"Δωδέκατη νύχτα": Πρώτες φωτογραφίες από τις πρόβες του Γιάννη Κακλέα

Λίγο πριν την πρεμιέρα της νέας παράστασης του καταξιωμένου σκηνοθέτη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με ένα ξεχωριστό καστ ηθοποιών, παίρνουμε μια πρώτη γεύση από όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια.

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ "Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε" ζωντανεύει ξανά στο ιστορικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με την σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Κακλέα, εξηνταοκτώ χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της από τον Κάρολο Κουν. Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στις 7 Οκτωβρίου, σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την Panik Theater Productions, ρίχνουμε μια πρώτη ματιά σε στιγμιότυπα από τις πρόβες. 

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οι Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αγγελική Τρομπούκη, Πωλ Ζαχαριάδης και Αλέξανδρος Ζουριδάκης πρωταγωνιστούν στην παράσταση που μιλά για τα επίκαιρα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων. Ζητήματα που φωτίζονται με τρόπο αποκαλυπτικό σε αυτή τη μοναδική, ονειρική κωμωδία που μιλά για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα.

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Με την παράσταση "Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε" ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει πρώτη φορά στο χώρο όπου σπούδασε και ξεκίνησε τη δυναμική πορεία του στο θέατρο, για να σκηνοθετήσει μια φαντασμαγορική εκδοχή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ με μια ωραία ομάδα νέων ηθοποιών.

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η υπόθεση επικεντρώνεται στα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπάστιαν που χάνονται σε ένα ναυάγιο. Η Βιόλα μεταμφιέζεται σε αγόρι και υπηρετεί τον κόμη Ορσίνο ως Σεζάριο. Στη συνέχεια τον ερωτεύεται, εκείνος όμως είναι ερωτευμένος με την Κόμισσα Ολίβια. Το ερωτικό γαϊτανάκι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν η Ολίβια ερωτεύεται τον Σεζάριο, νομίζοντας πως είναι άνδρας.

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τη μετάφραση υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές. Ο Γιάννης Κακλέας εκτός από τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία επιμελείται και τα σκηνικά από κοινού με τη σταθερή συνεργάτιδα του Ηλένια Δουλαδίρη, υπεύθυνη και για τα κοστούμια. Οι φωτισμοί είναι της Στέλλας Κάλτσου, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γρηγόρη Ελευθερίου και η κινησιολογία της Αγγελικής Τρομπούκη.

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Γιάννης Κακλέας σημειώνει

"Σε ένα πλαίσιο ονειρικής γιορτής –της Δωδέκατης Νύχτας- ο Σαίξπηρ με πνεύμα αιχμηρό και σπινθηροβόλο, με φρενήρη ρυθμό και με οδηγό την κωμωδία, μας ταξιδεύει μέσα από ερωτικές παρεξηγήσεις σε ένα παιχνίδι που διαταράσσει την αυστηρή τάξη των φύλων, αποκαλύπτοντας τις κρυφές επιθυμίες των χαρακτήρων. 
Δύο δίδυμα αδέλφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, μετά από ένα ναυάγιο βρίσκονται σ΄έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας. Και έτσι αρχίζει η περιπέτεια της "Δωδέκατης Νύχτας".
Στο αριστούργημα του Αναγεννησιακού ποιητή τα πρόσωπα του έργου στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου μπερδεύονται περίτεχνα με τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητες των ατόμων".

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Αυτή την ιδιαίτερη νύχτα, το ερωτικό πάθος εμφανίζεται χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Ο καθένας  εκφράζει την επιθυμία του χωρίς προκαθορισμούς ταυτότητας φύλου. Προτιμάει ό,τι ο έρωτας προστάζει και επιθυμεί ό,τι δονεί το σώμα του.
Ο Σαίξπηρ σ’ αυτή την ονειρική κωμωδία οδηγεί τους χαρακτήρες σε τοπία άγνωστα, σε μια φανταστική Ιλλυρία, όπου κυριαρχεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η βαθιά επιθυμία να ζήσουν μια ζωή χωρίς  όρια. Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η παρενδυσία και η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή μιας κοινωνίας μη ερωτικής. Ο Σαίξπηρ δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ελευθερίας δοκιμάζοντας τις πραγματικές επιθυμίες των ηρώων του με κίνδυνο να οδηγηθούν στην τρέλα. Και μόνο ο τρελός του έργου με την λογική του σοφού,  τους  προτρέπει χωρίς φόβο  και ενοχή να πράξουν… ό,τι επιθυμούν!".

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων είναι η "Δωδέκατη νύχτα”. "Θα ΄θελα να ήσουν,  όπως εγώ θα ΄θελα να είσαι" λέει μια ηρωίδα  του έργου προκαλώντας  τον ίδιο της τον εαυτό να αποδεχτεί τον πυρήνα της αληθινής ερωτικής της επιθυμίας. Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν την "Δωδέκατη Νύχτα" ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας". 

Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ισχύει ειδική προσφορά προπώλησης από 29 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου | Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.