Ο "Πλατόνωφ" ρίχνει αυλαία στο θέατρο Τόπος αλλού

Σε μια σεζόν με έντονη την παρουσία του Τσέχοφ, σπεύσατε για τις τρεις τελευταίες παραστάσεις της επιτυχημένης εκδοχής του Νίκου Καμτσή στο πρωτόλειο του συγγραφέα.

Πλατόνωφ

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται, ύστερα από δύο παρατάσεις, οι παραστάσεις του "Πλατόνωφ", σε σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή, στο θέατρο Τόπος Αλλού. Ο Μάξιμος Μουμούρης στον επώνυμο ρόλο μαζί με έναν ωραίο θίασο (Δημήτρης Φραγκιογλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Θοδωρής Ελευθεριάδης, Λαμπρινή Θάνου, Γιάννης Ζέρβας, Ιωάννα Μυλωνά, Μαριάνθη Φωτάκη, και ο Νίκος Καμτσής στο ρόλο του γιατρού Νικολάι Τριλέσκι) έδωσαν πνοή στο πρωτόλειο του μεγάλου Ρώσου –γράφτηκε το 1878 αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του το 1923-, ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο, που αν παιχτεί ολόκληρο η διάρκεια του κρατάει πάνω από 8 ώρες.

Πλατόνωφ
Γιώργος Κρίκος©

Μια καινούργια δραματουργική επεξεργασία, απολύτως βασισμένη στο πρωτότυπο, έδωσε την ευκαιρία για μια παράσταση που δεν υπερβαίνει  τις 2 ώρες, σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. Το έργο έχει τεράστιο ενδιαφέρον, διότι είναι η μήτρα όλων των κατοπινών μεγάλων έργων του Τσέχοφ, καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις που ο συγγραφέας διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του έργα που έμειναν στην ιστορία. Γι' αυτούς τους λόγους το έργο ήταν στα σχέδια του σκηνοθέτη Νίκου Καμτσή εδώ και χρόνια και φέτος στη σκηνή του θεάτρου της Κυψέλης στήθηκε ο κήπος του αποθανόντος άδοξα στρατηγού Βοινίτσεφ, σε σκηνικό της Μίκας Πανάγου & του σκηνοθέτη, κοστούμια της Μίκας Πανάγου, πρωτότυπη μουσική του Κώστα Χαριτάτου, κίνηση της Κάλλιας Θεοδοσιάδη και φωτισμούς του Γιάννη Ζέρβα.

Πλατόνωφ
Γιώργος Κρίκος©

Επίκεντρο της ιστορίας είναι ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Πλατόνωφ, και γύρω του τα υπόλοιπα πρόσωπα, άνδρες, γυναίκες, επαρχιακοί αριστοκράτες, όπως ο κτηματίας Πορφύρι Συμεώνοβιτς Γκλαγκόλιεβ, που ξετυλίγουν τα πάθη τους στο κτήμα της χήρας Άννας Πέτροβνα , σαν όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το συμπάν του Αντον Τσέχωφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας.

Πλατόνωφ
Γιώργος Κρίκος©

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πλατόνωφ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Το πρώτο έργο του μεγάλου Ρώσου –γράφτηκε το 1878 αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του το 1923- είναι ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο, που αν παιχτεί ολόκληρο η διάρκεια του κρατάει πάνω από 8 ώρες. Μια καινούργια δραματουργική επεξεργασία, απολύτως βασισμένη στο πρωτότυπο θα δώσει την ευκαιρία για μια νέα ρηξικέλευθη παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. Το έργο αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον, διότι είναι η μήτρα όλων των κατοπινών μεγάλων έργων του Τσέχοφ, καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις που ο συγγραφέας διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του έργα που έμειναν στην ιστορία. Όλοι οι χαρακτήρες, όπως οι επαρχιακοί αριστοκράτες που ξετυλίγουν τα πάθη τους στο κτήμα του Βοινίτσεφ και της γυναίκας του Άννας Πέτροβνα, είναι όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το σύμπαν του Άντον Τσέχωφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.