Παράταση παραστάσεων για το "Ζουβέ - Ελβίρα" στο Θέατρο Πράξη Επτά

Οκτώ παραστάσεις προστίθενται στο πρόγραμμα του έργου που αναφέρεται στον μαγικό κόσμο της υποκριτικής και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα.

Ζουβέ Ελβίρα © Ίρις Κατσούλα

Το έργο "Ζουβέ-Ελβίρα" του Λουί Ζουβέ, συνεχίζει να παίζεται για λίγο ακόμα σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Γράμψα στο Θέατρο Πράξη Επτά. Εστιάζει στο πάθος της διδασκαλίας, αλλά και στον μόχθο της μαθητείας των σπουδαστών για να κατακτήσουν την Τέχνη της Υποκριτικής. Να συνειδητοποιήσουν ότι για να γίνουν πραγματικοί ηθοποιοί, πρέπει πρώτα να συναισθανθούν την ευθύνη που κουβαλάει ο καθένας τους απέναντι στην ίδια την Τέχνη, καθώς και στους θεατές που "πιστεύουν" σ’ αυτήν κι ακολουθούν. Το έργο δεν είναι μυθοπλασία. Πρόκειται για επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, και δάσκαλου υποκριτικής Λουί Ζουβέ, στη δραματική σχολή που δίδασκε, στο Παρίσι το 1940, όπως τα κατέγραψε η γραμματέας του Σαρλότ Ντελμπό, μετά από δική του απαίτηση. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Θόδωρος Γράμψας, Ανδριανή Κυλάφη, Στέλιος Γιαννακός και ο Νίκος Παλιούρας. 

Ζουβέ Ελβίρα
© Ίρις Κατσούλα

Η υπόθεση

Μέσα σ’ ένα περιβάλλον πολέμου, διδάσκει την μαθήτριά του Κλαούντια, το ρόλο της Ελβίρας, από το έργο Ντον Ζουάν του Μολιέρου. Συμμετέχουν, επίσης, δύο συμμαθητές της που "κρατούν" τους ρόλους του Ντον Ζουάν και του Ζγαναρέλου. Χρόνια μετά, τη δεκαετία του ’80, η Μπριζίτ Ζακ, καθηγήτρια στην Εθνική Σχολή Τέχνης διαπιστώνοντας την "θεατρικότητα" αυτών των μαθημάτων τα "μετέφερε" στη σκηνή. Κι έτσι ξεκίνησε η θεατρική τους διαδρομή.

Ζουβέ Ελβίρα
© Ίρις Κατσούλα

Ο Θόδωρος Γράμψας με τους μαθητές του μεταφέρουν με τη σειρά τους στη σκηνή τη διδασκαλία του Ζουβέ και την αγάπη του για το Θέατρο, μέσα από τη διαχρονική σχέση διδάσκοντος και διδασκόμενου που παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Σκέψεις του Θόδωρου Γράμψα

"'Ένα κείμενο βασισμένο σε επτά μαθήματα του Λουί Ζουβέ. Είναι ένα κείμενο που για πολλά χρόνια απασχολεί τη σκέψη μου και ήθελα πάντα, από τότε που το διάβασα για πρώτη φορά, να καταπιαστώ μαζί του. Από τη πρώτη στιγμή με γοήτευσε η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας των μαθημάτων που αποτυπώνεται και "καταγράφεται" στο κείμενο. 'Ήρθα αντιμέτωπος με γνώριμες καταστάσεις. Και από την μεριά του μαθητή, αλλά και από τη μεριά αυτού που διδάσκει. Τυχαίνει να έχω βιώσει τα συναισθήματα που γεννιούνται και από την μια και από την άλλη πλευρά: συγκίνηση, ενθουσιασμό, απογοήτευση, την πλήρωση μερικές φορές. Είδα, επίσης, στο κείμενο αυτό πως οι άνθρωποι που υπηρετούν με αφοσίωση την Τέχνη τους προσπαθούν να την μεταβιβάσουν στους επόμενους, με το ίδιο πάθος, με τον ίδιο σεβασμό προς αυτήν, με την ίδια αγωνία. Είτε είναι στο Παρίσι, είτε στην Αθήνα, είτε φαντάζομαι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Γνώριμες και οι συμπεριφορές των μαθητών. Γνωστές και οι καταστάσεις: Εντάσεις, καυγάδες χιούμορ, συγγνώμες. 'Όλα αυτά μαζί λοιπόν, καθιστούν το κείμενο αυτό, πολύ "όμορφο", πολύ χρήσιμο, πολύ ενδιαφέρον. Για τους δημιουργούς αλλά και τους συνδημιουργούς...τους θεατές".

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ζουβέ-Ελβίρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Tα επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου υποκριτικής, Λουί Ζουβέ, από τη δραματική σχολή όπου δίδασκε στο Παρίσι το 1940, όπως τα κατέγραψε η γραμματέας του Σαρλότ Ντελμπό, ύστερα από δική του απαίτηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιο έργο του Θανάση Τριαρίδη παίζεται για τρίτη χρονιά στο Olvio;

Οι πραγματικότητες, οι αδικίες και οι γκρίζες ζώνες της κοινωνίας απασχολούν τον Θανάση Τριαρίδη στο "Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου". Στο πλαίσιο της παράστασης, που συνεχίζει για 3η χρονιά, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον ανώτατο δικαστικό Χρήστο Ράμμο και τον ακτιβιστή και διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/02/2026

Το ιστορικό music hall "Μέδουσα" ξανά ζει

Η Αθήνα ξαναβρίσκει το θρυλικό της σαββατόβραδο στη "Μέδουσα". Το ιστορικό music hall που ταυτίστηκε με τον Γιώργο Μαρίνο αναβιώνει και συνεχίζει να ξαναβάζει φωτιά στη διασκέδαση με νέους συντελεστές.

Παράσταση-αφιέρωμα στον ελληνισμό της Αυστραλίας της δεκαετίας του ‘60 στο Αγγέλων Βήμα

"Έφυγες με το Πατρίς": Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης στο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου με τους Γιάννης Ντάσιος, Λίλη Τέγου και Γιάννης Τσιώμου να πρωταγωνιστούν.

"Άσπρο Μαύρο": Τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα και έναρξη περιοδείας

Η σπαρακτική υπαρξιακή σύγκρουση πίστης και απόγνωσης του Cormac McCarthy ολοκληρώνει τον κύκλο της στο Θέατρο Επί Κολωνώ και ταξιδεύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας ο Αντώνης Καφετζόπουλος, που συμπρωταγωνιστεί με τον Ζερόμ Καλούτα.

"Δημοκράτορες" του Γιάννη Αποσκίτη: Τελευταίες παραστάσεις

Μια μαύρη, γκροτέσκα κωμωδία για την εξουσία, την παράνοια και τα όρια της επιστήμης είναι το έργο του Γιάννη Αποσκίτη, που παίζεται για λίγο ακόμα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

"Ο σωσμένος" στο Cartel: Μπισμπίκης–Κιτσοπούλου σε μια απροκάλυπτη συνάντηση

Η νέα παράσταση του "Σωσμένου" στο Cartel φέρνει τη συνάντηση Μπισμπίκη και Κιτσοπούλου, με ρεαλισμό, σκληρή θεματολογία και αθηρόστομη ειλικρίνεια, ενώ η μουσική του Μπάμπη Παπαδόπουλου καθορίζει την ατμόσφαιρα της αναμενόμενης πρεμιέρας.

Τρεις θεατρικές παραστάσεις επιστρέφουν στο σανίδι

Τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν ξανά τρεις βαθιά ανθρώπινες παραστάσεις που συγκαταλέγονται στις θεατρικές επαναλήψεις της σεζόν που επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά.