Δέκα παραστάσεις για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Για να τιμήσετε δεόντως τη γιορτή των ερωτευμένων αλλά και κάθε μέρα που θέλετε να γιορτάσετε την αγάπη, διαλέξαμε δέκα ερωτικές ιστορίες που θα σας κάνουν να συγκινηθείτε, να γελάσετε, αλλά και να προβληματιστείτε πάνω στο πάντα ανοιχτό ερώτημα των ερωτικών σχέσεων.

κολάζ Βαλεντίνος

Σε όποια φάση κι αν βρίσκεστε από ερωτική άποψη, υπάρχει τουλάχιστον μία παράσταση με την οποία μπορείτε να ταυτιστείτε. Αν βρίσκεστε σε μακροχρόνιο γάμο ή σχέση και θέλετε να αναθερμάνετε τη ρουτίνα σας μάλλον θα συμπαθήσετε την Άλις και τον Λάρι, τους ήρωες του "Sexy laundry" της Μισέλ Ριμλ, που επαναλαμβάνεται με επιτυχία για τρίτη σεζόν. Η Ρένια Λουίζίδου και ο Σπύρος Παπαδόπουλος, σε σκηνοθεσία του δεύτερου, είναι πραγματικά απολαυστικοί ως ζευγάρι της διπλανής πόρτας που καταφεύγει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για να ξαναβρεί τη χαμένη του σπίθα και τελικά καταφέρνει πολλά περισσότερα από αυτό (Κάππα). Σε ξενοδοχείο, ημιδιαμονής όμως, διαδραματίζεται και η ιστορία του "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" του Τάσου Ιορδανίδη, στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με τη Θάλεια Ματίκα, η οποία επωμίζεται και τη σκηνοθεσία. Ερμηνεύουν τους παράνομους εραστές που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους προβληματικούς γάμους τους, όμως μη βιαστείτε να τους κρίνετε, η ιστορία τους κρύβει εκπλήξεις! (Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου").

Sexy Laundry
©Panos Giannakopoulos
"Sexy laundry"

Αν, πάλι, η κωμωδία δεν είναι το αγαπημένο σας είδος, ίσως προτιμήσετε τις "Σκηνές από ένα γάμο" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Το κλασικό αριστούργημα που ακτινογραφεί με επώδυνη ειλικρίνεια την έγγαμη συμβίωση ενός ζευγαριού σκηνοθετεί η Έλενα Καρακούλη και ερμηνεύουν ωραία ο Νίκος Ψαρράς και η Μαρίνα Ασλάνογλου (Σύγχρονο). Τα πράγματα μπλέκονται περισσότερο στην περίπτωση του –διάσημου και από την κινηματογραφική μεταφορά του– "Closer" του Πάτρικ Μάρμπερ. Τα δύο ζευγάρια που παραδίδονται στις κρυφές επιθυμίες τους ερμηνεύονται από τους Μιχάλη Λεβεντογιάννη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και Σπύρο Σταμούλη, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος (Χώρα).

Σκηνές από ένα γάμο
Γιώργος Χατζηνικολάου©
"Σκηνές από ένα γάμο"

Αν είστε φαν των μυθιστορηματικών ερώτων με δακρύβρεχτο φινάλε, προτείνουμε τον "Συρανό" του Εντμόντ Ροστάν. Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τη συναρπαστική ιστορία του ρομαντικού ήρωα, που ενώ είναι βαθιά ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, ντρέπεται για τη μεγάλη μύτη του κι έτσι, όχι μόνο αποτραβιέται από τη διεκδίκησή της, αλλά βοηθάει τον φίλο του, Κριστιάν, να κερδίσει τον έρωτά της. Στους βασικούς ρόλους ο Μιχάλης Σαράντης, η Λένα Παπαληγούρα και ο Ιάσων Παπαματθαίου (Αλκυονίς). Άκρως δραματική είναι και η ιστορία της "Μαντάμ Μποβαρί" του Γκιστάβ Φλομπέρ, καθώς αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής παντρεμένης γυναίκας που αψηφά τα πρότυπα της εποχής της και διεκδικεί με πάθος το δικαίωμά της στον έρωτα και την ηδονή, με οδυνηρές συνέπειες. Τη σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ, με πρωταγωνιστές την Πέγκυ Τρικαλιώτη και τον Κώστα Βασαρδάνη (Αποθήκη).

Συρανό
"Συρανό"

Αν αυτές οι δύο ιστορίες μας ταξιδεύουν σε προηγούμενους αιώνες, το "Όλοι εμείς πουλιά" του Ουαζντί Μουαουάντ ανήκει απολύτως στο σήμερα. Ο Λιβανο-καναδός συγγραφέας έχει γράψει ένα εξαίσιο έργο που μιλάει για την πληγή της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και για τον εγκλωβισμό στα στεγανά των θρησκειών, των παραδόσεων και της καταγωγής, ζητήματα που μεταφέρονται καίρια μέσα από τη συναρπαστική και συγκινητική ερωτική ιστορία ενός Γερμανοεβραίου φοιτητή και μιας Αμερικανίδας φοιτήτριας αραβικής καταγωγής. Το σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και τους δύο ρόλους ερμηνεύουν ο Μπάμπης Αλεφάντης και η Μελίνα Πολυζώνη (Εθνικό-Νέα Σκηνή). Απολύτως σύγχρονη είναι και η ιστορία της "Δάφνης" της Ραφέλα Μάρκους, που μετουσιώνει τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα σε ένα κουίρ παραμύθι για τον έρωτα και την αποδοχή. Το σκηνοθετούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Άρτεμις Γρύμπλα, η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και οι δύο πρώτες ερμηνεύουν τους ρόλους των ερωτευμένων γυναικών (Ελέρ).

Όλοι εμείς πουλιά
Ελίνα Γιουνανλή©
"Όλοι εμείς πουλιά"

Από την άλλη, αν πιστεύετε ότι ο έρωτας ενίοτε είναι για γέλια, μάλλον θα απολαύσετε τους "Δύο χέστηδες" του Γιουτζίν Λαμπίς. Ως τέτοιοι χαρακτηρίζονται ο πατέρας και ο αγαπημένος της όμορφης Καικίλιας, από τους οποίους κρέμεται το μέλλον της. Δειλοί και οι δύο, ο ένας δεν τολμά να αρνηθεί το γάμο της με έναν προικοθήρα και ο δεύτερος δεν τολμά να τη ζητήσει σε γάμο. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί την Κλέλια Ανδριολάτου, τον Θέμη Πάνου και τον Γιώργο Γλάστρα (Τέχνης). Γέλιο επίσης χαρίζει η "Προξενήτρα" του Θόρντον Ουάιλντερ, όπου μια δαιμόνια προξενήτρα αναλαμβάνει να βρει την ιδανική σύζυγο στον πλούσιο αλλά δύστροπο χήρο Οράτιο και, ταυτόχρονα, μηχανορραφεί προκειμένου όλοι και όλες να βρουν το ιδανικό τους ταίρι. Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Σίμος Κακάλας, Ράνια Οικονομίδου πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος (Εθνικό-Rex, από 14/2).

Μαντάμ Μποβαρί
© Γιώργος Καλφαμανώλης
"Μαντάμ Μποβαρί"

Περισσότερες πληροφορίες

Δάφνη

  • Κοινωνικό

Ένα σύγχρονο θρίλερ, γραμμένο μόλις το 2022, που συνδιαλέγεται με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα και παρουσιάζει με χιούμορ και ευαισθησία, τον δύσκολο και μοναχικό δρόμο της αποδοχής του εαυτού μας. Η Δάφνη είναι μία σύγχρονη γυναίκα που σιχαίνεται τις ταμπέλες και λατρεύει τα φυτά. Προσπαθεί να επιβιώσει στον έξω κόσμο, σ’ αυτόν τον ετεροκανονικό κόσμο: στον κόσμο. Ένα βράδυ, ερωτεύεται μία γυναίκα - μια γουόντερ γούμαν. Και ακριβώς τη στιγμή που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την ευτυχία, ένα (όχι και τόσο) μικρό μυστικό από το παρελθόν της, έρχεται να ταράξει τη σχέση και τη ζωή της. Καθώς το τίμημα που πληρώνει για να μπορέσει να το κρατήσει κρυφό μεγαλώνει, το μυστικό της την βαραίνει ολοένα και περισσότερο, την τυλίγει σαν τις ρίζες ενός δέντρου που την αναγκάζουν να μένει ακίνητη. Το δέρμα της σιγά σιγά καλύπτεται με τον φλοιό της ενοχής. Και η Δάφνη θέλει όσο τίποτε πια να πετάξει ένα κομμάτι του εαυτού της. Να γίνει όλα όσα δεν είναι.

Closer

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Η Άννα, ο Λάρι, ο Νταν και η Άλις δείχνουν ανοιχτοί να έρθουν κοντά, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον ασφυκτικά, αχόρταγα, χωρίς καμία αναστολή. Μοιραία, μέσω του πλησιάσματος της σάρκας, θα εκφραστεί και το αιώνιο παράδοξο του έρωτα: όσο πιο κοντά θα πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πιο έντονα θα βιώνουν τις παγίδες, τα ρίσκα τα αδιέξοδα, τις ματαιώσεις και το βαθύ ανικανοποίητο τού μαζί. Ο πόθος, η σεξουαλική ορμή, ο εθισμός, τα σκοτεινά πάθη, οι ανασφάλειες, η περηφάνεια, η ζήλια, η απόγνωση, η προδοσία, η προσποίηση, η εκδίκηση – τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο σε αυτό το ερωτικό τετράγωνο, που παραμένει.

Sexy laundry

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ζευγάρι, ο Λάρι και η Άλις, προσπαθούν να σώσουν τη σχέση τους ύστερα από 25 χρόνια γάμου και τρία παιδιά, αντιμετωπίζοντας τους φόβους και τις ανασφάλειές τους και αναζητώντας νέους τρόπους για να την κρατήσουν ζωντανή, στην πρωτόπαιχτη ξεκαρδιστική, τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ιστορία της Καναδής συγγραφέα που αγγίζει τους θεατές όλων των ηλικιών. Στο δωμάτιο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με ένα εγχειρίδιο του σεξ για αρχάριους ανά χείρας και με οδηγό το χιούμορ και την ειλικρίνεια, προσπαθούν να βρουν τη χαμένη ερωτική επιθυμία και το πάθος που τους ένωσε, αποδεικνύοντας πως η δύναμη της αγάπης μπορεί να νικήσει τα πάντα.

Οι δύο χέστηδες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 60 '

Το μέλλον της Καικίλια κρέμεται από δύο…χέστηδες. Από τη μια ο πατέρας της Τιμποντιέ, που δεν μπορεί ποτέ να πει όχι κι έτσι δεν τολμά να αρνηθεί το χέρι της σε έναν αλαζόνα και δόλιο προικοθήρα, τον Γκαραντού. Από την άλλη, ο αγαπημένος της Φρεμισέν που είναι τόσο ντροπαλός που δεν τολμά να της κάνει πρόταση γάμου. «Μα τι θα απογίνει αυτό το κορίτσι;» αναρωτιέται ακόμα και η υπηρέτρια Αννέτα. Πώς θα καταφέρει να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά; Ευτυχώς χάρη στην αποφασιστικότητά της, αλλά και χάρη σε μια ανατροπή της μοίρας που αποκαλύπτει ότι ο προικοθήρας είναι ένας βίαιος άνθρωπος που είχε φυλακιστεί επειδή χτύπησε την πρώτη του γυναίκα, η Καικίλια θα πάρει την κατάσταση -αλλά και τον εαυτό της- στα χέρια της…

Σκηνές από ένα γάμο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Ο Γιόχαν και η Μάριαν, ένας ψυχολόγος και μια δικηγόρος, έρχονται αντιμέτωποι με τα στάδια της παρακμής της συζυγικής τους σχέσης -τη φθορά, την πλήξη, την απιστία, τη σύγκρουση και τέλος τον αποχαιρετισμό- στο έργο-σημείο αναφοράς που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως διάσημη κινηματογραφική ταινία. Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλ. Καρακούλη σκηνοθετεί το δημοφιλές έργο σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον άλλον. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έχει πει ο Μπέργκμαν για το έργο.

Μαντάμ Μποβαρί

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 125 '

Η Έλσα Ανδριανού διασκευάζει το κλασικό έργο που παρουσιάζει την ιστορία της Έμμα, μιας νέας κοπέλας από την επαρχία, που ονειρεύεται διακαώς την απόδραση της από την μίζερη καθημερινότητα που την περιτριγυρίζει, αναζητώντας τις έντονες συγκινήσεις και τις συναισθηματική εξάρσεις που περιγράφονται στα ρομαντικά μυθιστορήματα που διαβάζει. Ο γάμος της με τον Σαρλ Μποβαρί, έναν αφοσιωμένο και χαμηλών τόνων επαρχιακό γιατρό που την αγαπά πραγματικά, σύντομα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά ιδανικός. Παγιδευμένη σε ένα περιβάλλον γεμάτο συντηρητικές προκαταλήψεις, απομονωμένη σε έναν κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες, η Έμμα αρνείται να επαληθεύσει τον διακοσμητικό ρόλο που έχουν προδιαγράψει οι άλλοι για αυτήν και αναζητά καταφύγιο στις χίμαιρές της.

Συρανό

  • Κωμωδία

Πρόκειται για μία ιστορία που διαδραματίζεται στο Παρίσι του 17ου αιώνα, με πρωταγωνιστή έναν δεινό πολεμιστή, τον Συρανό. Ο Συρανό λόγω ενός εξωτερικού του χαρακτηριστικού (της μεγάλης μύτης του) δεν τα πήγαινε πολύ καλά στον τομέα του έρωτα. Συγκεκριμένα, ήταν η Ρωξάνη εκείνη από την οποία δεν είχε ανταπόκριση, καθώς, μάλιστα, αυτή αγαπούσε έναν άλλο άντρα, τον Κριστιάν. Ο τελευταίος, όμως, επειδή δεν διέθετε ευγλωττία και πνευματικό βάθος, ζήτησε από τον Συρανό να «γίνει η φωνή του» μέσα από ερωτικές επιστολές που θα είχαν την υπογραφή του ίδιου αλλά θα ήταν γραμμένες στην πραγματικότητα εκείνον. Τελικά, είναι το πνεύμα ή εξωτερική εμφάνιση που κερδίζει στον έρωτα;

Η προξενήτρα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 150 '

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του 19ου αρχίζει με οδηγό τη δαιμόνια προξενήτρα Ντόλυ Λεβί, η οποία θα αναλάβει με ενθουσιασμό να βρει την ιδανική σύζυγο στον πλούσιο αλλά δύστροπο χήρο Οράτιο. Ταυτόχρονα, η Ντόλυ θα βοηθήσει την ανιψιά του Οράτιου Ερμενεγάρδη, να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της και θα μηχανορραφήσει προκειμένου όλοι και όλες βρουν το ιδανικό τους ταίρι ή τουλάχιστον κάποιον που μπορεί να διαλύσει τη μοναξιά τους. Στην απολαυστική αυτή φάρσα για το χρήμα και τον έρωτα όλοι και όλες αναζητούν διακαώς την περιπέτεια και την εφικτή ευτυχία. Για να την κατακτήσουν όμως θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά κωμικοτραγικών εμποδίων: να κρυφτούν, να μεταμφιεστούν, να συνωμοτήσουν, να αντιμετωπίσουν απρόσμενες καταστάσεις που σε όλες έχει βάλει το χεράκι της η τετραπέρατη Ντόλυ.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το τραγούδι των Μπιτλς «I want to hold your hand» ενέπνευσε ένα έργο με πρωταγωνιστές του δύο «παράνομους» εραστές οι οποίοι αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα των γάμων τους. To σκηνικό, ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Τα μόνα πρόσωπα, εκείνοι. Απέναντι αλλά και δίπλα. Μαζί αλλά και χωριστά. Μία γυναίκα και ένας άντρας που εμπλέκονται μαζί σε ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό bras de fer. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη. Αυτό που ψάχνουν, όμως, τελικά, μέσα από τις συναντήσεις τους, είναι κάτι απλό: λίγη ουσιαστική συντροφικότητα.

Όλοι εμείς πουλιά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 180 '

Ο Εϊτάν, Γερμανοεβραίος φοιτητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, γνωρίζει και ερωτεύεται τη Γουαχίντα, Αμερικανίδα φοιτήτρια αραβικής καταγωγής. Η σχέση τους συναντά την εχθρότητα της εβραϊκής οικογένειας του Εϊτάν. Το ταξίδι του ζευγαριού στο Ισραήλ και μια βομβιστική ενέργεια που θα στείλει τον Εϊτάν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση θα γίνει η απαρχή να αποκαλυφθεί το παρελθόν μιας οικογένειας. Τα μυστικά αντηχούν, η αλήθεια εκρήγνυται και η οικειότητα γίνεται κομμάτια μέσα στη δίνη των παγκόσμιων γεγονότων που «επιτίθενται» στους ήρωες του έργου. Από τον κεραυνοβόλο έρωτα σε μια τρομοκρατική επίθεση, από το γέλιο στις κραυγές, ο Μουαουάντ εξυφαίνει μια ερωτική ιστορία με πολιτικές διαστάσεις και υπαρξιακές προεκτάσεις με φόντο το αξεδιάλυτο χάος της Μέσης Ανατολής.

Αλκυονίς

Ιουλιανού 42-46

Κάππα

Κυψέλης 2

Αποθήκη

Σαρρή 40

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Χώρα

Αμοργού 20

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Ελέρ

Φρυνίχου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.