Φραντς Κάφκα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, η διακεκριμένη ομάδα της νεότερης γενιάς Σημείο Μηδέν καταλαμβάνει μια από τις αποθήκες της Πειραιώς 260 και καταθέτει τη θεατρική της εκδοχή στο ανατριχιαστικό διήγημα του Κάφκα «Σωφρονιστική Αποικία», σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.

Φραντς Κάφκα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με σοβαρή παιδεία και εξίσου σοβαρά θεατρικά διαβήματα, ο 35χρονος Σάββας Στρούμπος είναι εδώ και δώδεκα χρόνια σταθερός συνεργάτης του διεθνούς κύρους σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου, επίγονος της περίφημης μεθόδου του θεάτρου Άττις αλλά κι ένας σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς με ισχυρό όραμα και άποψη –δεν είναι τυχαίο πως η ομάδα του «Σημείο Μηδέν» έχει λάβει τον Έπαινο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Παρθενική του σκηνοθεσία ήταν μια καθηλωτική θεατρική εκδοχή του διηγήματος «Στη Σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα, η οποία παίχτηκε το 2009-10 σε ένα χώρο ιστορικής μνήμης και πολιτικής αντίστασης, τα παλιά κρατητήρια της Γκεστάπο στην οδό Κοραή. Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, ο Στρούμπος καταλαμβάνει μια από τις αποθήκες της Πειραιώς 260 και καταθέτει μια νέα εκδοχή στη «Σωφρονιστική Αποικία», προκειμένου, όπως μας λέει ο ίδιος «να φωτίσουμε εκ νέου την καφκική εικόνα του κόσμου ως μιας σωφρονιστικής αποικίας, καθώς οι πολιτικές, ψυχολογικές και ηθικές προεκτάσεις του διηγήματος εξακολουθούν να βασανίζουν την ανθρωπότητα». Σε αυτήν την παράσταση-πολιτική πράξη παίζουν οι Δαυίδ Μαλτέζε, Μελέτης Ηλίας, Ελεάνα Γεωργούλη και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου (18-20/6).

Περισσότερες πληροφορίες

Στη σωφρονιστική αποικία

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Το ανθρώπινο σώμα ως ακατανόητη και αφόρητη πραγματικότητα, αναγκαία για το σύστημα αλλά και αναλώσιμη συγχρόνως. Στη σωφρονιστική αποικία του Κάφκα ο άνθρωπος είναι η τροφή της εξουσίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.