"Βάκχες" από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο με Αβαρικιώτη, Πανταζάρα, Καλτσίκη, Πάνου

Την τραγωδία της έκστασης και της διονυσιακής μανίας που έπλασε ο Ευριπίδης σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.

Βάκχες Θάνος Παπακωνσταντίνου Ελίνα Γιουνανλή©

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις "Βάκχες” του Ευριπίδη στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (2-3/8). Η τραγωδία του μυστικισμού, της έκστασης αλλά και της βαρβαρότητας, έρχεται σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 (με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους) σε μια καθηλωτική καλλιτεχνική εμπειρία, με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον θεό του θεάτρου, Διόνυσο, τον οποίο θα ερμηνεύσει ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης. Στο πλευρό του πρωταγωνιστούν οι Μαριάννα Δημητρίου (Τειρεσίας), Αλεξία Καλτσίκη (Αγαύη), Θέμης Πάνου (Κάδμος), Αργύρης Πανταζάρας (Πενθέας) και Αγγελιαφόροι οι Γιάννης Κόραβος, Διονύσης Πιφέας και ο πρόσφατα τιμηθείς με το θεατρικό βραβείο "Δημήτρης Χορν” Φώτης Στρατηγός.

Βάκχες Θάνος Παπακωνσταντίνου
Ελίνα Γιουνανλή©

Για τις "Βάκχες”

Όταν ο θεός Διόνυσος φτάνει στη Θήβα, ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να δει τον πρώτο του εξάδελφο ως Θεό και απαγορεύει τη διάδοση της νέας θρησκείας. Η άρνησή του εγείρει τη μήνη του θεού ο οποίος, σε μια τραγική αντιστροφή διώκτη και διωκόμενου, οδηγεί τον Πενθέα στον αφανισμό από την ίδια του τη μητέρα.

Ο Ευριπίδης γράφει τις "Βάκχες” −την τραγωδία των Ελλήνων, των αρχόντων και των λαών, κατά τον σπουδαίο Πολωνό θεωρητικό και κριτικό του θεάτρου Γιαν Κοτ− την τρίτη δεκαετία του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν πια η Ιστορία έχει αποχαλινωθεί. Ο μεγάλος τραγικός ποιητής τη συνθέτει κατά το τελευταίο έτος της παραμονής του στη Μακεδονία, όπου έρχεται σε επαφή με τη διονυσιακή λατρεία.

Βάκχες Θάνος Παπακωνσταντίνου
Ελίνα Γιουνανλή©

Φέρνοντας  για πολλοστή φορά  τους συμπολίτες του αντιμέτωπους με τις ανθρώπινες συμπεριφορές που στηλίτευε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Ευριπίδης συνθέτει μια τραγωδία -από τις λίγες που έχουν ως αντικείμενο τον θεό Διόνυσο- για τη σύγκρουση του θεού με τον άνθρωπο, για την ανθρώπινη αρετή και αγριότητα, τη σύνεση και την πλάνη, το λογικό και το άλογο. Για τον Ευριπίδη, όταν ο άνθρωπος καταλαμβάνεται από τα κτηνώδη ένστικτά του, όταν η βαρβαρότητα ξυπνά μέσα του με λύσσα, κάθε κοινωνική συνύπαρξη ακυρώνεται· ακόμα κι αν πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας, τη σχέση μάνας-παιδιού.

Είναι η βία που σημαίνει το τέλος της πόλης-κράτους των Αθηνών. Και καθώς η τραγωδία καταπιάνεται με την ουσία της ανθρώπινης ταυτότητας -πολιτικής ή ατομικής, με το τέλος αυτής της τελευταίας, οι "Βάκχες" καθίστανται -από πολλές απόψεις- ένα δράμα για τον θάνατο της ίδιας της αρχαίας τραγωδίας

Βάκχες Θάνος Παπακωνσταντίνου
Ελίνα Γιουνανλή©

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Θάνου Παπακωνσταντίνου

Ο Ευριπίδης γράφει τις "Βάκχες" στο τέλος του 5ου π.Χ. αι. και της ζωής του. Εκεί ξαναφέρνει στη σκηνή τον θεό Διόνυσο, τον ιδρυτή του είδους. Ο θεός του θεάτρου, της ετερότητας, του διαμελισμού και της συγχώνευσης, της ευδαιμονίας και της καταστροφής, στήνει ένα παιχνίδι που ο Ευριπίδης θέλησε να τελειώσει με ένα διαμελισμένο σώμα που δεν θα μαζέψει κανείς.  

Βάκχες Θάνος Παπακωνσταντίνου
Ελίνα Γιουνανλή©

Αν αυτό που διαμελίζεται επί σκηνής είναι το άνοιγμα στην ετερότητα, αυτό σημαίνει άραγε ότι έχει πια χαθεί για εμάς η προοπτική, μέσα από μια μύηση, μια πράξη συλλογική, να ανοίξουμε στο Άλλο, το δικό μας και του κόσμου; Τα κομμάτια μας δεν θα συνδεθούν ποτέ ξανά; Είμαστε καταδικασμένοι, όπως ο Πενθέας, να ζούμε περίκλειστοι στην καλά οχυρωμένη ατομικότητά μας, αλλιώς θα διαμελισθούμε; Δεν υπάρχουν πια οι γέφυρες που θα μας ενώσουν τον έναν με τον άλλο, με το Άλλο, με την ετερότητα των αισθημάτων, των ιδεών, των μύχιων σκέψεών μας, με το παράλογο μέσα μας, με το παράλογο του κόσμου; Μόνο μέσα από το δέρμα μας υπάρχει ασφάλεια. Ό,τι βρίσκεται είτε εντελώς έξω από εμάς, είτε εντελώς μέσα μας, θα παραμείνει για πάντα ξένο, απαραβίαστο, ανομολόγητο, άγνωστο, και για τον λόγο αυτό θα αντιμετωπιστεί με τη βία. Η βία είναι η μόνη γλώσσα που μπορούμε να καταλάβουμε; Μια βία κλειστή, αδιαπέραστη και απόλυτη, μια βία που δεν επιδέχεται κανενός είδους μύηση για να την ξεκλειδώσουμε, για να την καταλάβουμε, για να την αντέξουμε. Ο καταιγισμός των εικόνων στο διαδίκτυο, οι φυσικές καταστροφές, οι βόμβες, τα ακρωτηριασμένα σώματα και τα νεκρά παιδιά στα media, οι άψυχες και νεκρές selfie, οι ανεξέλεγκτες ροές δεδομένων, ανθρώπων, προϊόντων - άραγε δεν αντέχουμε πια την πνευματικότητα, την υπερβατικότητα, την ανάταση, επειδή ο μόνος θεός που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ο θεός της παλαιάς διαθήκης, ο θεός εκδικητής, ο θεός τιμωρός; Αυτός είναι που μας αξίζει;  

Ή μήπως το διαμελισμένο σώμα είναι ταυτόχρονα ένα παζλ που μπορεί να συμπληρωθεί, είναι μια κατασκευή που μας δείχνει τα μέλη της, ένα θέαμα; Και εξαρτάται από εμάς, τους θεατές, αν και πώς θα το συναρμολογήσουμε; 

Βάκχες Θάνος Παπακωνσταντίνου
Ελίνα Γιουνανλή©

Οι "Βάκχες” μέσα στο χρόνο από το Εθνικό Θέατρο 

1976 | σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη και σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
1985 | σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Γιώργου Σεβαστίκογλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
1990 | σε μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη και σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
2005 | σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε περιοδεία

Βάκχες Θάνος Παπακωνσταντίνου
Ελίνα Γιουνανλή©

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, η δραματουργική επεξεργασία της Ιωάννας Ρεμεδιάκη και δραματολόγος της παράστασης είναι η  Έρι Κύργια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Νίκη Ψυχογιού, την πρωτότυπη μουσική ο Δημήτρης Σκύλλας, τη χορογραφία η Νάντη Γώγουλου, τους φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα, το βίντεο ο Πάτροκλος Σκαφίδας. 

Τον Χορό απαρτίζουν: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Στελλίνα Βογιατζή, Χρυσιάννα Καραμέρη, Ελένη Κουτσιούμπα, Μαρία Κωνσταντά, Κλεοπάτρα Μάρκου, Ελένη Μολέσκη, Ειρήνη Μπούνταλη, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ιοκάστη-Αγαύη Παπανικολάου, Θάλεια Σταματέλου, Δανάη Τίκου.

Μουσικοί επί σκηνής: Θοδωρής Βαζάκας, Μαρία Δελή, Αλέξανδρος Ιωάννου, Γιάννης Καΐκης.

Βάκχες Θάνος Παπακωνσταντίνου
Ελίνα Γιουνανλή©

Διάρκεια: 120 λεπτά | Η παράσταση περιέχει σκηνές γυμνού και βίας και είναι κατάλληλη για άνω των 15 χρόνων.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: "Γυμνή" από συμβάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Καλλιρρόης

Η Δανάη Καλοπήτα έγραψε και πρωταγωνιστεί σε έναν δυνατό μονόλογο, που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος από 15 Οκτωβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/09/2026

Πώς γεννιέται ο "Φονιάς"; Μας συντάραξε το trailer της παράστασης στο ΠΛΥΦΑ

Σε ένα σύγχρονο πλαίσιο μεταφέρεται το σημαντικό κοινωνικο-πολιτικό δράμα του Μήτσου Ευθυμιάδη που "κόβει" την ανάσα. Πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο ΠΛΥΦΑ.

Οκτώβριος στο Θέατρο: Οι νέες παραστάσεις που δεν θα χάσεις

73 νέες παραγωγές, φρέσκες σκηνικές προτάσεις και σημαντικές συνεργασίες καταγράψαμε. Μέσα στον Οκτώβριο θα δούμε από σύγχρονα έργα έως κλασικά κείμενα, η αθηναϊκή σκηνή γεμίζει ιστορίες που αξίζει να ανακαλύψουμε.

Σεπτέμβριος στο Βεάκειο: Οι θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν

Από τους "Πέρσες" και τη "Λυσιστράτη" μέχρι τον "Ρωμαίο και Ιουλιέτα" και την "Πόρνη από πάνω", το Βεάκειο υποδέχεται τον Σεπτέμβριο με ένα πλούσιο θεατρικό πρόγραμμα και δωρεάν μετακίνηση για τους θεατές.

"Η κατάρρευση": Η επιτυχία της Ομάδας Νοσταλγία επιστρέφει

Η καθηλωτική μεταφορά του αυτοβιογραφικού κειμένου του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ από τον Γιώργο Σίμωνα επιστρέφει για 2η χρονιά. Ένα ατμοσφαιρικό, νουάρ ψυχογράφημα για την επαγγελματική ματαιοδοξία και τα αδιέξοδα της σύγχρονης επιτυχίας, στο Rabbithole.

Η Σίσσυ Δούτσιου από τη φλεγόμενη σκηνή του An Club στο θεατρικό "Ψύχωση 4.48"

Μια σπαρακτική θεατρική αναμέτρηση με το "Ψύχωση 4.48" της Σάρα Κέιν περιμένει τη Σίσσυ Δούτσιου, την ίδια ώρα που η ίδια ετοιμάζεται να ξεσηκώσει το AN Club σε μια εκρηκτική spoken word βραδιά.

Ο "Θεός της Σφαγής" επιστρέφει: Πόσο πολιτισμένοι είμαστε τελικά;

Η αιχμηρή κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Ζωρζίνας Τζουμάκα και Χριστίνας Χριστοφή.