Μια βραδιά με τους "Πέρσες" της ομάδας Σημείο Μηδέν

Το θέατρο Πέτρας είναι το μόνο ανοιχτό θέατρο της Αττικής στο οποίο θα παιχτούν οι "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου. Δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να την δούμε.

Πέρσες Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Το μεθοδολογικό υπέδαφος κάθε δουλειάς της ομάδας Σημείο Μηδέν είναι η μέθοδος Τερζόπουλου, μια ψυχοσωματική εκπαίδευση ηθοποιών, η οποία στηρίζεται στην έννοια της ενέργειας, ζωτικής και ζωικής. Ο Σάββας Στρούμπος, άξιος εκφραστής της συγκεκριμένης μεθόδου, ύστερα από ένα πολύμηνο εργαστήριο εστιασμένο στην αρχαία δραματουργία, παρουσίασε μια δική του προσέγγιση στους "Πέρσες" του Αισχύλου με έξι ηθοποιούς (Ρόζυ Μονάκη, Έβελυν Ασουάντ, Μπάμπης Αλεφάντης, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Έλλη Ιγγλίζμ, Ντίνος Παπαγεωργίου) ως Χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου.

Διαβάστε Επίσης

"Οι "Πέρσες” είναι η τραγωδία που θέτει με βαθιά ποιητικό και κριτικό τρόπο το τραυματικό δίπολο πόλεμος-εξουσία. Αντιμετωπίσαμε το υλικό μέσα από το τοπίο της Νέμεσης, της θεϊκής εκδίκησης και τιμωρίας", δήλωσε στο "α" ο σκηνοθέτης.  Πρόκειται για την πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό) καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας. Συχνά αναφερόμενη ως "αντιπολεμική" η τραγωδία του Αισχύλου "Πέρσες" στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών. Η παράσταση ολοκληρώνει την περιοδεία της και επιστρέφει στην Αθήνα για μία μόνο παράσταση, στις 12/9, στο θέατρο Πέτρας.

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί οι οποίοι αποτελούν όλοι μαζί τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα της τραγωδίας. Οι “Πέρσες” αποτελούν την πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από γεγονότα ιστορικά (και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό) καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Στράτος Τζώρτζογλου μάς λέει 4 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το "Βροχή τα βέλη"

Ο Στράτος Τζώρτζογλου πρωταγωνιστεί στον μονόλογο "Βροχή τα βέλη" του Μηνά Βιντιάδη ένα έργο που μιλά για απώλεια, αγάπη, συγχώρεση και το θάρρος να κοιτάξεις τον εαυτό σου κατάματα και κάνει πρεμιέρα στο Calderon (από 31/1).

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
30/01/2026

Γιατί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δεν ανήκει στο παρελθόν

Η επιστροφή της αριστουργηματικής performance-installation "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" έγινε αφορμή για να αναρωτηθώ τι είναι τελικά αυτό που καθιστά τον Δημήτρη Παπαϊωάννου τόσο καθοριστικό για τη σύγχρονη ελληνική σκηνή.

Mετά τα περσινά sold out, η "Αφηγήτρια Ταινιών" επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων

Η παράσταση μας μεταφέρει από τις 6 Φεβρουαρίου σε ένα χωριό στη Χιλή, όπου οι πάμφτωχοι εργάτες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον κινηματογράφο.

Πρεμιέρα για την "Ιεροτελεστία" του Χρήστου Θεοδωρίδη στο Εθνικό

Το έργο του Guillaume Poix, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, φωτίζει τη θνητότητα και την απώλεια μέσα από αληθινές ανθρώπινες ιστορίες στη Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος".

Προλάβετε: Early bird εισιτήρια για "Το Μεγάλο Φαγοπότι" στο Θέατρο Συγγρού 33

Η εμβληματική ταινία του Ferreri ζωντανεύει με νέα διάσταση: Η αμφιλεγόμενη ταινία "La Grande Bouffe" του 1973 αποκτά νέα ζωή στη σκηνή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.

Παράταση αιτήσεων για το Off Off Athens Theatre Festival 2026

Το Off Off Athens Theatre Festival 2026 έρχεται στο Θέατρο Επί Κολωνώ και προσκαλεί νέες θεατρικές ομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Τη Δευτέρα ανοίγει η προπώληση για τη "Μήδεια" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα ανασυνθέτει τη θρυλική παραγωγή του 196, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.