Κριτική

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι

Από -

Καθηγητής ο Γρηγόρης Βαλτινός και φοιτητής ο Γιάννης Σαρακατσάνης σε μια παράσταση με μοντέρνα, άμεση κι επικοινωνιακή σκηνοθεσία και σε ένα ιδιαίτερης ευαισθησίας έργο που υπογραμμίζει την οντολογική διάσταση της αγάπης.

Πόσο συχνά συμβαίνει να συναντάς στη ζωή σου τον άνθρωπο εκείνον που έχει την καταλυτική δύναμη να την αλλάξει; Έναν τέτοιο άνθρωπο, τον Μόρι Σουόρτζ (Γρηγόρης Βαλτινός), συνάντησε στο πανεπιστήμιο ο Μιτς Άλμπομ (Γιάννης Σαρακατσάνης) και συνδέθηκαν με μια σπάνια γκαρδιακή φιλία. Συγκινητική, αληθινή και ψύχραιμη είναι η ιστορία του Μιτς Άλμπομ, την οποία διασκεύασε με τη βοήθεια του Τζέφρι Χάτσερ για το θέατρο.

Ο Μόρι, ένας χαρισματικός καθηγητής Κοινωνιολογίας, γνώρισε τον Μιτς στο πανεπιστήμιο και ανάμεσα τους χτίστηκε μια σχέση που θυμίζει πατέρα και γιο, χωρίς όμως τα συνακόλουθα συναισθηματικά βαρίδια και τις τυπικές υποχρεώσεις. «Όταν συναντάς αγκαλιά και κάτι άλλο, να επιλέγεις πάντα την αγκαλιά» προτρέπει ο Μόρι τον Μιτς, αλλά αυτή η διάθεση φαίνεται να υποχωρεί στη ζωή του Μιτς όταν εκείνος μπαίνει στον επαγγελματικό στίβο, όπου μετατρέπεται σταδιακά σε τεχνοκράτη. Απογυμνώνεται από το συναίσθημα και κινδυνεύει, εκτός από τους φίλους του, να χάσει και τον εαυτό του.

banner

Σκέψεις πάνω στο θέμα της ανάγκης για επικοινωνία και της καθαρής αγάπης γεννά το έργο αναβαπτίζοντας το δράμα στην κολυμπήθρα του χιούμορ. Και είναι εντυπωσιακό με πόσο πάθος και συγκίνηση το μεταφέρει στη σκηνή ο Γρηγόρης Βαλτινός, μην παραλείποντας τις σωστά στοχευμένες κωμικές πινελιές κάποιες στιγμές. Δίνει, έτσι, μια γλυκόπικρη, αισιόδοξη οπτική στη μοναξιά, τις σχέσεις μεταξύ νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων αλλά και τις γέφυρες που μπορούμε να χτίζουμε καθημερινά. Στον ίδιο δρόμο κινείται και ο Γιάννης Σαρακατσάνης, αν και αρχικά μοιάζει λίγο αποστασιοποιημένος. Μέρος της καλής μεταξύ τους χημείας σίγουρα οφείλεται και στον ανήσυχο σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη, ο οποίος δεν σταματά να πειραματίζεται με έργα, ύφη και φόρμες.

ΙΛΙΣΙΑ - ΒΟΛΑΝΑΚΗ Παπαδιαμαντοπούλου 4, 2107223010. Διάρκεια: 120΄.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα