Έξι παραστάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τα έργα της Σαπφώς, του Τάσου Λειβαδίτη, του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και ξένων ποιητών εμπνέουν έξι παραστάσεις που τιμούν με τον δικό τους τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων Μαρίζα Καψαμπέλη©

"Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων"

Με αφετηρία το ποίημα του Εμπειρίκου "Εις την οδό των Φιλελλήνων" ο Δημήτρης Τάρλοου υπογράφει μία μαγευτική περφόρμανς για τον έρωτα, την ηδονή, τον θάνατο και το ολόλαμπρο ελληνικό φως. Η δραματουργική σύνθεση του Στρατή Πασχάλη στηρίζεται σε ποιήματα της Μυρτιώτισσας, της Σαπφώς, του Ελύτη, του Καββαδία και άλλων σπουδαίων Ελλήνων ποιητών. Ποιητικές διάλεκτοι διαφορετικές μεταξύ τους, καθημερινές τελετουργίες, πανάρχαιες τελετουργίες, καθώς και το γλωσσικό και το πολιτιστικό παρελθόν μας συναιρούνται για να υμνήσουν τον έρωτα στην παράσταση που παίζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Πορεία. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάιρα Γραβάνη, Θανάσης Δόβρης, Αδελαϊδα Κατσίδε, Βίκυ Κατσίκα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Διονύσης Πιφέας, Αρετή Τίλη και Ορέστης Χαλκιάς, σε μουσική της Λήδας Μανιατάκου.

Διαβάστε Επίσης

Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών
Ευαγγελία Θωμάκου©

"Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών"

Η ποιητική μουσική αφήγηση που παρουσίασαν η Χριστίνα Μαξούρη και ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης στο Φεστιβάλ Σίφνου παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός για μία παράσταση (21/3). Οδηγός τους το ποιητικό έργο του Κ.Π. Καβάφη, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, της Μαρίας Πολυδούρη, και άλλων σπουδαίων ποιητών, καθώς και το μελοποιημένο έργο πάνω στον λόγο του Οδυσσέα Ελύτη, του Μίλτου Σαχτούρη, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Νίκου Καββαδία κ.ά. Συλλεκτικές συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιου, Νίκου Ξυδάκη και Θάνου Μικρούτσικου συνομιλούν με το λόγο των μεγάλων ποιητών και με έργα του Ερίκ Σατί, του Κλοντ Ντεμπισί και πρωτότυπες συνθέσεις του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη.

Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου

"Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου"

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη, η παράσταση που ανεβαίνει για δυο βραδιές στο θέατρο Βρετάνια (20-21/3) εμπνέεται από το έργο, την πολυτάραχη ζωή και την προσωπικότητα του Έλληνα ποιητή. Το κείμενο είναι του ποιητή και συγγραφέα Γιώργου Δουατζή και η σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου. Μια εξαμελής ομάδα ηθοποιών με επικεφαλής την Κοραλία Καράντη -Κωνσταντής Ζημιανίτης, Λευτέρης Βλάχος, Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Γιώργος Χατζής-, καθώς και με τη συμμετοχή του τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση -με τη συνοδεία της ζωντανής ορχήστρας του μαέστρου Νίκου Στρατηγού- αποτίνουν φόρο τιμής στον αγωνιστή, επαναστάτη και ερωτικό δημιουργό που εξύμνησε στην ποίησή του τον άνθρωπο και τα μεγαλύτερα ιδανικά του.

Σαπφώ, καταστερωμένη: Ένα μουσικό αστροφυσικό ταξίδι

"Σαπφώ, καταστερωμένη: ένα μουσικό αστροφυσικό ταξίδι"

Βασισμένη στην ποίηση της Σαπφώς είναι η πρωτότυπη περφόρμανς που παρουσιάζεται στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Ρηνιώς Κυριαζή. Μέσα από την περιπλάνηση στα αστέρια και με οδηγό τα έργα της λυρικής ποιήτριας σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα η παράσταση αναρωτιέται για τον χρόνο, τον χώρο, τη γη και τον ουρανό, το φθαρτό και το άφθαρτο, τον έρωτα και την τέχνη. Η Ρηνιώ Κυριαζή οδηγεί το κοινό σε τοπία όπου η ομορφιά της φύσης γίνεται ποίηση και η ποίηση αστροφυσική, ο Θοδωρής Οικονόμου παίζει στο πιάνο, ενώ ο sound designer Νικόλας Καζάζης επεξεργάζεται τους ήχους ζωντανά κάτω από τον ανοιχτό Θόλο και τον έναστρο ουρανό.

Διαβάστε Επίσης

Έξοδος
Ελένη Κουρή:©

"Έξοδος" 

Ένα μουσικό ταξίδι στη φρίκη της μικρασιατικής καταστροφής  μέσα από το βλέμμα και τον τρόπο του Γιώργου Σεφέρη αποτελεί η παράσταση που παρουσιάζεται στο θεάτρο Ελέρ, σε σκηνοθεσία και μουσική σύνθεση της Φένιας Παπαδόδημα, η οποία και ερμηνεύει μαζί τον Γεράσιμο Γεννατά. Το κείμενο στηρίζεται στην αλληλογραφία του Σεφέρη με τον Ζήσιμο Λορετζάτο, καθώς και στο οδοιπορικό του "Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας", ενώ εμπλουτίζεται και με αληθινές μαρτυρίες προσφύγων. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση, η ζωντανή μουσική και οι ψηφιακές ζωγραφιές του Γιώργου Κόρδη που δημιουργούνται μπροστά στα μάτια των θεατών συμπληρώνουν την ιδιαίτερη περφόρμανς, όπου ο θεατρικός λόγος γεννιέται μέσα σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ηχητικό περιβάλλον.

Διαβάστε Επίσης

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Διαβάστε Επίσης

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών"

Το θρυλικό κινηματογραφικό έργο του Τομ Σούλμαν έχει μεταφέρει στο σανίδι ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, στην παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Βρετάνια. Ο Άκης Σακελλαρίου ερμηνεύει τον αντικομφορμιστή καθηγητής Κήτινγκ, που καταφτάνει στο συντηρητικό βρετανικό κολλέγιο αρρένων Γουέλτον και με βασικό εργαλείο την ποίηση και τα έργα σπουδαίων ποιητών κάθε εθνικότητας και γενιάς διδάσκει και εμπνέεει στους μαθητές να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα ώστε να βρουν την πίστη στον εαυτό τους και να επιτρέψουν στην πραγματική τους φύση να αναδειχθεί ενάντια σε κάθε κατεστημένο. Στον ωραίο θίασο συμμετέχουν ακόμη ο Τάσος Χαλκιάς, ο Σπύρος Τσεκούρας, ο Πάνος Ζυγούρος, ο Στέφανος Παπατρέχας, η Ειρήνη Λαφαζάνη, η Λυδία Στέφου, κ.ά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Ο Στρ. Πασχάλης, ο οποίος συνέθεσε το κείμενο, χρησιμοποίησε ως βάση το ποίημα «Εις την οδόν των Φιλελλήνων» του Αν. Εμπειρίκου και το εμπλούτισε με αποσπάσματα ποιημάτων κ.ά. Ελλήνων ποιητών.

Έξοδος

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 75 '

Mια μουσική παράσταση που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική του Γιώργου Κόρδη που δημιουργείται ζωντανά, το πρόσωπο και το έργο του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη και μαρτυρίες προσφύγων.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αντικομφορμιστής καθηγητής φιλολογίας και υπέρμαχος της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, φέρνει τα πάνω-κάτω στην αυστηρή ακαδημία αρρένων του Γουέλτον, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των μαθητών. Με το σύνθημα «Άδραξε τη μέρα!» θα αλλάξει σταδιακά τη ζωή τους και θα διαταράξει τις ισορροπίες στο σχολείο που υπακούει στο μότο "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Τελειότητα". Θα μάθει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους. Η σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο, τη διεύθυνση του σχολείου, τους γονείς των μαθητών του θα είναι αναπόφευκτη. Η ίδια η έννοια της επανάστασης κυριαρχεί στο έργο, το οποίο μετατράπηκε σε μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χιούμορ, η οποία περνάει απλόχερα στο κοινό την ουσία του, που συμπυκνώνεται στο κυνήγι των ονείρων και των καταπιεσμένων επιθυμιών μας, την αξία του ελεύθερου πνεύματος, την αξία της ποίησης και πρωτίστως της αυτοδιάθεσης. Αξίζει να τη δείτε μαζί με εφήβους.

Τάσος Λειβαδίτης - Ποιητής του ονείρου

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η παράσταση διαπερνά τον πολυτάραχο πολιτικό βίο, την προσωπικότητα και το ποιητικό σύμπαν του σπουδαίου ποιητή. Μια ποίηση εσαεί επίκαιρη, που υμνεί τον άνθρωπο και τα ιδανικά του για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο κύκλος των μελοποιημένων ποιητών

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Μελοποιημένα ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Δημήτρη Λάγιο, Νίκο Ξυδάκη και Θάνο Μικρούτσικο συνομιλούν με σύντομα έργα κλασικής μουσικής των Ερίκ Σατί, Κλοντ Ντεμπισί και πρωτότυπες συνθέσεις του Κ. Ευαγγελίδη στο πιάνο.

Σαπφώ, καταστερωμένη: Ένα μουσικό αστροφυσικό ταξίδι

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα κείμενο γεμάτο ερωτήσεις και ανοιχτές απαντήσεις πάνω στο χρόνο, το χώρο, τη γη, τον ουρανό, το φθαρτό, το άφθαρτο, τον έρωτα και την τέχνη, με οδηγό την ποίηση της Σαπφούς. Μέσα στο χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον Λόφο των Νυμφών, στον Θόλο του Τηλεσκοπίου Δωρίδη δημιουργείται μια παράσταση που ενώνει την ποίηση, τη μουσική και την αστροφυσική κάτω από τον έναστρο ουρανό. Η μετάφραση αυτή είναι σημαντική γιατί είναι φτιαγμένη για να μιλιέται και να τραγουδιέται, μεταφέρει έτσι το νήμα του προφορικού πολιτισμού μας, σημειώνει η ερμηνεύτρια και σκηνοθέτιδα.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέατρο Παντού": Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2024-2025 του Καλλιτεχνικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το νέο του καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συνδυάζοντας σύγχρονες δημιουργίες με αγαπημένες παραστάσεις που επαναστατούν για να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/09/2024

"Τι θα πει ο κόσμος;’’:Το διαχρονικό ερώτημα βρίσκει απάντηση στο Faust

Ο Σταμάτης Πακάκης έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και παίζει στην κωμωδία που έρχεται στο Faust στον Οκτώβριο.

Θέατρο Πορεία: Παράταση προσφοράς προπώλησης για τις παραστάσεις της σεζόν 2024-25

Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του Θεάτρου Πορεία για τις οποίες ισχύει early bird προσφορά έως 13/9.

"Blind Forgiveness" στο Παλλάς: Μια μπαλετική ροκ όπερα για την αγάπη αλλά και για την τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα

Το Astana Ballet Theatre βρέθηκε στην Αθήνα με τους συντελεστές της μεγάλης μουσικοχορευτικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς για να μας δώσει μια πρώτη γεύση απ’ όσα θα δούμε επί σκηνής.

Θέατρο του Νέου Κόσμου: 19 παραστάσεις σε 7 σκηνές και προσφορά προπώλησης για τη σεζόν 2024-25

Το ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου εξαπλώνεται φέτος σε επτά σκηνές και πέντε θέατρα, με τις υπογραφές καταξιωμένων και νεότερων σκηνοθετών και δημιουργών. Δείτε όλο το πρόγραμμα και εκμεταλλευτείτε την early bird προσφορά προπώλησης εισιτηρίων από 12-22 Σεπτεμβρίου.

"Όταν ξανά πέθανα": Μια κωμωδία αντίδοτο στον πεσιμισμό από τον Λάκη Λαζόπουλο

Η σκηνή του θεάτρου είναι ο φυσικός χώρος του ηθοποιού, σεναριογράφου, συγγραφέα, παρουσιαστή, αλλά και στιχουργού Λάκη Λαζόπουλου και σε αυτήν επέστρεψε με τη μεταφυσική κωμωδία "Όταν ξανά πέθανα", που ξορκίζει τους φόβους και κυρίως τον μεγαλύτερο ανάμεσά τους, αυτόν του θανάτου.

"Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" μετακομίζει στην Αθήνα με πρωταγωνίστρια την Παυλίνα Χαρέλα

Η παράσταση "Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του Ρεμπέτικου" ταξιδεύει για αυτή τη θεατρική σεζόν από τη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου και με τη συνοδεία ορχήστρας επί σκηνής.