
"Σίρλεϊ"
Ένας από τους πιο αγαπημένους γυναικείους μονολόγους είναι αυτός του Βρετανού Γουίλι Ράσελ, που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ανάμεσά του το Λόρενς Ολίβιε ως η καλύτερη νέα κωμωδία (1988). Εδώ το έχουμε απολαύσει στις ερμηνείες της Μίρκας Παπακωνσταντίνου, της Μπέσσυς Μάλφα και άλλων, και τώρα ήρθε η ώρα της Ελένης Ουζουνίδου να αναμετρηθεί μαζί του. Η Σίρλεϊ είναι μια μεσήλικη νοικοκυρά από το Λίβερπουλ που, εγκλωβισμένη σε έναν ανιαρό γάμο και μια περιοριστική κοινωνική ζωή, αποφασίζει να περάσει τις διακοπές της στην Ελλάδα, σ’ ένα ταξίδι που θα επηρεάσει τη ζωή της καθοριστικά. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, σε μουσική του Νίκου Κυπουργού. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 10/3)

"Φοβάμαι, ταυρομάχε"
Το μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα Πέδρο Λεμεμπέλ (1952-2015) σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Άννα Βαγενά. Εμβληματικός συγγραφέας για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, ο Λεμεμπέλ άσκησε αιχμηρή κριτική στην πολιτική του Πινοτσέτ, ενώ ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος διάνθισε τα έργα του με μια queer οπτική. Στο "Φοβάμαι, ταυρομάχε" ένας μεσήλικας ομοφυλόφιλος και ένας νεαρός φοιτητής, μέλος επαναστατικής οργάνωσης, έρχονται κοντά, με αφορμή τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Πινοτσέτ τον Σεπτέμβριο του 1986. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αρβανίτης, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Σταμάτης Μπάκνης, Μικαέλα Δανά και Έλενα Μεντζέλου. (Μεταξουργείο, από 10/3)

"Η δίψα"
Η Ομάδα Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project, αντλώντας από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας, υπογράφει μια μουσικοχορευτική παράσταση για την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια απομονωμένη νησιώτικη κοινότητα. Η ομάδα, η οποία στρέφεται συχνά σε θεματικές που αφορούν τις κοινότητες και ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, εδώ δημιουργεί μια ποιητική αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό ως φυσικό αγαθό και επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτήν της γης και τις επιθυμίες των ανθρώπων με αυτές της φύσης. Το κείμενο είναι της Παναγιώτας Πανταζή, η σκηνοθεσία του Γιώργου Σαχίνη, η χορογραφία της Ειρήνης Αλεξίου, η πρωτότυπη μουσική του Θάνου Κοσμίδη. Τα ηχοτοπία που δημιουργήθηκαν από τους φυσικούς ήχους της Σίφνου υπογράφει ο sound artist Λούντβιχ Μπέργκερ. Ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Αλεξίου, Καλλιόπη Γερακιανάκη, Χάρης Δήμος, Ιωάννα Λέκκα. (Φούρνος, από 10/3)

"Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος"
Η νέα παράσταση του Σάββα Στρούμπου πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο πλαίσιο της έκθεσης "Εγκλεισμοί" (επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα), στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Στηρίζεται στο ομώνυμο δοκίμιο του Γάλλου ψυχαναλυτή, πολιτικού φιλοσόφου και ακτιβιστή Φελίξ Γκουαταρί, που γράφτηκε το 1973 και αποτελεί ένα οργισμένο φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο γεννημένο από τις ζυμώσεις του Μάη ’68. Στο επίκεντρό του βρίσκεται το "σώμα που παράγει την ίδια του την ελευθερία", προβληματισμός που συνάδει πλήρως με τη δουλειά που κάνει ο Σάββας Στρούμπος με την ομάδα του, εστιασμένος στη σωματικότητα. Την ερμηνεία του επωμίζονται η Έλλη Ιγγλίζ και η Άννα Μαρκά-Μπονισέλ. (Άττις-Νέος Χώρος από 11/3)

"Μπλε καστόρινα παπούτσια"
Ο Θανασής Ζερίτης και η ομάδα 4Frontal παρουσιάζουν σε θεατρική εκδοχή το μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου. Η Αθήνα της δεκαετίας του ’60 και οι πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ Λαμπράκηδων και παρακράτους πρωταγωνιστούν στο βαθιά πολιτικό, παθιασμένο και τραγικό σύμπαν του έργου, που εκτυλίσσεται με φόντο το εμβληματικό κέντρο "Χαβάη" στο Μεταξουργείο. Ανάμεσα στα πορνεία, τα χαμόσπιτα και τα ιδιόμορφα καμπαρέ με τις πρώτες τραβεστί, ξετυλίγεται η ιστορία της μετεμφυλιακής Ελλάδας μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του περιθωρίου που την έζησαν. Ερμηνεύουν οι: Σταύρος Γιαννουλάδης, Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Λατουσάκης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Διονύσης Πιφέας και Πάνος Τοψίδης. ("Μπέλλος", από 13/3)

"Αντίο, Βερολίνο"
Τα αυτοβιογραφικού χαρακτήρα διηγήματα του Κρίστοφερ Ίσεργουντ, στα οποία βασίστηκε η εμβληματική ταινία "Καμπαρέ", διασκεύασε για το θέατρο η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθετεί ο Σταμάτης Μπαντούνας. Στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, και ενώ η εγκαθίδρυση του ναζισμού είναι προ των πυλών, καταφτάνει ένας νεαρός απόγονος βρετανικής αριστοκρατικής οικογένειας με όνειρο να γίνει σπουδαίος συγγραφέας, αλλά κυρίως με την κρυφή επιθυμία να γευτεί τις ηδονές της απελευθερωμένης γερμανικής πόλης. Με τα γραπτά του θα γίνει τελικά ο καθρέφτης μιας αντιφατικής κοινωνίας, που αγωνίζεται να συγκεράσει την επίφαση της ξεγνοιασιάς με την καθημερινή βία που κατακλύζει τη χώρα, καθώς εκκολάπτεται το αβγό του φιδιού. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χάρης Ηλιάδης, Μάρδη Μιλιάρα, Κωνσταντίνος Τσιούγκος, Αιλιάνα Μαρκάκη, Γιώργος Ζώης, Αθηνά Μαυρομάτη. (Αγγέλων Βήμα, από 15/3)
Περισσότερες πληροφορίες
Μπλε καστόρινα παπούτσια
Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου για τη ζωή και τα όνειρα ανθρώπων του περιθωρίου που παγιδεύτηκαν στο μεταίχμιο της ιστορίας, με φόντο την Αθήνα του ΄60.
Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος
Το ομώνυμο οργισμένο φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο του Γάλλου ψυχαναλυτή, φιλοσόφου και ακτιβιστή, Φελίξ Γκουαταρί, που γράφτηκε με αφορμή την εξέγερση του Μάη του '68, ενέπνευσε την ομάδα Σημείο Μηδέν.
Αντίο, Βερολίνο
Παράσταση βασισμένη στη σειρά αυτοβιογραφικών διηγημάτων του Κρίστοφερ Ισεργουντ που ενέπνευσε τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Καμπαρέ» για την άνοδο του ναζισμού στο Βερολίνο των αρχών της δεκαετίας του ‘30.
Δίψα
Η σχέση μας με το πόσιμο νερό και η μεταφορά του σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα ενέπνευσε την ερευνητική παράσταση που βασίζεται σε αληθινή ιστορία και σε πραγματικούς ήχους.
Σίρλεϊ
Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν αποφασίζει να αφήσει πίσω την ανιαρή καθημερινότητά της και να αρχίσει επιτέλους να ζει πραγματικά στο κωμικό έργο για τη θέση της γυναίκας.
Φοβάμαι, ταυρομάχε
Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα το πολιτικό μυθιστόρημα για την αποδοχή της διαφορετικότητας, όπου ένας μεσήλικας ομοφυλόφιλος ερωτεύεται έναν νεαρό φοιτητή, μέλος επαναστατικής οργάνωσης, επί δικτατορίας Πινοσέτ.