"Πόρνες στα Βούρλα": Ένα χρονικό "μετά μουσικής" για το δημόσιο πορνείο του Πειραιά

Στο θέατρο Αγγέλων Βήμα παίζεται η μουσικοθεατρική παράσταση που είναι αφιερωμένη στις Μικρασιάτισσες πρόσφυγες που πέρασαν από το δημόσιο πορνείο της Δραπετσώνας, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Τέτης Σώλου.

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

Παράλληλα με την φετινή θεματική ενότητα του θεάτρου Αγγέλων Βήμα "Ενηλικιωνόμαστε με Κλασικούς", συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά η μουσικοθεατρική παράσταση "Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα” κάθε Κυριακή στις 8.30 μ.μ. Πρόκειται για ένα χρονικό "μετά μουσικής" που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Τέτης Σώλου, το οποίο είναι αφιερωμένο στις Μικρασιάτισσες πρόσφυγες που μετά την Καταστροφή του 1922 βρέθηκαν ως εργαζόμενες στο δημόσιο πορνείο της Δραπετσώνας, τα λεγόμενα Βούρλα, που κατασκεύασε ο Δήμος Πειραιά το 1873. Σκιές, μουσικές και φωνές, όπως του Μάρκου, του Τούντα, του Δελιά, του Καρίπη, του Παπάζογλου, της Εσκενάζη συνθέτουν την ατμόσφαιρα της παράστασης που μεταφέρει την θλιβερή πραγματικότητα των Βούρλων.

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

Το "τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα που έφτιαξε ο Δήμος του Πειραιά και λειτούργησε υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας" μέχρι την τελική κατεδάφισή του εκατό χρόνια μετά, επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, ενέπνευσε την συγγραφέα και αφηγήτρια της παράστασης, Τέτη Σώλου, να καταγράψει όσα συνέβαιναν επί έξι δεκαετίες σε ένα χώρο που έμοιαζε περισσότερο με φυλακή καθώς ήταν περιφραγμένο και είχε πτέρυγες με ομοιόμορφα κελιά, με στόχο να καταγραφεί και να μείνει στη συλλογική μνήμη.

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή του βιβλίου: "Τα Βούρλα ήταν ο πάτος στην ιεραρχία του πληρωμένου έρωτα. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι πόρνες που δεν είχαν ούτε όνομα ούτε μέλλον και δεν έβγαιναν παρά μόνον με ειδική άδεια. Η φωνή τους δεν έβγαινε από τη μάντρα των Βούρλων. Έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από τότε που έκλεισε το μπορντέλο-στρατώνας των Βούρλων. Οι γυναίκες αυτές εδώ και χρόνια δεν ζουν πια. Η αγωνία τους ήταν να μείνει κάτι πίσω τους που να θυμίζει τη βασανισμένη τους ύπαρξη”.

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

Τη θεατρική διασκευή της παράστασης υπογράφει η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Παίζουν και τραγουδούν οι Κατερίνα Σκορδαλάκη, Αμαλία Αυγουστάκη και Ρουμπίνη Χονδρουδάκη. Η Υβόνη Σιέμου επιλέγει τα τραγούδια και τα ερμηνεύει στο πιάνο ζωντανά επί σκηνής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Πυρίκαυστες Πόλεις" της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής "Ίδρυμα Μιχελή" στην μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, η παράσταση θα παρουσιαστεί, μετά τον Δήμο Καισαριανής και Βύρωνα, στον Δήμο Δραπετσώνας στις 2 Νοεμβρίου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πόρνες στα Βούρλα - Κάτι να μείνει από μένα

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα χρονικό αφιερωμένο στις εργαζόμενες του δημόσιου πορνείου Δραπετσώνας, που κατασκεύασε ο Δήμος Πειραιά το 1873, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Τέτης Σώλου.

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.