"Μήδεια" του Ευριπίδη σε περιοδεία σκηνοθετεί η Λέα Μαλένη

Η Κύπρια σκηνοθέτης και βραβευμένη ηθοποιός του ΘΟΚ ανεβάζει την ασύγκριτη τραγωδία που μιλά, μεταξύ άλλων, για τον έρωτα, τη ζήλια, την προδοσία, την εξουσία, το “ξένο”, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη θέση της γυναίκας.

Λέα Μαλένη

Έχουν ήδη ξεκινήσει να "σκάνε” οι πρώτες ειδήσεις για τις θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε το καλοκαίρι του 2023, ενώ εδώ και καιρό βρισκόμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Με αφορμή την ακρόαση που θα πραγματοποιήσουν μέσα στον Μάρτιο οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη για την καλοκαιρινή τους παραγωγή πληροφορηθήκαμε ότι η Λέα Μαλένη θα σκηνοθετήσει τη "Μήδεια” του Ευριπίδη σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ενώ αναμένουμε τα ονόματα των ηθοποιών που θα καθοδηγήσει η Κύπρια σκηνοθέτης και βραβευμένη ηθοποιός του ΘΟΚ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου), ας θυμηθούμε λίγο καλύτερα ποια ήταν η εμβληματική ηρωίδα.
Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας και εγγονή του θεού Ήλιου, η οποία βοήθησε τον Ιάσονα, τον αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας, να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας, τον ερωτεύεται και τον ακολουθεί στην Ελλάδα, αφού σκοτώσει με φρικτό τρόπο, διαμελίζοντάς τον, τον αδερφό της προκειμένου να μην την εμποδίσει. Στην τραγωδία του Ευριπίδη που διδάχθηκε το 431 π.Χ, το νήμα της ιστορίας ξεκινάει με τη Μήδεια να βρίσκεται στην Κόρινθο, αντιμέτωπη με τον κοινωνικό αποκλεισμό αφού αντιμετωπίζεται ως ξένη και βάρβαρη, καθώς ο Ιάσονας της ανακοινώνει ότι πρόκειται να παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά Κρέοντα. Η προδοσία οδηγεί την ηρωίδα να σκοτώσει την αντίζηλό της στέλνοντάς της δηλητηριασμένα δώρα, με αποκορύφωμα την αδιανόητη πράξη της παιδοκτονίας. Σκοτώνει τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον Ιάσονα αλλά και για να τα προστατέψει από τους εχθρούς της. Η παιδοκτονία είναι το καταλυτικό στοιχείο που έφερε ο Ευριπίδης στον μύθο της Μήδειας, καθώς είναι ο πρώτος που την παρουσίασε ως συνειδητή πράξη. Έκτοτε, δεν υπάρχει καλλιτεχνικό είδος που να μην εμπνεύστηκε από αυτόν: το ίδιο το θέατρο, με τις δεκάδες μεταγραφές σε νέα έργα (από τον Κορνέιγ, τον Σενέκα, τον Ανούιγ, τον Χάινερ Μίλερ, ακόμη και τον Μποστ), ο κινηματογράφος, από τον Παζολίνι και τον Ζιλ Ντασέν μέχρι τον Λαρς φον Τρίερ, ο χορός, από τη Μάρθα Γκράχαμ ως τις δύο εξαιρετικές εκδοχές του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η όπερα, με γνωστότερη αυτή του Κερουμπίνι, κ.ά.

Για τις ανάγκες στελέχωσης του Χορού της νέας παραγωγής της "Μήδειας” που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι, η παραγωγή καλεί σε ακρόαση γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτες δραματικών σχολών, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ακρόαση

-Οι ενδιαφερόμενες καλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά το βιογραφικό τους σημείωμα, μαζί με δύο πρόσφατες φωτογραφίες τους (πορτρέτο και ολόσωμη) στο medeaperiodeia2023@gmail.com, έως την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στις 12 τα μεσάνυχτα., αναγράφοντας στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος "Ακρόαση | ΜΗΔΕΙΑ" και το ονοματεπώνυμό τους. 

-Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες στο τραγούδι και στην κίνηση. Η επιλογή για συμμετοχή στην ακρόαση θα γίνει από την σκηνοθέτιδα και η αξιολόγηση των συμμετεχουσών στην ακρόαση θα γίνει από όλη την ομάδα των συντελεστών. 

-Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας από τις 23 μέχρι τις 27 Μαρτίου 2023. Οι υποψήφιες που θα επιλεγούν για την ακρόαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους τυπωμένο το βιογραφικό τους σημείωμα και τις δύο πρόσφατες φωτογραφίες τους. Επίσης, θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια. Οι ηθοποιοί που θα προσέλθουν στις ακροάσεις καλούνται να επιλέξουν και να αποστηθίσουν ένα σύντομο απόσπασμα  από το κείμενο του "Μήδειας" (μέρη του χορού), 5 έως 10 στίχων, σε μετάφραση δικής τους επιλογής, καθώς και ένα σύντομο τραγούδι, δικής τους επιλογής.

-Οι ενδιαφερόμενες, που θα καταθέσουν το βιογραφικό τους μέσα στην καθορισμένη προθεσμία, θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά μέχρι και τις 22/3/2023 για τη συμμετοχή τους ή μη στην ακρόαση, ενώ όσες κληθούν θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για την ημέρα και ώρα της ακρόασης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.