Το θέατρο Επί Κολωνώ στηρίζει τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία

Γάμος Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού©

Πάντα αναζητάμε τις θεατρικές προτάσεις της ομάδας "Νάμα" γιατί αφορούν σε πολύ σοβαρά σύγχρονα έργα ρεαλιστικής γραφής με θεματικές που αναδεικνύουν κοινωνικά φαινόμενα – προβλήματα. Ένα έργο του Μάριου Ποντίκα, από τους κορυφαίους του μεταπολιτευτικού "ρεαλιστικού νεοελληνικού θεάτρου", με επιτυχίες που άφησαν εποχή, θα σκηνοθετήσει η Ελένη Σκότη στο Επί Κολωνώ. Ο 80χρονος συγγραφέας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου, εμπιστεύτηκε στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Επί Κολωνώ και τη σκηνοθέτιδα της ομάδας Νάμα τον "Γάμο", το έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980-1981 από το Θέατρο Τέχνης. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 15/10 με πρωταγωνιστές τους Ηλία Βαλάση, Στέλιο Δημόπουλο, Μαρία Κάτσενου, Αθανασία Κουρκάκη, Μέγκυ Σούλι. Η ομάδα Νάμα στο σημείωμα της για τον συγγραφέα γράφει: "Ο Μάριος Ποντίκας, μία ιδιότυπη περίπτωση του ελληνικού θεάτρου και ένας από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους και ανανεωτές της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει με ενάργεια τις παθογένειες μιας κοινωνίας, ρίχνοντας φως σε ένα δραματουργικό σύμπαν σκοτεινό και νατουραλιστικό αλλά με ρωγμές λυρισμού που αφήνουν αχτίδες φωτός να εισέλθουν. Η προσπάθειά του επικεντρώνεται στο να μιλήσει για την ατομική ευθύνη η οποία κατ’ επέκταση γίνεται και συλλογική. Τα έργα του είναι καρπός παρατήρησης, ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, ποτισμένα από ψύχραιμη σκέψη αλλά και από ευθύβολη στόχευση".
 

Ταο
Γιώργος και Αντώνης Καφετζόπουλος μαζί με τον Θοδωρή Σκυφτούλη στο "Τάο"

Εστιάζοντας στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, τη συγγραφική και σκηνοθετική του ικανότητα θα μας αποκαλύψει ο πολύ αξιόλογος ηθοποιός Γιώργος Χριστοδούλου.  Ο "Συνεργός" του εμπνέεται από την πραγματική ιστορία, ενός από τα πιο γνωστά εγκλήματα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από την Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της, δηλώνοντας  συντετριμμένος πως δεν γνωρίζει τίποτα, την αναζητεί. Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο  τον άνθρωπο που την ψάχνει… Το έργο δεν επικεντρώνεται στο θύτη, ούτε στο θύμα. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 10 Οκτωβρίου με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Κοντογεώργη, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Μαρία Προϊστάκη, Φανή Παναγιωτίδου

Το τρίτο ελληνικό έργο που θα δούμε στο Επί Κολωνώ είναι το "Τάο" του Γιώργου Καφετζόπουλου σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη. Στη σκοτεινή, άγρια κωμωδία θα συναντήσουμε τρεις γκάνγκστερ σε ένα σαλόνι: ένας ξοφλημένος αρχιμαφιόζος, ο ανεξέλεγκτος γιός του και ο νέος βαρόνος της νύχτας που έρχεται να επιβάλει την τάξη στην Αθήνα του σήμερα. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 16 Ιανουαρίου με πρωταγωνιστές τον συγγραφέα, τον πατέρα του και γνωστό ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Θοδωρή Σκυφτούλη.

Ημερολόγιο ενός τρελού

Δυο ηθοποιοί, ο Κωνσταντίνος Πασσάς και ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, τους οποίους θα ξανά συναντήσουμε φέτος μαζί, στην "Πανούκλα" του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη έρχονται στο Επί Κολωνώ με μια ωραία πρόταση. Ο Κωνσταντίνος Πασσάς σκηνοθετεί και ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης πρωταγωνιστεί στο "Ημερολόγιο ενός τρελού" του Νικολάι Γκόγκολ (μετάφραση-διασκευή της Ομάδας GAFF), που θα κάνει πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου. Ο Ιωσηφίδης "δίνει σάρκα και οστά στον ήρωα του έργου που βιώνει όλο το φάσμα και τις αποχρώσεις ενός ψυχωτικού ατόμου μέσα από μια περιπετειώδη αναβίωση ενός ιδιότυπου και πολυτάραχου ημερολογίου".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.