Advertisement

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Οι παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο και τα παράλληλα γεγονότα που βγάζουν το φεστιβάλ στην πόλη

Δείτε ποιες εκδηλώσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε με ελεύθερη είσοδο στην Καλαμάτα αλλά και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Danceathon ©Sideris Nanoudis

Μήνας χορού είναι ο Ιούλιος για την Καλαμάτα, καθώς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος τις δεκάδες ξεχωριστές παραστάσεις και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Χορού, που θα διεξαχθεί από τις 14 ως τις 23 του μήνα. Πολλές από αυτές, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων και διεθνών δημιουργών, διεξάγονται εκτός του Μεγάρου Χορού της πόλης και βγαίνουν στο δημόσιο χώρο με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές, ενώ ταξιδεύουν και σε γειτονικές πόλεις.

Το αθηνόραμα και η Visa, χρυσός χορηγός του φεστιβάλ, σας προτείνουν ποιες δεν πρέπει να χάσετε! Υποστηρίζοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας η Visa βοηθάει στο να δημιουργηθούν νέες γενιές θεατών για τον χορό, συντελώντας στην εξωστρέφεια της χορευτικής τέχνης που αν και γνωρίζει άνθιση στην Ελλάδα χρειάζεται όλη την υποστήριξη που μπορεί να έχει. 

Η δυναμική έναρξη σηματοδοτείται στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας, όπου θα λάβει χώρα ένα πραγματικός μαραθώνιος χορού! Η ομάδα Almalibre.co προσκαλεί χορευτές και άτομα που ασχολούνται συστηματικά με την κίνηση να συμμετάσχουν σε ένα χορευτικό αγώνα αντοχής, ανταλλαγής, συνύπαρξης και πρόκλησης, σε έναν danceathon αφιερωμένο στην απόλαυση της αέναης κίνησης (13/7).

Δανάη & Διονύσιος Farisa
Julie Cherki
 "Fárisa"

Σε κέντρο του Φεστιβάλ αναδεικνύεται η Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, που θα φιλοξενήσει σημαντικά ονόματα αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες του χορού. Εκεί θα παρουσιάσει ο βραβευμένος Έλληνας με πολυετή διεθνή καριέρα, Αντώνης Φωνιαδάκης το "Μπολερό" (15/7), μια εμβληματική δουλειά υπό τους ήχους του ομώνυμου συνθετικού έργου του Μωρίς Ραβέλ. Πέντε ερμηνεύτριες ισορροπούν πάνω σε τραμπολίνα και επιδίδοντα σε μία εκστατική χορευτική περφόρμανς καθώς δαμάζουν τον επαναληπτικό ρυθμό του Μπολερό που εξαπλώνει την υπνωτιστική του επίδραση, οδηγώντας τες τους σε μία συλλογική εμπειρία κάθαρσης. Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης (16/7), στην πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη (17/7) και στην Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο (18/7).

Ανάβρα Ειρήνη Αποστολάτου
©George Kondylis
"Ανάβρα"

Στην ίδια πλατεία, το δίδυμο Δανάη & Διονύσιος θα παρουσιάσουν το "Fárisa" (15/7), ντουέτο που δημιουργήθηκε ειδικά για υπαίθριους χώρους. Το έργο παρακολουθεί την ανάγκη δύο χαρακτήρων, οι οποίοι παραμένουν συνεχώς σε εγγύτητα, για πραγματική σύνδεση και επαφή και είναι εμπνευσμένο από την έννοια του προσκυνήματος ως προσομοίωσης για την πορεία της ζωής, για τη σχέση μας με τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Η Δανάη και ο Διονύσιος δουλεύουν μαζί από το 2015 και δημιουργούν ιστορίες από την οπτική γωνία του αδάμαστου. Στο θεματικό πυρήνα κάθε δουλειάς τους βρίσκονται πραγματικά γεγονότα και μύθοι φυλών και άγριων ζώων που δεν επιβίωσαν και στις δημιουργίες τους προτείνουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ της φύσης και των πλασμάτων της, σπάζοντας έτσι τη στερεοτυπική ιεραρχία, ενώ η ονειρική ατμόσφαιρα της δουλειάς τους δημιουργεί μία σύγκρουση μεταξύ χάους και τάξης.

Την επόμενη ημέρα, το χορευτικό δίδυμο θα παρουσιάσει μια παράσταση για όλες τις ηλικίες: "Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα" (16/7), κατάλληλη από τριών ετών και άνω. Με στόχο να φέρει το νεανικό κοινό κοντά στον χορό και να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για την πρώτη επαφή των νεαρών θεατών με την κίνηση, η παράσταση εμπνέεται από την ταινία "My neighbour Totoro", όπου αναπτύσσεται μια μαγευτική φιλία μεταξύ ενός κοριτσιού και ενός μυστηριώδους αλλά οικείου πλάσματος. Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί νωρίτερα και στο Costa Navarino (13/7).

Δανάη & Διονύσιος Νάπι και η φούσκα
©Tommy Pascal
"Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα"

Η Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και χορογράφο την Εύα Γεωργιτσοπούλου παρουσιάζει το "Remembering Bodies" (20/7), μια πολυπρόσωπη περφόρμανς που εμπνέεται από το σώμα ως εργαλείο απομνημόνευσης εικόνων, στιγμών και καταστάσεων. Εστιάζει στην ικανότητα του σώματος να θυμάται και στη δύναμή του να αφήνει αποτυπώματα και να δημιουργεί μνήμες πάνω σε άλλα σώματα. Ένα κινητικό έργο που εξετάζει τη γοητεία της μνήμης καθώς εκείνη επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τον τρόπο με τον οποίο το σώμα στέκεται, εξελίσσεται, υπάρχει και συνυπάρχει μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Remembering Bodies
©Nikolas Kominis
"Remembering Bodies"

Η Λαμπρινή Γκόλια ασχολείται συστηματικά με τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο και ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες χορού σε projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας θα ερμηνεύσει το "Λαλόμπα" (17/7), μία σόλο περφόρμανς που αναφέρεται σε μία μυθική γυναίκα με αυτό το όνομα, η οποία εμφανίζεται στη μυθολογία των Pueblo και η οποία συλλέγει όσα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Επίσης, η Ειρήνη Αποστολάτου, χορεύτρια και χορογράφος με μεγάλη διεθνή διαδρομή, φέρνει την "Ανάβρα", (18/7) μία επίσης σόλο περφόρμανς: μια χοροθεατρική παράσταση που εξερευνά την ύπαρξη και την αναζήτηση ενός πρωτογενούς σώματος χωρίς επίκτητα χαρακτηριστικά, σκιαγραφεί το εσωτερικό ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής, ενώ την κίνηση συνοδεύει και συνδέεται μαζί της ένας παραληρηματικός μονόλογος.

Λαλόμπα
©Emmanouela Pechynaki
"Λαλόμπα"

Μια ακόμη σόλο περφόρμανς, από τη Μαριάνα Τζούδα, που προτείνει την "Ασυνήθιστη ματιά" (20/7): μία παράσταση για την ευθύνη που έχουμε να υπερασπιστούμε τον αληθινό μας εαυτό, με ηρωίδα μια γυναία που προσπαθεί να βγει από την παγίδα να συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι. Η απάντηση στη μαζική εξαφάνιση της αυθεντικότητας είναι να αποδεχτούμε όλα όσα είμαστε και όσα δεν είμαστε, λέει η ανερχόμενη χορογράφος και χορεύτρια, που θα παρουσιάσει την ίδια δουλειά και στο Costa Navarino (13/7).

Ασυνήθιστη ματιά
©Albert Vidal

Από το εξωτερικό έρχονται η Σίτα Όστχαϊμερ, χορογράφος με έδρα το Βερολίνο, και οι Ελιάνα Στραγκάπεντε (Ιταλία) και Μπόρνα Μπάμπιτς (Κροατία), που εδρεύουν στις Βρυξέλλες. Η Όστχαϊμερ διερευνά με την παράσταση "Two" (19/7) τους τρόπους με τους οποίους οι σύνθετες διαπροσωπικές σχέσεις σχηματίζονται και διαμορφώνονται μέσα στην πολυπλοκότητα και το ατελείωτο χάος της σύγχρονης ζωής. Η παράσταση διαρθρώνεται σε δύο μέρη και οι χορευτές αξιοποιούν την κίνηση ως εργαλείο που ξεπερνά τα όρια της γλώσσας, χρησιμοποιώντας την για να επικοινωνούν, να αμφισβητούν και να προκαλούν ο ένας τον άλλον, ενθαρρύνοντας τη μεταμόρφωση και τη διαρκή δημιουργία. Οι Στραγκαπέντε και Μπάμπιτς ερμηνεύουν την παράσταση "ΑΜΑΕ" (22/7), που αμφισβητεί και διερευνά την εξαρτητική συμπεριφορά στις ανθρώπινες σχέσεις.

Μικροί και μεγάλοι συναντιώνται, λοιπόν, στη διάρκεια του Φεστιβάλ σε πλατείες και δημόσιους χώρους της Καλαμάτας απολαμβάνοντας τη μαγεία της τέχνης του χορού και την ικανότητά της να σε παρασέρνει, να σε κινητοποιεί, να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με νέα μάτια. Η Visa, χρυσός χορηγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συμβάλει με τον τρόπο της στην ανάδειξη του φεστιβάλ σε πόλο έλξης, στη μύηση ενός ευρύτερου κοινού στον χορό και στον πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό του ρόλο. 

Το αθηνόραμα και η Visa, σας προσκαλούν να μη χάσετε το χορευτικό ραντεβού του καλοκαιριού που δίνει ζωή στην Καλαμάτα και την αναδεικνύει σε προορισμό πολιτιστικών ταξιδιών. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.