Jolente De Keersmaeker: "Το θέατρο δεν είναι μια ελιτίστικη τέχνη, αλλά ένας κριτικός προβληματισμός για το πώς ζούμε"

Η σκηνοθέτρια της «Κλυταιμνήστρας» μας μιλά για την παράσταση που θα παρουσιάσει στο Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, για τη φιλοσοφία της ομάδας tg STAN και το ευρωπαϊκό θέατρο σήμερα.

Κλυταιμνήστρα Jolente De Keersmaeker © Johan Jacobs

Τα αρχικά της ομάδα tg STAN σημαίνουν "Stop Thinking About Names" και είμαστε μια θεατρική κολεκτίβα που αποτελείται από τους Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen και μένα. Λειτουργούμε με βάση τη δημοκρατική αρχή ότι όλοι συμμετέχουν στις αποφάσεις, από την επιλογή του κειμένου, τα σκηνικά και το φωτισμό μέχρι τα κοστούμια και τις αφίσες. Η ομάδα tg STAN θέτει τον περφόρμερ στο επίκεντρο και πιστεύει ακράδαντα στην αρχή του κυρίαρχου ηθοποιού (sovereign actor), ο οποίος είναι ταυτόχρονα ερμηνευτής και δημιουργός. Η ομάδα είναι συνώνυμη με το θέατρο που βασίζεται στο κείμενο (text-based theatre) και διαθέτει ένα εκτεταμένο και ποικιλόμορφο ρεπερτόριο. Υψηλή θέση κατέχουν τα έργα κλασικών θεατρικών συγγραφέων, τα οποία ξαναδιαβάζονται και μεταφέρονται στο εδώ και τώρα. Ως ομάδα θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια σταθερή πίστη στη "ζωντανή" δύναμη του θεάτρου: η παράσταση δεν είναι μια απλή αναπαραγωγή ή κάτι που "μαθαίνεται", αλλά κάτι που δημιουργείται εκ νέου κάθε βράδυ μαζί με το κοινό. Η δημιουργία και η προσαρμογή του κειμένου είναι μια συλλογική πρακτική που πραγματοποιείται από όλους τους περφόρμερ".  

tg STAN
Johan Jacobs©
Οι tg STAN: Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen και Jolente De Keersmaeker

"Πιστεύω ότι το θέατρο πρέπει πάντα να λέει κάτι για τον κόσμο σήμερα. Ο κόσμος που περιέγραψε ο Αισχύλος δεν τελείωσε μαζί του, αλλά επηρεάζει ακόμα το πώς αντιμετωπίζουμε την εξουσία, τον πόλεμο και την εκδίκηση. Είναι σημαντικό για μένα να μην αναπαραστήσω την ιστορία όπως ήταν παλιά, αλλά να δείξω τι σχέση έχει με την εποχή που ζούμε. Το θέατρο δεν είναι μια ελιτίστικη τέχνη, αλλά ένας κριτικός προβληματισμός για το πώς ζούμε όλοι μας. H ομάδα STAN δραστηριοποιείται συχνά στο πλαίσιο του παράδοξου της κωμωδίας, όπου το χιούμορ και η ελαφρότητα έχουν τον τρόπο να κάνουν την τραγωδία πιο απτή και πιο έντονη".

Κλυταιμνήστρα
Sam Asaert©

"Ο αρχικός μύθος ακολουθεί την οπτική του Αγαμέμνονα και εμείς επιλέξαμε να ακολουθήσουμε αντ’ αυτού την οπτική της Κλυταιμνήστρας. Η ιστορία της εξακολουθεί να είναι πολύ γνωστή και να αναλύεται συχνά, αν και έχω την αίσθηση ότι συχνά παρεξηγείται ή απεικονίζεται ως μια ψυχρή και αιμοδιψής γυναίκα. Νιώθω ότι υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτήν και ότι η αφήγησή της αναδεικνύει τη σημασία της γυναικείας προοπτικής σε έναν κατά τα άλλα ανδροκρατούμενο κόσμο. Θέλουμε να δείξουμε τις διαφορετικές πλευρές κάθε ιστορίας: αυτοί οι χαρακτήρες ή τα γεγονότα δεν μπορούν να κατανοηθούν με όρους άσπρου-μαύρου, αλλά είναι πολυεπίπεδα και αξίζουν να τα δούμε από μια άλλη οπτική γωνία. Μαζί με το κοινό δεν ψάχνουμε για απαντήσεις, το αντίθετο μάλιστα. Θέλουμε να αμφισβητήσουμε ακόμη πιο υιοθετημένες αλήθειες από τις ιστορίες που αφορούν τη διαμάχη του Τρωικού Πολέμου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κλυταιμνήστρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Μια πολυπολιτισμική ερμηνευτική ομάδα πρωταγωνιστεί στην τολμηρή διασκευή της καταξιωμένης φλαμανδικής ομάδας που βασίζεται στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου πάνω σε μια ιδέα της Jolente De Keersmaeker, σε συμπαραγωγή με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.