Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2019 από το περιοδικό Αθηνόραμα απονεμήθηκαν τη Τρίτη 26 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια λαμπερή και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική βραδιά, αφιερωμένη στη μαγεία του θεάτρου.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2019 από το περιοδικό Αθηνόραμα απονεμήθηκαν τη Τρίτη 26 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια λαμπερή και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική βραδιά, αφιερωμένη στη μαγεία του θεάτρου.

Πιστοί στο ετήσιο του ραντεβού τους, ο κόσμος του θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό συναντήθηκαν και φέτος στη δική τους γιορτή, χειροκροτώντας τους καλύτερους της περσινής σεζόν, απολαμβάνοντας ένα γοητευτικό θέαμα και χαλαρώνοντας στο πάρτι που έκλεισε την 21η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού.

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2018-2019 αναδείχθηκε σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του Αθηνοράματος και του athinorama.gr το «Άνθρωποι και ποντίκια» της ομάδας Cartel, η οποία απέσπασε και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Βασίλη Μπισμπίκη. Δεύτερη καλύτερη παράσταση αναδείχθηκε το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (η οποία απέσπασε επίσης το τρίτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Γιάννη Νιάρρο). Για την τρίτη θέση, οι αναγνώστες του Αθηνοράματος έδειξαν «Ξύπνα Βασίλη» στο Εθνικό Θέατρο καθώς και Άρη Μπινιάρη (δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας). Ψηλά στην προτίμηση των θεατών βρέθηκε και ο «Γιούγκερμαν» του θεάτρου Πορεία συγκεντρώνοντας πέντε βραβεία. Με το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Μαρία Ναυπλιώτου για την ενσάρκωση της Μαρίας Κάλλας στο «Master Class».

Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 1
«Ξύπνα Βασίλη»

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε και παρουσίασε ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος υπέγραψε και τα κείμενα, συνοψίζοντας με λιτό αλλά θεαματικό τρόπο τη μαγεία του θεάτρου, αυτή δηλαδή την ξεχωριστή και μοναδική χημική αντίδραση που δημιουργείται στη σκηνή και μεταδίδεται στην πλατεία κάθε φορά που ανοίγει η αυλαία. Μαζί με μια ομάδα νέων ηθοποιών, τον πιανίστα Χρήστο Θεοδώρου και την Bodyterranean Orchestra του Simone Mangelli, μετέφεραν την ιδιαίτερη αύρα κάθε κατηγορίας βραβείου μετουσιώνοντάς τη σε σκηνική εικόνα, χορογραφία, μουσική και λόγο κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα από το αυστηρό κοινό των ανθρώπων του θεάτρου και των θεατρόφιλων αναγνωστών του Αθηνοράματος που γέμισαν την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Ο θεσμός των Θεατρικών Βραβείων Κοινού μπήκε πλέον στην τρίτη του δεκαετία. Τα πρώτα Θεατρικά Βραβεία δόθηκαν το 1999 και στη φετινή γιορτή του θεάτρου τιμήθηκε αυτή η «τάξη του ’99», οι ηθοποιοί δηλαδή (κάποιοι είναι και σκηνοθέτες πλέον) οι οποίοι αποφοίτησαν από τις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης λίγο πριν από το περίφημο μιλένιουμ. Πέντε από αυτούς, η Θάλεια Ματίκα, η Φαίη Ξυλά, η Ιωάννα Παππά, ο Παντελής Δεντάκης και ο Χρήστος Λούλης, ανέβηκαν στη σκηνή για να παραδώσουν τα αγαλματίδια στους φετινούς βραβευμένους.

Η τελετή απονομής των 21ων Θεατρικών Βραβείων διεξήχθη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής που εκπροσωπήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος ανέλαβε και τις βραβεύσεις των τριών καλύτερων παραστάσεων. Στη σκηνή ανέβηκαν επίσης για να παραδώσουν βραβεία στους φετινούς νικητές και οι εκπρόσωποι των χορηγών της βραδιάς: Ο κύριος Βαγγέλης Μήτσης, director of Viva Services και ο κύριος Χάρης Ψαρούδας, διευθυντής Reserve Brands Diageo Hellas (για το single malt whiskey Cardhu). Βραβείο παρέδωσε, τέλος, ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Χορηγοί της τελετής ήταν η ψηφιακή πλατφόρμα Viva.gr, το single malt ουίσκι Cardhu και η Toyota.

Τα βραβεία

Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 2
«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»

Καλύτερη παράσταση

1ο Βραβείο: Άνθρωποι και ποντίκια
2ο Βραβείο: Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα
3ο Βραβείο: Ξύπνα Βασίλη

Σκηνοθεσία

1ο Βραβείο: Βασίλης Μπισμπίκης («Άνθρωποι και ποντίκια»)
2ο Βραβείο: Άρης Μπινιάρης («Ξύπνα Βασίλη»)
3ο Βραβείο: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος («Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»)

Ανδρικός ρόλος

1ο Βραβείο: Γιάννης Νιάρρος («Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»)
2ο Βραβείο: Γρηγόρης Βαλτινός («Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»)
3ο Βραβείο: Γιάννης Στάνκογλου («Γιούγκερμαν»)

Γυναικείος ρόλος

1ο Βραβείο: Μαρία Ναυπλιώτου («Master Class»)
2ο Βραβείο: Μαρία Κίτσου («Τερέζ Ρακέν»)
3ο Βραβείο: Ελένη Ράντου («Τζάσμιν»)

Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 3
«Master Class»

Σκηνογραφία

1ο Βραβείο: Μανόλης Παντελιδάκης («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)
2ο Βραβείο: Γιώργος Γαβαλάς - Μαίρη Τσαγκάρη («Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»)
3ο Βραβείο: Μαγιού Τρικεριώτη («Τζάσμιν»)

Ενδυματολογία

1ο Βραβείο: Άγγελος Μέντης («Γιούγκερμαν»)
2ο Βραβείο: Ηλένια Δουλαδίρη («Ερωτευμένος Σαίξπηρ»)
3ο Βραβείο: Κλερ Μπρέισγουελ («Ο κύκλος του έρωτα»)

Μουσική σύνθεση

1ο Βραβείο: Θέμης Καραμουρατίδης («Απλή μετάβαση»)
2ο Βραβείο: Κατερίνα Πολέμη («Γιούγκερμαν»)
3ο Βραβείο: Μίνως Μάτσας («Τερέζ Ρακέν»)

Θεατρικά Βραβεία Κοινού από το αθηνόραμα 2019: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 4
«Γιούγκερμαν»

Σχεδιασμός φωτισμού

1ο Βραβείο: Μελίνα Μάσχα («Τερέζ Ρακέν»)
2ο Βραβείο: Αλέκος Αναστασίου («Γιούγκερμαν»)
3ο Βραβείο: Λευτέρης Παυλόπουλος («Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές»)

Σχεδιασμός ήχου

1ο Βραβείο: Λένα Χατζηγρηγορίου - Λήδα Μανιατάκου («Γιούγκερμαν»)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημήτρης Καταλειφός: "Η τέχνη σήμερα έχει γίνει μόδα, κι αυτό είναι ανυπόφορο"

Μιλήσαμε με τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό στην πρώτη του συνέντευξη για τον "Οιδίποδα Επί Κολωνώ" του Σοφοκλή που θα ερμηνεύσει στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα πλάι σε έναν εξαιρετικό θίασο, αλλά και για τον σημερινό ρόλο του θεάτρου, τα social media, την ανθρωποφαγία που επικρατεί και τη μάστιγα του κινητού τηλεφώνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
09/06/2023

"Der Wij / Βίι": Υπάρχει τελικά (σκηνική) γλώσσα για να μιλήσεις για τη φρίκη του πολέμου;

Είδαμε τη διεθνή παραγωγή που άνοιξε το Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η Mastercard και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στηρίζουν την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή στέλνοντας ένα "ηχηρό" μήνυμα συμπερίληψης

Για 5η συνεχή χρονιά, η Mastercard, σταθερός υποστηρικτής της τέχνης και του πολιτισμού, είναι μεγάλος χορηγός του σημαίνοντα φεστιβαλικού θεσμού, ενώ στηρίζει αποκλειστικά την πρωτοβουλία εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, grape - Greek Agora of Performance, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας συστηματικής πλατφόρμας προβολής Ελλήνων *ίδων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, προωθώντας θεματικές όπως η συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έκανε πρεμιέρα!

Τις πόρτες της άνοιξε για μια ακόμη χρονιά η Πειραιώς 260, υποδεχόμενη το κοινό του Φεστιβάλ με τέσσερις παραστάσεις, μία τζαζ συναυλία και ένα DJ set γεμάτο χορό και κέφι.

Ποια είναι η νέα παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής τη σεζόν 2023-24;

Με ένα πολύ ενδιαφέρον καστ ηθοποιών που ξεχωρίζουν ετοιμάζει για τον ερχόμενο Νοέμβριο ο ανερχόμενος σκηνοθέτης της νέας γενιάς την καινούργια του δουλειά και η προπώληση μόλις ξεκίνησε.

Βίκυ Σταυροπούλου: "Θεωρώ ότι η ζωή είναι και μια τεράστια πλάκα"

Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε στο "α" για τη συμμετοχή της στην επιθεώρηση της Δήμητρας Παπαδοπούλου, "Τι φάση πάλι, ρε;", που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Άλσος (από 9/6) με ένα σύνολο καταξιωμένων πρωταγωνιστών, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη και καλλιτεχνική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού.

Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος

Ο επί 70 χρόνια πιστός υπηρέτης του θεάτρου σκιών που προσέφερε πολλά στην τέχνη του Καραγκιόζη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.