Τα μυστικά της Πάπισσας Ιωάννας

Ένας σκηνοθέτης-μετρ της θεατρικής μαγείας και της αγέρωχης εικονοπλασίας, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ανεβάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση με αφορμή τόσο το πολύκροτο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη «Η πάπισσα Ιωάννα» όσο και τον πολυτάραχο βίο της μητέρας του συγγραφέα, έχοντας δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες: τη Ράνια Οικονομίδου και τη Γιούλικα Σκαφιδά.

Τα μυστικά της Πάπισσας Ιωάννας

Ένας σκηνοθέτης-μετρ της θεατρικής μαγείας και της αγέρωχης εικονοπλασίας, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ανεβάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση με αφορμή τόσο το πολύκροτο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη «Η πάπισσα Ιωάννα» όσο και τον πολυτάραχο βίο της μητέρας του συγγραφέα, έχοντας δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες: τη Ράνια Οικονομίδου και τη Γιούλικα Σκαφιδά.

Τα μυστικά της Πάπισσας Ιωάννας - εικόνα 1

Η φοβερή και τρομερή «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη σκανδάλισε συντηρητικούς και θεοσεβείς, ενώ αφορίστηκε από την εκκλησία ως μυθιστόρημα «αντιχριστιανικό και κακόηθες» για το σαρκαστικό τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν το μεσαιωνικό θρύλο που θέλει μια γυναίκα να μεταμφιέζεται σε άντρα και, αξιοποιώντας το κοφτερό μυαλό της, να ανέρχεται στο ύπατο εκκλησιαστικό αξίωμα, κατακτώντας το ρωμαιοκαθολικό θώκο. Το πολύκροτο αυτό κείμενο του 1866 μεταφέρεται στο θέατρο από τον πολυβραβευμένο Δημήτρη Μαυρίκιο, τον παλιό μαθητή του Ρομπέρτο Ροσελίνι και του Μπερνάρ Ντορτ και δημιουργό παραστάσεων όπως «Ο Γυάλινος Κόσμος», «Το Έβδομο Ρούχο», «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Φρεναπάτη», «Το Τερατώδες Αριστούργημα».
Μια βετεράνος πρωταγωνίστρια του θεάτρου, η Ράνια Οικονομίδου συμπρωταγωνιστεί με τη φετινή νικήτρια του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», Γιούλικα Σκαφιδά, ενώ μαζί τους εμφανίζεται και ο νεότατος ηθοποιός Αλέξανδρος Βάρθης ως… Εμμανουήλ Ροΐδης αυτοπροσώπως. Γιατί η πολλά υποσχόμενη παράσταση του Μαυρίκιου δεν είναι απλώς μια θεατρική εκδοχή στο αριστουργηματικά γραμμένο μυθιστόρημα του Ροΐδη – ο πλήρης, εξάλλου, τίτλος της είναι «Πάπισσα Ιωάννα, Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη μέσα από τη μητέρα του, Κορνηλία». Κι αυτό γιατί ο Μαυρίκιος επιθυμεί να ρίξει φως σε μια άγνωστη πτυχή πίσω από τη συγγραφή του πολύκροτου μυθιστορήματος: την παράδοξη σχέση του Ροΐδη με τη μητέρα του, η συγκλονιστική βιογραφία της οποίας μοιάζει να του προσέφερε τόσο την έμπνευση όσο και το υλικό για τις περιπέτειες της θρυλικής του πάπισσας... Υπήρξε, πράγματι, πολυκύμαντος και πολύπαθος ο βίος της Κορνηλίας Ροΐδη.
Όπως επισημαίνει στον τόμο του Φεστιβάλ Αθηνών η μελετήτρια Λίζυ Τσιριμώκου: «η αρχοντογεννημένη αυτή Χιώτισσα είδε, παιδάκι, την καταστροφή του νησιού της και τον πατέρα της κρεμασμένο, πουλήθηκε σκλάβα, βρέθηκε στα βάθη της Μικράς Ασίας και, λίγο προτού καταλήξει σε χαρέμι, αναγνωρίστηκε τυχαία από οικογενειακό γνωστό και εξαγοράστηκε πανάκριβα από συγγενείς εγκαταστημένους στην Ιταλία». Ο Ροΐδης έμεινε άγαμος πλάι της σε μια εφ’ όρου ζωής αγαστή συμβίωση μαζί της μέχρι το θάνατό του – εκείνη απεβίωσε τρία χρόνια μετά σε ηλικία μάλιστα 93 ετών. Για τον Μαυρίκιο η σκηνική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ροΐδη ήταν ένα όνειρο ετών. Η τωρινή παράσταση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, εκτός από το ότι είναι ακατάλληλη για ανηλίκους, συνιστά μια εν εξελίξει προσέγγιση του μυθιστορήματος, με τη μεν Οικονομίδου να εμφανίζεται ως Κορνηλία Ροΐδη και τη Σκαφιδά ως Πάπισσα Ιωάννα.

Στην Πειραιώς 260, 30-31/7.

Περισσότερες πληροφορίες

Πάπισσα Ιωάννα - Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Παράσταση εν εξελίξει, βασισμένη στην περίφημη «Πάπισσα Ιωάννα» (1866) του Εμμανουήλ Ροΐδη και στη στενή σχέση του συγγραφέα με τη μητέρα του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.