 1

Αυτοκτονεί. «Με μια σφαίρα στο κεφάλι», όπως γράφει ο Ίψεν. Η Έντα Γκάμπλερ είναι ίσως η πιο γοητευτική και ταυτόχρονα απωθητική ηρωίδα του Νορβηγού μεγάλου δραματουργού. Σίγουρα είναι πάντως η πιο ανεξιχνίαστη. Για τον Μιχάλη Κωνσταντάτο, που ανεβάζει τώρα το τετράπρακτο δράμα του 1890 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Έντα είναι ακόμη κάτι: απροσδόκητα σημερινή. «Θεωρώ αυτονόητο ότι υπάρχουν στις μέρες μας άνθρωποι σαν αυτήν. Δεν με ενδιαφέρει όμως τόσο η πράξη της αυτοκτονίας όσο το πώς η Έντα φτάνει σε αυτήν, το πώς δηλαδή αλληλεπιδρά με το περιβάλλον».

Μέσα σε μια γυάλα και πάνω σε αμμόλοφους τοποθετεί ο νεαρός και βραβευμένος –για την ταινία «Luton»– σκηνοθέτης τους ιψενικούς ήρωες και όχι στο «ευρύχωρο και νόστιμο σαλόνι» των σκηνικών οδηγιών. «Τοποθέτησα μια έρημο μέσα σε μια γυάλα. Γιατί ο σκηνικός χώρος κατά μία έννοια αντανακλά το ψυχικό τοπίο της ίδιας της Έντα», μου εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Τα πάντα μέσα της είναι ξηρά, ακίνητα και στατικά. Δεν ξέρουμε όμως τι κρύβεται κάτω από αυτήν την άμμο... Αυτή είναι η Έντα. Μια αστή που έχασε το οικονομικό της υπόβαθρο και άλλαξε αυτόματα τάξη. Ένα πρόσωπο το οποίο έχει παγιδευτεί μέσα στην άμυνα που έχει στήσει για να μπορέσει να υπάρξει κόντρα στο μηχανισμό του κοινωνικού περιβάλλοντος. Έτσι δεν είμαστε κι εμείς; Φτιάχνουμε άπειρες γυάλες για να προστατευτούμε από ένα κοινωνικό σύστημα που μας απειλεί και τελικά εγκλωβιζόμαστε σε αυτές. Κάποιοι ζουν αιώνια εκεί μέσα, κάποιοι άλλοι δραπετεύουν. Πρώτα πρώτα όμως πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως ζεις μέσα σε μια γυάλα…»

Μιχάλης Κωνσταντάτος: Ίψεν στα blogs, αμμόλοφοι στη Στέγη - εικόνα 2

«Πρέπει να βοηθήσω τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον Ίψεν μας λίγο παραπάνω», δήλωνε η μικρή κόρη του Μαρξ Ελεονόρα το 1886. Τότε δηλαδή που η ίδια με τον σύζυγό της παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Αγγλία, στο σπίτι τους, ένα έργο του Ίψεν – συγκεκριμένα το «Κουκλόσπιτο». Αισθανόμενοι ίσως μια ανάλογη ανάγκη, ο Κωνσταντάτος και οι υπόλοιποι συντελεστές της ομάδας Blindspot δημιούργησαν το blog www.heddagabler.gr κα καλούν τους επισκέπτες του να υποβάλουν οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θεωρούν ότι συνδέεται με τον κόσμο και τους χαρακτήρες του έργου. Αν το επισκεφθείτε, θα διαπιστώσετε πως, σύμφωνα με όσους έχουν στείλει ήδη κάτι, η αβάσταχτη πλήξη της Έντα μπορεί να ταυτιστεί με εκείνη της Μαρίας Αντουανέτας. ενώ αν ζούσε σήμερα, η αυτόχειρας του Ίψεν μπορεί να άκουγε τις μπαλάντες του Nick Drake και Portishead… Στην παράσταση παίζουν η Γιώτα Αργυροπούλου (Έντα), ο Μάξιμος Μουμούρης (στο ρόλο του μεγάλου και ανεκπλήρωτου έρωτα της Έντα, του εμπνευσμένου, αλλά αυτοκαταστροφικού Λέβμποργκ), η Βάσω Καβαλιεράτου (η Τέα, ερωτική αντίζηλος της Έντα), ο Χρήστος Σαπουντζής (ο οικογενειακός «φίλος» και στυγνός εκβιαστής Μπρακ) και ο Γιώργος Φριντζήλας (ο «λίγος» σύζυγος της Έντα).

Περισσότερες πληροφορίες

Έντα Γκάμπλερ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Ερωτικά τρίγωνα, η μάχη των δύο φύλων, κοινωνική υποκρισία, οικονομικές συναλλαγές κι εκβιασμοί συνυπάρχουν σε ένα έργο που μιλά για μια κοινωνία σε κρίση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.