Ο Πάνος Βλάχος στο θέατρο με μια μικρή Ιστορία για τη βία

Πότε ανοίγει η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση "ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" του Πάνου Βλάχου και της σκηνοθέτριας Λητώς Τριανταφυλλίδου τη νέα σεζόν 2026-27, στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης";

ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Δέσποινα Σπύρου©

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, ένα αγόρι εξαφανίζεται χωρίς ίχνη. Η υπόθεσή του συγκλονίζει τη χώρα, κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης και πυροδοτεί αμέτρητες εικασίες. Το σώμα του δεν βρίσκεται ποτέ. Μήνες αργότερα, οι έρευνες οδηγούν σε μια ομάδα ανήλικων παιδιών. Στη νέα παράσταση που θα δούμε τη νέα σεζόν 2026-27 με τίτλο "ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" η σκηνοθέτρια Λητώ Τριανταφυλλίδου και ο Πάνος Βλάχος, συνεχίζουν τη συνεργασία τους μετά τον "Δον Ζουάν", και ετοιμάζονται να μας διηγηθούν μια "Μικρή Ιστορία για τη βία". Η πρεμιέρα αναμένεται στις 7 Νοεμβρίου 2026, στο 'Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης". Τον Σεπτέμβριο περιμένουμε την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα από τα παιδιά που συνδέθηκαν με την υπόθεση. Πλέον ενήλικας, επιστρέφει στα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του. Μέσα από ανακρίσεις, αναπαραστάσεις και θραύσματα μνήμης, επιχειρεί να ανασυνθέσει όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες και να κατανοήσει το βάρος που εξακολουθεί να κουβαλά.

Ο Πάνος Βλάχος υποδύεται διαδοχικά τους αντιήρωες αυτής της ιστορίας, συνθέτοντας το συλλογικό πορτρέτο μιας πόλης όπου κανείς δεν μένει πραγματικά αμέτοχος. Μαζί του, πέντε ανήλικοι ερμηνευτές μεταμορφώνονται διαρκώς σε θύματα και θύτες, συνεργούς και μάρτυρες. Πώς μπορούμε να διηγηθούμε αυτήν την ιστορία σε παιδιά; Αλλά και πώς μπορούμε να ακούσουμε αυτήν την ιστορία από παιδιά;

ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Δέσποινα Σπύρου©

ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Δέσποινα Σπύρου©

Πότε το παιχνίδι παύει να είναι παιχνίδι;

Το "ΑΛΕΞ | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" είναι μια παράσταση για τη βία και για τον τρόπο με τον οποίο τα αγόρια μαθαίνουν από μικρή ηλικία να συνδέουν τη δύναμη με την επιβολή και την ευαλωτότητα με την αδυναμία. Προσεγγίζει το bullying όχι ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ως το πρώτο στάδιο μιας ευρύτερης κουλτούρας βίας. Παράλληλα, διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ατομική και τη συλλογική ευθύνη. Αισθητικά και θεατρικά ερωτήματα συναντούν ηθικά διλήμματα: πώς αναπαριστάς τη βία χωρίς να την αναπαράγεις; Πώς αντιλαμβάνονται τα ίδια τα παιδιά την ενοχή, τον φόβο, τη σιωπή και την απώλεια; Και τι συμβαίνει όταν τα βλέπουμε να ενσαρκώνουν όχι μόνο παιδιά, αλλά και τους ενήλικες που τα διαμόρφωσαν;

Η σκηνοθέτρια Λητώ Τριανταφυλλίδου προσεγγίζει αυτή την ιστορία ως μια σκηνική άσκηση μνήμης. Η σκηνή μετατρέπεται σε έναν χώρο όπου η αφήγηση, το παιχνίδι και η ανάκριση συνυπάρχουν, μετατοπίζοντας διαρκώς την οπτική του θεατή και καλώντας τον να αναμετρηθεί όχι μόνο με μια ακραία εκδήλωση παιδικής βίας, αλλά και με τις συνθήκες που τη γέννησαν. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, η ιστορία της εξαφάνισης ενός παιδιού μετατρέπεται στην ιστορία μιας πόλης που έχει ήδη χάσει τα παιδιά της.

ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Δέσποινα Σπύρου©

ΑΛΕΞ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Δέσποινα Σπύρου©

Οι ανήλικοι ερμηνευτές (σε διπλή διανομή): Χριστόφορος Καρδαχάκης, Μάρκος Ηλίας Λογοθέτης, Μάριος Λούντζης, Δημήτρης Μακρόπουλος, Αντώνης Μαργαρίτης, Στέφανος Πελεκάνος, Γιάννης Πολιάς, Ιάσονας Ρούσσος, Νίκος Σκλάβος, Αριστείδης Χαμηλάκης.

Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Νίκης Ψυχογιού, η μουσική της Αλεξάνδρας Κατερινοπούλου, η κίνηση του Ηλία Χατζηγεωργίου, οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου, το video του Μάριου Γαμπιεράκη (Μαύρα Γίδια), ενώ καθήκοντα κοινωνικού λειτουργού και θεατροπαιδαγωγού αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Κουφάκος.

*Η παρούσα παράσταση αποτελεί πρωτότυπο έργο καλλιτεχνικής μυθοπλασίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα ή πραγματικά γεγονότα είναι απολύτως συμπτωματική.

'Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου: more.com

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Όλα… λάθος!": Αποκλειστική ματιά στο νέο καστ της ξεκαρδιστικής κωμωδίας

Η διάσημη κωμωδία όπου όλα πάνε ξεκαρδιστικά στραβά, επιστρέφει με νέο, ανανεωμένο θίασο τον Οκτώβριο στο θέατρο Αθηνά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/08/2026

Αντίστροφη μέτρηση για την Επίδαυρο με τον "Ίωνα" του Θωμά Μοσχόπουλου

Αυλαία για το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2026 με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και την τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

"Του αγοριού απέναντι": Πότε επιστρέφει στο θέατρο Άλσος η μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή;

Η παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου ανανεώνει το ραντεβού της στο θέατρο Άλσος κάτω από τα αστέρια.

Που θα δείτε την "Ειρήνη" των Καραθάνου - Δεληβοριά στην Αθήνα

Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου και τραγούδια Φοίβου Δεληβοριά, ολοκληρώνει τον Σεπτέμβριο την επιτυχημένη περιοδεία της.

Ο Γιάννης Κακλέας ανεβάζει Αλμπέρ Καμί με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

Το πολιτικό και φιλοσοφικό έργο του Αλμπέρ Καμί "Οι δίκαιοι" ανεβάζει τον Οκτώβριο 2026 ο Γιάννης Κακλέας με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή πρωταγωνιστή.

"Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία": Ο Σκρουτζ επιστρέφει για 7η χρονιά στο Θέατρο Γκλόρια

Το διαχρονικό έργο του Καρόλου Ντίκενς ζωντανεύει ξανά στη σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, με early bird προσφορά εισιτηρίων.

"Άη Λαός": 2.000 ρούχα - σύμβολα απόντων σωμάτων σε ένα μεγάλο μουσικοθεατρικό γεγονός

Ένας θίασος 22 ηθοποιών, τραγουδιστών και μουσικών πρωταγωνιστεί στην μουσικοθεατρική παράσταση "Άη Λαός", 43 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ιστορικού δίσκου.