"Το αμάρτημα της μητρός μου": Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος ερμηνεύει Βιζυηνό στο Εν Αθήναις

Το αυτοβιογραφικό έργο του Γεώργιου Μ. Βιζυηνού είναι το πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχογραφικό χαρακτήρα που καταφέρνει να ξεπεράσει τα στενά όρια της ηθογραφίας, διεισδύοντας στα ψυχικά κίνητρα των πρωταγωνιστών.

Το αμάρτημα της μητρός μου

"Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γεώργιου Μ. Βιζυηνού, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έρχεται, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, στο θέατρο Εν Αθήναις από τις 5 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχογραφικό χαρακτήρα που καταφέρνει να ξεπεράσει τα στενά όρια της ηθογραφίας, εισδύοντας στα ψυχικά κίνητρα των πρωταγωνιστών. Ο Βιζυηνός πρωτοπορεί, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ελληνική διηγηματογραφία που ανοίγει ο κόσμος της ψυχής. Ο κόσμος της συνείδησης και του εσωτερικού προβληματισμού.

Είναι αυτοβιογραφικό, όπως και τα περισσότερα απ τα διηγήματά του. Μέσα απ την ροή της αφήγησης, ξεδιπλώνεται όλη η ατμόσφαιρα στην οποία μεγάλωσε ο μικρός Γιωργής, πριν ξενιτευτεί. Η αφηγηματική αρτιότητα, η ευαισθησία, η λεπτή ειρωνεία, ο γλωσσικός πλούτος, η εμβάθυνση στον ψυχισμό των προσώπων, οι εικόνες, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία τα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει στο διήγημα αυτό. Στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την βαθιά καλλιέργεια του συγγραφέα, τις σπουδές του στην Γερμανία (φιλοσοφία και ψυχολογία) και την αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε. Την Βιζύη της ανατολικής Θράκης.

Το μικρό αυτό αριστούργημα, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1883, μεταφρασμένο στα γαλλικά στη Nouvelle Revue (Νέα Επιθεώρηση), συνδυάζει την ρέουσα και συναρπαστική αφήγηση με τους ζωντανούς διαλόγους, το μυστήριο με την αγωνία, αλλά και το αίνιγμα που πλανάται ήδη απο το άκουσμα και μόνο, του τίτλου του έργου. Ποιό ήταν το αμάρτημα;

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του αφηγητή - Γιωργή, που σημαδεύονται από την αρρώστια της αδελφής του Αννιώς και τον απελπισμένο αλλά μάταιο αγώνα της μητέρας του να σώσει από το θάνατο, το ασθενικό της κορίτσι. Οι ενοχές της απώλειας ακολούθως, την ωθούν σε δύο αλλεπάλληλες υιοθεσίες νέων κοριτσιών, που γίνονται όμως αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της, και να στερηθούν την μητρική φροντίδα. Όταν μεγαλώνουν και γίνονται πλέον άνδρες, εξακολουθούν να μην μπορούν να κατανοήσουν αυτήν την άστοχη εμμονή, της μητέρας τους. Όταν μετά από χρόνια, επιστρέφει από τις σπουδές του στη Γερμανία, ο Γιωργής, έρχεται σε αντίθεση με την μητέρα του ως προς την διατήρηση της δεύτερης ψυχοκόρης της, γεγονός που την οδηγεί στην απόφαση, να του αποκαλύψει το τραγικό μυστικό της.

Τη μουσική έχει γράψει ο Θοδωρής Οικονόμου και τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Πάρις Μέξης.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εν Αθήναις

Ιάκχου 19

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αρμπάιτ" των Παλούμπη–Τσιοτσιόπουλου: Οι τελευταίες 6 παραστάσεις

Μέχρι τις 5 Απριλίου, το "Αρμπάιτ" των Γιώργου Παλούμπη και Αντώνη Τσιοτσιόπουλου ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στο Σταθμό. Μια σπονδυλωτή εξερεύνηση της εργασίας και της ανθρώπινης ταυτότητας που συγκινεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/03/2026

Γέλιο σε τροχιά: Η Δορυφόρα ανοίγει στο Αιγάλεω

Το Doryphora / Δορυφόρα Comedy Gig Space ανοίγει τις πόρτες του στο Αιγάλεω, με δύο μέρες γεμάτες stand-up, μουσική και θετική ενέργεια, παρουσιάζοντας τους κάποιους από τους καλύτερους κωμικούς της χώρας και ανεβάζοντας το γέλιο στην Αθήνα.

"Μετά-Ανθρώπινη Γλώσσα": Συζήτηση με τη Μάρθα Μπουζιούρη

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, μετά την παράσταση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη σκηνοθέτρια Μάρθα Μπουζιούρη και τους συντελεστές, αναλύοντας τη θεματική "Μετά-Ανθρώπινη Γλώσσα" και τη δημιουργική διαδικασία.

Ο Καλαβριανός μας ταξιδεύει στη "Χρονιά χωρίς καλοκαίρι"

Ο Γιάννης Καλαβριανός μεταφέρει το κοινό στο 1816, σε ένα αλλόκοτο καλοκαίρι, μια "Χρονιά χωρίς καλοκαίρι". Στο Φουαγιέ του Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", ζωντανεύουν σκοτεινές ιστορίες και μεγάλοι λογοτεχνικοί.

"Εγώ θα σας τα πω!" – Η πιο αιχμηρή επιθεώρηση του καλοκαιριού από το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Έσω έτοιμοι! Η νέα καλοκαιρινή παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ζωντανεύει τη σύγχρονη επιθεώρηση με αιχμηρό χιούμορ, πρωτότυπα κείμενα και δυναμική μουσική. Σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ξεκινά περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Early bird εισιτήρια διαθέσιμα.

Ποια είναι η "Νίνα 2" της Κάτιας Σπερελάκη;

Το Theatre of the No παρουσιάζει στα αγγλικά το "Nίνα 2" της Κάτια Σπερελάκη, έναν τολμηρό μονόλογο για τον χρόνο και τις αλήθειες πίσω από τη σκηνή.

"Ταξίδι" στην Αστόρια του Μεσοπολέμου με την Έβελυν Ασουάντ

Η Τασούλα της "Αστόριας" -όπως τιτλοφορείται η νέα παράσταση στο Θέατρο Παλλάς- είναι η Έβελυν Ασουάντ και μιλά στο Αθηνόραμα για τον ρόλο της, αλλά για για τη δική της πορεία μέχρι σήμερα.