Σρεκ, Μιχαλακόπουλος και Ζουγανέλη: Ένα Εθνικό για όλα τα γούστα

Είκοσι παραστάσεις, πέντε­ επαναλήψεις, τέσσερα θέατρα. Ο Σωτήρης Χατζάκης επιμένει και φέτος σε ένα πολυσυλλεκτικό κι ­ετερόκλητο ρεπερτόριο για το Εθνικό Θέατρο.

Σρεκ, Μιχαλακόπουλος και Ζουγανέλη: Ένα Εθνικό για όλα τα γούστα

Είκοσι παραστάσεις, πέντε­ επαναλήψεις, τέσσερα θέατρα. Ο Σωτήρης Χατζάκης επιμένει και φέτος σε ένα πολυσυλλεκτικό κι ­ετερόκλητο ρεπερτόριο για το Εθνικό Θέατρο, το οποίο αγκαλιάζει εξίσου τα παραδοσιακά έργα και τις μιούζικαλ υπερπαραγωγές, τους καταξιωμένους και τους ανερχόμενους, την αγωνία του ταμείου και την προσδοκία του καλλιτεχνικού ­εκτοπίσματος.

Σρεκ, Μιχαλακόπουλος και Ζουγανέλη: Ένα Εθνικό για όλα τα γούστα - εικόνα 1

Από το μιούζικαλ «Σρεκ» με τον χαριτωμένο πράσινο γίγαντα μέχρι το «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές», το έργο του Ρόμπερτ Μπολτ που έγινε οσκαρική ταινία, και από εκεί στην Ελεονώρα Ζουγα­νέλη υπάρχει μια κάποια απόσταση­. Ο Σωτήρης Χατζάκης όμως εισάγει­ νέα ήθη κι έθιμα στο Εθνικό Θέατρο. Όλες οι προαναφερθείσες παραγωγές έχουν, πάντως, καλλιτεχνικά εχέγγυα: ο μεν Άγγελος Μέντης –ο εικαστικός που μας χάρισε ονειρικές εικόνες στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων– σκηνοθετεί το «Σρεκ» και υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια (από τον Οκτώβριο στο Rex), ενώ με αφορμή το έργο του Μπολτ συναντιέται ξανά ένα εμβληματικό δίδυμο του θεάτρου μας, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Γιώρ­γος Μοσχίδης, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (από τον ­Νοέμβριο στην Κεντρική Σκηνή­).

Σρεκ, Μιχαλακόπουλος και Ζουγανέλη: Ένα Εθνικό για όλα τα γούστα - εικόνα 2
Επαναλαμβάνεται το «Δεκαήμερο» του Νίκου Καραθάνου

Η δε Ζουγανέλη θα ερμηνεύσει την Εντίθ Πιαφ σε μια μουσική βιογραφία που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Πέτρου Ζούλια (από τον Φεβρουάριο στο Rex). Διευρύνοντας την ούτως ή άλλως πλουραλιστική γραμμή του με μια ακόμη πιο ετερόκλητη λογική, ο Χατζάκης κατορθώνει να «χωρέσει» στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου είκοσι παραστάσεις –οι πέντε σε επανάληψη– και περισσότερους από εκατόν είκοσι πρωταγωνιστές στις σκηνές της Αγίου Κωνσταντίνου, του Rex και από φέτος στο Χώρα και το Σχολείον.
Με την προσδοκία της καλλιτεχνικής αλλά και της εισπρακτικής επιτυχίας, το Εθνικό συνδυάζει το παραδοσιακό ρεπερτόριο με το εμπορικό υπερθέαμα, διαθέτει προσωπικότητες από το βαρύ πυροβολικό του θεάτρου (η Λυδία Κονιόρδου επαναλαμβάνει τη «Φλαντρώ», ο Νίκος Μαστοράκης το «Μεφίστο», ο Νίκος Καραθάνος το «Δεκαήμερο»), όπως και εμπορικούς ηθοποιούς με σταθερή πορεία στο σανίδι: ο Άλκις Κούρκουλος, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει σε δύο παραγωγές, η Ελένη Ράντου, που θα τη δούμε ως Φιλουμένα Μαρτουράνο και ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος σκηνοθετεί δύο έργα.

Σρεκ, Μιχαλακόπουλος και Ζουγανέλη: Ένα Εθνικό για όλα τα γούστα - εικόνα 3
Η επανάληψη της «Δυτικής αποβάθρας» από την Τετάρτη 24/9 ανοίγει τη σεζόν

Εν τω μεταξύ, δεν λείπουν και οι δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης (θέατρο στα νοσοκομεία, περιοδείες στην περιφέρεια, δράσεις κατά του ρατσισμού), ούτε το άνοιγμα στις προσωπικότητες του λεγόμενου «πειραματικού χώρου»: η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί τα «Πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του Ρ.Β. Φασ­μπίντερ, με τις Ρίκα Διαλυνά, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Γιούλικα Σκαφιδά στους πρώτους ρόλους (από τον Νοέμβριο στο Rex), ο Ακύλας Καραζήσης το «Συγχώρεσέ με» των Αντ. και Κ. Κούφαλη, με την ανερχόμενη Πηνελόπη Τσιλίκα (πρωταγωνίστρια της κινηματογραφικής «Μικράς Αγγλίας») δίπλα στη Μαρία Σκουλά (από τον Νοέμβριο­ στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»), και ο Δημήτρης Λιγνάδης το «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ, με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας Θέμη Πάνου (από τον Δεκέμβριο στο Θέατρο Χώρα). Εκτός από τον Λουντοβίκ Λαγκάρντ, ο οποίος επαναλαμβάνει τη «Δυτική αποβάθρα», στους ξένους επισκέπτες που σκηνοθετούν ελληνικούς θιάσους προστίθεται ο Μπρους Μάγερς. θα καθοδηγήσει τις Λένα Παπαληγούρα και Μαρία Κίτσου στις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ (από τον Μάρτιο στο Rex).
Ο συγγρα­φέας Γιώργος Μανιώτης, αντιπρόεδρος πλέον του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού, επανέρχεται στο προσκήνιο εις διπλούν: ο προκλητικός «Λάκκος της αμαρτίας» (1979), ένα από τα πρώτα γκέι έργα του ελληνικού θεάτρου, με ήρωες μια παρέα από τραβεστί σε μια χωματερή, ανεβαίνει από τον Πέτρο Φιλιππίδη (από τον Μάρτιο στο Χώρα) και ο ίδιος ο Μανιώτης σκηνοθετεί τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ, με Γουίνι τη Σοφία Φιλιππίδου (από τον Φεβρουάριο στο Rex). Ζαλιστήκατε; Λογικό. Σκεφτείτε πως ο ίδιος ο Χατζάκης, ο οποίος παρεμπιπτόντως επέλεξε να σκηνοθετήσει τους «Μυστικούς αρραβώνες» του Γρηγορίου Ξενόπουλου (από τον Οκτώβριο στο Rex), χαρακτηρίζει το ρεπερτόριό του «ένα σχεδόν άγριο παζλ».

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τη σεζόν 2014-2015 αυτήν την εβδομάδα με την επανάληψη της παράστασης «Δυτική αποβάθρα» από την Τετάρτη 24/9.

Περισσότερες πληροφορίες

Δυτική αποβάθρα

  • Δράμα

Σε ένα υπόστεγο στην αποβάθρα του λιμανιού μια οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει βασιζόμενη στις παράνομες δραστηριότητες του γιου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.