Jolente De Keersmaeker: "Το θέατρο δεν είναι μια ελιτίστικη τέχνη, αλλά ένας κριτικός προβληματισμός για το πώς ζούμε"

Η σκηνοθέτρια της «Κλυταιμνήστρας» μας μιλά για την παράσταση που θα παρουσιάσει στο Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, για τη φιλοσοφία της ομάδας tg STAN και το ευρωπαϊκό θέατρο σήμερα.

Κλυταιμνήστρα Jolente De Keersmaeker © Johan Jacobs

Τα αρχικά της ομάδα tg STAN σημαίνουν "Stop Thinking About Names" και είμαστε μια θεατρική κολεκτίβα που αποτελείται από τους Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen και μένα. Λειτουργούμε με βάση τη δημοκρατική αρχή ότι όλοι συμμετέχουν στις αποφάσεις, από την επιλογή του κειμένου, τα σκηνικά και το φωτισμό μέχρι τα κοστούμια και τις αφίσες. Η ομάδα tg STAN θέτει τον περφόρμερ στο επίκεντρο και πιστεύει ακράδαντα στην αρχή του κυρίαρχου ηθοποιού (sovereign actor), ο οποίος είναι ταυτόχρονα ερμηνευτής και δημιουργός. Η ομάδα είναι συνώνυμη με το θέατρο που βασίζεται στο κείμενο (text-based theatre) και διαθέτει ένα εκτεταμένο και ποικιλόμορφο ρεπερτόριο. Υψηλή θέση κατέχουν τα έργα κλασικών θεατρικών συγγραφέων, τα οποία ξαναδιαβάζονται και μεταφέρονται στο εδώ και τώρα. Ως ομάδα θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια σταθερή πίστη στη "ζωντανή" δύναμη του θεάτρου: η παράσταση δεν είναι μια απλή αναπαραγωγή ή κάτι που "μαθαίνεται", αλλά κάτι που δημιουργείται εκ νέου κάθε βράδυ μαζί με το κοινό. Η δημιουργία και η προσαρμογή του κειμένου είναι μια συλλογική πρακτική που πραγματοποιείται από όλους τους περφόρμερ".  

tg STAN
Johan Jacobs©
Οι tg STAN: Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen και Jolente De Keersmaeker

"Πιστεύω ότι το θέατρο πρέπει πάντα να λέει κάτι για τον κόσμο σήμερα. Ο κόσμος που περιέγραψε ο Αισχύλος δεν τελείωσε μαζί του, αλλά επηρεάζει ακόμα το πώς αντιμετωπίζουμε την εξουσία, τον πόλεμο και την εκδίκηση. Είναι σημαντικό για μένα να μην αναπαραστήσω την ιστορία όπως ήταν παλιά, αλλά να δείξω τι σχέση έχει με την εποχή που ζούμε. Το θέατρο δεν είναι μια ελιτίστικη τέχνη, αλλά ένας κριτικός προβληματισμός για το πώς ζούμε όλοι μας. H ομάδα STAN δραστηριοποιείται συχνά στο πλαίσιο του παράδοξου της κωμωδίας, όπου το χιούμορ και η ελαφρότητα έχουν τον τρόπο να κάνουν την τραγωδία πιο απτή και πιο έντονη".

Κλυταιμνήστρα
Sam Asaert©

"Ο αρχικός μύθος ακολουθεί την οπτική του Αγαμέμνονα και εμείς επιλέξαμε να ακολουθήσουμε αντ’ αυτού την οπτική της Κλυταιμνήστρας. Η ιστορία της εξακολουθεί να είναι πολύ γνωστή και να αναλύεται συχνά, αν και έχω την αίσθηση ότι συχνά παρεξηγείται ή απεικονίζεται ως μια ψυχρή και αιμοδιψής γυναίκα. Νιώθω ότι υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτήν και ότι η αφήγησή της αναδεικνύει τη σημασία της γυναικείας προοπτικής σε έναν κατά τα άλλα ανδροκρατούμενο κόσμο. Θέλουμε να δείξουμε τις διαφορετικές πλευρές κάθε ιστορίας: αυτοί οι χαρακτήρες ή τα γεγονότα δεν μπορούν να κατανοηθούν με όρους άσπρου-μαύρου, αλλά είναι πολυεπίπεδα και αξίζουν να τα δούμε από μια άλλη οπτική γωνία. Μαζί με το κοινό δεν ψάχνουμε για απαντήσεις, το αντίθετο μάλιστα. Θέλουμε να αμφισβητήσουμε ακόμη πιο υιοθετημένες αλήθειες από τις ιστορίες που αφορούν τη διαμάχη του Τρωικού Πολέμου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κλυταιμνήστρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Μια πολυπολιτισμική ερμηνευτική ομάδα πρωταγωνιστεί στην τολμηρή διασκευή της καταξιωμένης φλαμανδικής ομάδας που βασίζεται στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου πάνω σε μια ιδέα της Jolente De Keersmaeker, σε συμπαραγωγή με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νέες ημερομηνίες για το σουρεαλιστικό "Pomona" στο Θέατρο Πόρτα

Η "Pomona" είναι αρχαία ρωμαϊκή θεά των καρποφόρων δέντρων, αλλά και ένα πρωτότυπο έργο του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ που παρουσιάζεται σε μια θαυμάσια παράσταση στο θέατρο Πόρτα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ο αντιπολεμικός "Κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στους Μοντέρνους Καιρούς

Το κλασικό αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη.

Θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Νότη Μαυρουδή

Ο Θίασος Αντάμα αφιερώνει την παράσταση "Χορεύετε;" στη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Προεδρικό Διάταγμα 85: Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου ενόψει της διήμερης απεργίας του ΣΕΗ

Ποιες θεατρικές παραστάσεις αναβάλλονται και η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

"Το φιλί της γυναίκας αράχνης" σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης

Στην Αργεντινή του 1970, εν μέσω ενός βίαιου καθεστώτος, διαδραματίζεται το μυθιστόρημα που ανεβαίνει με τους Παντελή Καναράκη και Παναγιώτη Κατσίκη στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη.

Το "Elenit" δια χειρός Ευριπίδη Λασκαρίδη κάνει στάση στη Στέγη

Μια σκοτεινή κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ έρχεται στην Αθήνα λίγο πριν περιοδεύσει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη.

Τρένο στο Ρουφ: Συνεχίζεται το μιούζικαλ τσέπης "Λαχτάρα για κεράσια" που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία της θεατρικής αμαξοστοιχίας

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ με την επαναφορά της θεατρικής παράστασης.