Καζάκος, Σαράντης και Αλμπάνης στα "Ματωμένα χώματα"

Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης πάνω στο εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου.

Ματωμένα χώματα

Μετά από μια σημαντική αλλαγή στο καστ (αποχώρηση του Σταύρου Σβήγκου) και την προσθήκη του Μιχάλη Σαράντη στον 14μελή θίασο με συμπρωταγωνιστές τον μεγάλο Κώστα Καζάκο και τον Αντίνοο Αλμπάνη, τα "Ματωμένα χώματα” της Διδώς Σωτηρίου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, μετρούν αντίστροφα για την πρεμιέρα τους στις 29 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ματωμένα χώματα
©Studio Reskos

Το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή σε θεατρική προσαρμογή Γιώργου Παλούμπη και Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, ως φόρος τιμής για την επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και τη συμπλήρωση 113 ετών από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου. Τα Ματωμένα Χώματα εκδόθηκαν το 1962 και αποτελούν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ελληνικά μυθιστορήματα, με 423.000 αντίτυπα και 107 επανεκδόσεις. Πραγματεύονται τη  ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα οποία έζησε και η ίδια η συγγραφέας, γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις 18 Φεβρουαρίου 1909 και μεγαλωμένη στη Σμύρνη.

Ματωμένα χώματα
©Studio Reskos

Κεντρικός ήρωας του πολυμεταφρασμένου μυθιστορήματος είναι ο Μανώλης Αξιώτης. Με έντονο το στοιχείο της μνήμης, και μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα. "Θηρίο είν’ ο άνθρωπος”, μονολογεί ο ήρωας, για να περιγράψει όχι μόνο το πόσα μπορεί να αντέξει, αλλά και το πόσα φριχτά μπορεί να πράξει.  

Ματωμένα χώματα
©Studio Reskos

Οι Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Κώστας Φυτίλης και Αντώνης Χρήστου συμπληρώνουν τον θίασο.
Δύο μουσικοί ανεβαίνουν μαζί τους επί σκηνής: Αθηνόδωρος Καρκαφίρης και Βαγγέλης Παρασκευαΐδης

Ματωμένα χώματα
©Studio Reskos


Τα σκηνικά υπογράφει η Νατάσσα Παπαστεργίου, όπως και τα κοστούμια από κοινού με την Έλενα Γιαννίτσα. Οι φωτισμοί είναι του Βασίλη Κλωτσοτήρα και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Κώστα Νικολόπουλου.

 

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ματωμένα χώματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 140 '

Η Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύει μέσα από το εμβληματικό έργο, σε μια παράσταση για τον άνθρωπο σε οριακές καταστάσεις.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.