Ηρώδειο: Οι παραστάσεις θεάτρου και χορού που θα δούμε το φθινόπωρο κάτω από την Ακρόπολη

Από επιτυχημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος όπως τα «Βατράχια» και ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» μέχρι stand up και διαφορετικές εκφάνσεις του χορού θα δούμε φέτος στο ρωμαϊκό ωδείο.

Ηρώδειο @Θωμάς Δασκαλάκης

"Βατράχια": Μια κωμωδία με dna τραγωδίας

Βατράχια Έφη Μπίρμπα
© Karol Jarek

Διαβάστε Επίσης

Μετά το sold out των 17.500 θεατών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, τα "Βατράχια"  σε σκηνοθεσία της Έφης Μπίρμπα θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο στις 31 Αυγούστου. Με ατμόσφαιρα απόκοσμη, εφιαλτική, μεταφυσική, που διατρέχεται από το άλγος της ύπαρξης και την ανάγκη διακήρυξης ενός διαφορετικού τρόπου να (συν)υπάρχουμε, όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α", η παράσταση της αριστοφανικής κωμωδίας με dna τραγωδίας ακολουθεί το ταξίδι του θεού Διόνυσου (Άρης Σερβετάλης) στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει, με συνοδοιπόρους τον δούλο του Ξανθία (Μιχάλης Σαράντης) και τον θόρυβο των βατράχων. Παίζουν, επίσης, οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής.
Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

"Οιδίπους επί Κολωνώ" ο Δημήτρης Καταλειφός

Οιδίπους Επί Κολωνώ
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Διαβάστε Επίσης

Η παράσταση του "Οιδίποδα επί Κολωνώ" σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα έρχεται στο Ηρώδειο στις 2 Σεπτεμβρίου, μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου συγκέντρωσε περισσότερους από 17.000 θεατές, σε συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού "Λυκόφως" με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ο Δημήτρης Καταλειφός υποδύεται τον Οιδίποδα, άλλοτε βασιλιά της Θήβας, που γέροντας πια, τυφλός και εξόριστος, καταφτάνει στον αθηναϊκό δήμο του Ιππίου Κολωνού, οδηγούμενος από τη μικρότερη κόρη του, Αντιγόνη, ζητώντας άσυλο. "Ένα τεράστιο ζήτημα που θέτει το έργο είναι η αναγκαιότητα μιας κοινωνίας να είναι ανοιχτή, ανεκτική και δίκαιη απέναντι στον άνθρωπο. Ο Οιδίποδας θα μπορούσε να είναι σαν ένα μετανάστη που έρχεται από την Ασία και τον δέχεται μία χώρα", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο "α” ο Δημήτρης Καταλειφός, που επιστρέφει στο Αργολικό Θέατρο τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση σε ένα ρόλο ζωής. Συμπρωταγωνιστούν οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας κ.ά.

Ο κωμικός Bill Burr έρχεται στην Ακρόπολη 

Bill Burr

Ο υποψήφιος κωμικός για Emmy και Grammy, Bill Burr, έρχεται στο Ηρώδειο στις 11 Σεπτεμβρίου με μια παράσταση stand up comedy εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος κωμικός που εμφανίστηκε στο Fenway Park στη Βόρεια Αμερική, ο Bill Burr είναι μια από τις κορυφαίες κωμικές φωνές της γενιάς του, σημειώνοντας επιτυχία στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο καθώς και στη σκηνή. Το "Bill’s Monday Morning Podcast” είναι ένα από τα κωμικά podcast με τις περισσότερες λήψεις και το 2022 ο Bill έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix με το "Bill Burr: Live At Red Rocks", το οποίο γυρίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο θρυλικό χώρο, αλλά και ως παρουσιαστής της εκπομπής, "Bill Burr Presents: Friends Who Kill".
Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

All star "Ηλέκτρα"

Ηλέκτρα Μελεμέ
Ελίνα Γιουνανλή©

Η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ, έρχεται στο Ηρώδειο στις 20 Σεπτεμβρίου, με την Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Στρατή Χατζησταματίου στο ρόλο του Ορέστη. Στην παράσταση που αφορά την εκδίκηση των δύο αδελφών για τον φόνο του πατέρας τους, Αγαμέμνονα, παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Ελισάβετ Μουτάφη, Ιωάννης Παπαζήσης, Εριέττα Μανούρη, Δαυίδ Μαλτέζε, Πάρης Λεόντιου. Η παράσταση αποτελεί μία "καθαρή ανάγνωση της σοφόκλειας τραγωδίας, που πάνω από οποιαδήποτε ερμηνεία τοποθετεί την όσο το δυνατόν αμεσότερη πρόσληψη του έργου από το ευρύ κοινό, πέφτει όμως στην παγίδα να επαναπαυθεί στην αυτάρκεια του έργου", όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α".
Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Με καυτούς ρυθμούς επιστρέφει το "Fuego"

Fuego
©Javier del Real

Διαβάστε Επίσης

Ο θίασος του Αντόνιο Γκάδες επιστρέφει στο Ηρώδειο την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου με την παράσταση "Fuego", μετά από τις sold out παραστάσεις της "Carmen", το 2017. Η "φλόγα" και το πάθος του φλαμένκο θα πλημμυρίσουν το ρωμαϊκό ωδείο σε μία μυσταγωγική βραδιά κάτω από την Ακρόπολη που θα μας παρασύρει στους ρυθμούς του αυθεντικού ισπανικού φλαμένκο. Η παράσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μουσική σύνθεση του Μανουέλ ντε Φάγια για το μπαλέτο "Ο Μάγος Έρωτας", ενός εκ των σπουδαιότερων Ισπανών συνθετών των αρχών του 20ου αιώνα, που ενσωματώνει στη μουσική του, με ανεπανάληπτη αρμονία, τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής της Ανδαλουσίας. Η διασκευή, η χορογραφία και η σκηνοθεσία είναι των Αντόνιο Γκάδες και Κάρλος Σάουρα.
Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Χορευτικό αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Όπερα Παρισίων Νουρέγιεφ Trento Talenti Opéra
Luca Vantusso©

Διαβάστε Επίσης

Μια παράσταση-αφιέρωμα στον θρυλικό χορευτή και χορογράφο του 20ου αιώνα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ θα παρουσιάσουν οι πρώτοι χορευτές της Όπερας των Παρισίων στις 23 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του. Μια ονειρική βραδιά που θα περιλαμβάνει ένα πανόραμα με τα αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου με τις σημαντικότερες χορογραφίες του Νουρέγιεφ, καθώς και ρόλους που τον έκαναν γνωστό σε όλη την υφήλιο. Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές που έγραψαν ιστορία στο μπαλέτο και διευθυντής της Όπερας, διέγραψε μία ασυνήθιστη και επιβλητική καριέρα, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του χορού.
Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Μπαλέτο με τις περιπέτειες του "Δον Κιχώτη" 

Δον Κιχώτης

Διαβάστε Επίσης

Εστιάζοντας σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη, από το διάσημο μυθιστόρημα του Θερβάντες, το μπαλέτο και η ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έρχονται στο Ηρώδειο στις 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής τους περιοδείας, για να παρουσιάσουν το ομώνυμο αριστούργημα του Λούντβιχ Μίνκους. Σε σκηνοθεσία της Οκσάνα Λίνιβ και με 150 συντελεστές, το μπαλέτο εξιστορεί ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο περιγράφεται το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο. Ο έρωτας αυτός όμως δεν είναι αρεστός στον πατέρα της κοπέλας, ο οποίος θέλει να παντρέψει την Κίτρι με έναν ξιπασμένο ευγενή, τον Γκαμάτσο.
Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.