Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη

Η κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών στις 15 Απριλίου.

Βασιλικός Κατερίνα Χέλμη σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου Η Κατερίνα Χέλμη στον 'Βασιλικό' του Αντωνίου Μάτεση σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου

Η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου μας αλλά και του κινηματογράφου, Κατερίνα Χέλμη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών το Μεγάλο Σάββατο, στις 15 Απριλίου. Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1939. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν”, αλλά τελικά αποφοίτησε από τη Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Την θυμόμαστε από τους χαρακτηριστικούς ρόλους της σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1957 στην ταινία "Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς", ενώ μεγαλύτερή της επιτυχία υπήρξε η ταινία "Τα κόκκινα φανάρια", σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη όπου έγραψε ιστορία με την ατάκα "Μην φύγεις, Ντόρη, θα φαρμακωθώ". Η τελευταία ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το "Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών” σε σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα. Έπαιξε σε περισσότερες από 25 ταινίες, καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ στο θέατρο πρωταγωνίστησε σε δεκάδες παραστάσεις. Έχει επίσης ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων-Καλλιτεχνών επί ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1994 εξελέγη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου. Οι δύο τελευταίες παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε ήταν ο "Βασιλικός” του Αντωνίου Μάτεσι τη σεζόν 2011-2012 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου όπου υποδύθηκε τη Ρονκάλαινα υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος της Φωτεινής Τσαλίκογλου "Πατρίδα Τώρα - 8 ώρες και 35 λεπτά” σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη στο Θέατρο Σταθμός τη σεζόν 2017-2018.

Πατρίδα Τώρα - 8 ώρες και 35 λεπτά
Πατρίδα Τώρα - 8 ώρες και 35 λεπτά

Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου για την απώλεια του Εθνικού Θεάτρου

"Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια της Κατερίνας Χέλμη. Η Κατερίνα Χέλμη ήταν μια σπουδαία ηθοποιός, με πολύ σημαντική πορεία στον κινηματογράφο και στο θέατρο, με αξέχαστες ερμηνείες. Υπήρξε επίσης άνθρωπος ευαίσθητος με μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά και την επιστημονική και καλλιτεχνική κοινότητα. Αποχαιρετούμε μια προσωπικότητα του θεάτρου και του πνεύματος και εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της”.

Το μήνυμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Κατερίνας Χέλμη, μιας σπουδαίας κυρίας του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου που υπηρέτησε την τέχνη και τον πολιτισμό με το ταλέντο, το ήθος και τη σεμνότητά της. Υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος - πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο - που έφυγε, έχοντας διαγράψει μια μακροχρόνια και συνεπή διαδρομή στη θεατρική τέχνη. Ηθοποιός, δασκάλα υποκριτικής αλλά και συγγραφέας αρκετών βιβλίων ήταν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με μεγάλη πνευματική καλλιέργεια.

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

"Τα έντονα χαρακτηριστικά της, τα μεγάλα μάτια που "έγραφαν" στον κινηματογραφικό φακό, η ξεχωριστή προσωπικότητα, με την οποία ερμήνευε τους ρόλους της, έκαναν την Κατερίνα Χέλμη να διακριθεί από τις πρώτες της κιόλας εμφανίσεις στο θέατρο και στον κινηματογράφο, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Απέκτησε στιβαρές βάσεις, με σπουδές στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης και στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και με τον ίδιο τρόπο, στη συνέχεια, συνδύασε τις διαφορετικές σχολές υποκριτικής, σε μια μεγάλη γκάμα ρόλων, στο ελεύθερο θέατρο, στο Εθνικό, στο ΚΘΒΕ. Από το κλασικό θεατρικό ρεπερτόριο, στην αρχαία τραγωδία και το νεοελληνικό έργο, αλλά και από τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπου ακόμη και με μικρότερους ρόλους έκλεβε την παράσταση από τους πρωταγωνιστές, μέχρι το νέο ελληνικό σινεμά. Θα θυμάμαι πάντα τη γλυκύτητα, την ευγένεια, την ευθύτητα και το χιούμορ της, όπως και τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις μας μαζί με τον σύζυγό της, φίλο μου, τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους και τους φίλους της".

Όσα είπε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης

"Η Κατερίνα Χέλμη ήταν μια γυναίκα ταλαντούχα και δυναμική με απεριόριστη αγάπη για την τέχνη της, με μια σπουδαία καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο και ερμηνείες που έχουν μείνει κλασικές. Γεμάτη ενέργεια και ενδιαφέροντα, τα τελευταία χρόνια είχε αφοσιωθεί στην ανάδειξη του αρχείου του συζύγου της, του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου. Αυτή ήταν η και η αφορμή για την τελευταία μας συνάντηση πριν λίγο καιρό, όπου μου περιέγραψε όλα της τα σχέδια για το αρχείο και την βιβλιοθήκη αλλά και όσα ήθελε να κάνει για τη νέα γενιά που τόσο αγαπούσε. Θερμά συλλυπητήρια στους φίλους και τους οικείους της".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.