«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Βουκολικό πανηγύρι στο Παλλάς

Λαϊκά γλέντια και μεγάλες συγκινήσεις μας υπόσχονται φέτος το Παλλάς και ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας, που ανεβάζει με έναν εξαιρετικό θίασο και με τη μορφή λαϊκού γλεντιού, συνοδεία του Γιώργου Μαργαρίτη, το ξακουστό δραματικό ειδύλλιο «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας».

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Βουκολικό πανηγύρι στο Παλλάς

Λύρες και σαντούρια, λόγγους και ραχούλες, λαϊκά γλέντια και μεγάλες συγκινήσεις μας υπόσχονται φέτος το Παλλάς και ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας, που ανεβάζει με έναν εξαιρετικό θίασο και με τη μορφή λαϊκού γλεντιού, συνοδεία του Γιώργου Μαργαρίτη, το ξακουστό δραματικό ειδύλλιο «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας».

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Βουκολικό πανηγύρι στο Παλλάς - εικόνα 1

Ό απροσδόκητος θρίαμβος της «Γκόλφως» στην κατά Νίκο Καραθάνο εκδοχή φαίνεται πως άνοιξε το δρόμο για τα ξεχασμένα –ή ακόμη και παρεξηγημένα– βουκολικά μας ειδύλλια, για εκείνα δηλαδή τα δράματα του βουνού και του λόγγου που γίνονταν… sold out στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Γιατί τέτοια περίπτωση­ ήταν ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», με τον οποίο ξεκινάει τη δραστηριότητά της στις θεατρικές σκηνές του City link η εταιρεία Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.

Το έργο του Δημητρίου Κορομηλά πρωτοπαίχτηκε το 1894 στην Οδησσό κι έκτοτε έχει δώσει πάνω από 15.000 παραστάσεις. Οι ερωτικοί καημοί και οι ίντριγκες που περιγράφει, σε συνδυασμό με το ευτυχές του τέλος, συνέδραμαν ασφαλώς στην τεράστια επιτυχία του. Σκεφτείτε πως ο «Αγαπητικός», εκτός του ότι υπήρξε η αγαπημένη επιλογή των μπουλουκιών μέχρι το 1950, κυκλοφόρησε στις αρχές του 20ού αιώνα με τη μορφή λαϊκού μυθιστορήματος κι έγινε ανάρπαστος, παίχτηκε δε ως θέατρο σκιών και γυρίστηκε τέσσερις φορές στο σινεμά.

Το 1930 ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, το 1950 η πρώτη έγχρωμη και είμαι σίγουρη πως θυμάστε εκείνη του 1955 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη –μελαχρινή τότε ακόμη– ως Κρουστάλλω. Σταδιακά όμως άρχισε να λησμονιέται από τα ρεπερτόρια των θιάσων ως έργο παλιό, πολύ φολκλόρ και απλοϊκό για τα «αστικά» δεδομένα του νέου ελληνικού θεάτρου.

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Βουκολικό πανηγύρι στο Παλλάς - εικόνα 2

Στο λαμπερό Παλλάς, από τις 11/10, ο Πέτρος Ζούλιας θα επιχειρήσει τη νεκρανάσταση του «Αγαπητικού» με έναν εξαιρετικό θίασο βετεράνων και νεότερων πρωταγωνιστών και μπροστάρη έναν αυθεντικό λαϊκό αοιδό, τον Γιώργο Μαργαρίτη, να μας τραγουδάει «Το φεγγάρι κάνει βόλτα στης αγάπης μου την πόρτα». Η Ρένη Πιττακή, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Ευγενία Δημητροπούλου, ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Πάνος Βλάχος, η Χριστίνα Τσάφου, ο Νίκος Μαγδαληνός και ο Χρήστος Στέργιο­γλου επωμίζονται τους κύριους ρόλους.
Όλοι δηλώνουν συγκινημένοι που βρίσκονται εν έτει 2014 να παίζουν σε ένα ελληνικό έργο του 1894. «Θυμόμαστε την ψίχα των προγόνων μας», σημειώνει η Μαρία Πρωτόπαπα. «Βλέπουμε εκείνη την Ελλάδα όπου οι πόρτες όλων των σπιτιών ήταν ανοιχτές και η θλίψη ή η χαρά του ενός ήταν η θλίψη και η χαρά όλων», συμπληρώνει ο Χρήστος Στέργιογλου.

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Βουκολικό πανηγύρι στο Παλλάς - εικόνα 3

Ένας 13μελής θίασος ερμηνεύει τους υπόλοιπους τσέλιγκες και τσοπάνηδες της Ρούμελης, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας που μας βάζει στην ατμόσφαιρα του «Μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια ζηλεμένη κόρη». Εξίσου δυνατό είναι και το υπόλοιπο επιτελείο συντελεστών: τα σκηνικά έχει σχεδιάσει η Λίλη Πεζανού, τα κοστούμια η Αναστασία Αρσένη, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ, τη μουσική, την ενορχήστρωση και τη διδασκαλία ο Θοδωρής Οικονόμου, τη μουσική επιμέλεια κι έρευνα ο Λάμπρος ­Λιάβας και τις χορογραφίες ο Φώτης ­Διαμαντόπουλος.

Ο ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος του έργου διατηρείται αυθεντικός κι εμπλουτίζεται με δημώδη τραγούδια και χορούς. Και όπως υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας: «Απομακρυσμένος από το φολκλόρ και την ηθογραφία, στόχος μου είναι να αναδείξω τη διαχρονική ποίηση του έργου και να στήσω μια παράσταση συγκίνησης, έτσι όπως αυτή κατακλύζει το κείμενο του Κορομηλά. Στο έργο το δράμα εναλλάσσεται με την κωμωδία, η ορθοδοξία με τη δεισιδαιμονία, το φως με το σκοτάδι. Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται σε ένα 24ωρο, ανήμερα της Αναλήψεως, που είναι η μεγάλη γιορτή των βοσκών και των τσοπάνηδων. Απαγορευμένοι έρωτες, θυσίες, εξαγνισμοί και ίντριγκες πλέκουν τον καμβά του έργου, ωθώντας σε μια σκηνική ακροβασία ιλαροτραγωδίας.

Ο “Αγαπητικός” διαθέτει ζωντανό το απόλυτο στοιχείο του έρωτα και της πίστης, σε πείσμα μιας τεχνοκρατούμενης εποχής που διακατέχεται από τη λογική και το ψυχρό συμφέρον. Είναι ένα ταξίδι στην ελληνική ύπαιθρο του παρελθόντος. Έσκυψα στη βρύση της να πιω το γάργαρο καθαρό νερό και να ξεδιψάσω από μια καθημερινότητα αστικής ζωής σε κλιμακούμενη και πολλαπλή ηθική κρίση». Όσοι περάσετε από τη Βουκουρεστίου την ημέρα της πρεμιέρας σημειώστε πως –όπως υποσχέθηκε η εταιρεία Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.– θα έχει στηθεί ένα μεγάλο πανηγύρι με παζάρι παραδοσιακών προϊόντων και δημοτικά τραγούδια!

Η παράσταση «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» θα κάνει πρεμιέρα στο Παλλάς στις 11/10.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Με ορχήστρα και τον τραγουδιστή Γιώργο Μαργαρίτη επί σκηνής ζωντανεύει, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, το έργο του Δημητρίου Κορομηλά για τον αρχιτσέλιγκα Μήτρο, ο οποίος αναζητά τη βοσκοπούλα που αγάπησε ως παιδί

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.