Το Καρύδειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Φιλοθέη έχει την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσει το φωτογραφικό έργο του Αβράαμ Γούναρη με τίτλο Αρτηρίες.

Γράφει ο ίδιος ο φωτογράφος για το έργο του:
"Αθήνα, 2026: μία πόλη κουρασμένη, ένα σώμα πολυκαιρισμένο, σπίτι τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιερά Οδός, Πατησίων, Λιοσίων, Αχαρνών, Αλεξάνδρας. Από το κέντρο της Αθήνας προς τα έξω. Οδικές αρτηρίες με παρελθόν, παρόν και αβέβαιη συνέχεια.
Δρόμοι που γνώρισαν άνθιση. Κάποιοι από την αρχαιότητα, άλλοι σε περασμένες δεκαετίες. Δρόμοι που μετέφεραν κόσμο, εμπόριο, φωνές και προσδοκίες, όπως οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα. Δρόμοι με ζωή. Σήμερα, τα ίχνη αυτής της ζωής παραμένουν στους τοίχους τους: σε προσόψεις, επιγραφές, κλειστά μαγαζιά, ρωγμές και φθορά. Μα ανάμεσά τους επιμένουν μικρές εικόνες ομορφιάς και ενδιαφέροντος, σημάδια ότι η πόλη δεν εξαντλείται σε ό,τι εγκαταλείπει.
Η αίσθηση της παραίτησης είναι συχνά εμφανής. Φαίνεται στα απλά, καθημερινά κτίρια αλλά και στα μνημεία που στέκονται ακόμη όρθια, θυμίζοντας ένα ένδοξο και ζωντανό χθες. Φαίνεται στους ανθρώπους που συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται, κουβαλώντας τη δική τους καθημερινή διαδρομή.
Πληγές στο σώμα της Αθήνας. Όμως είναι οι δικές της πληγές, στο δικό της σώμα. Είναι μέρος μιας ιστορίας που γράφτηκε, που γράφεται και που θα συνεχίσει να γράφεται, με όλα τα σημάδια της. Στους δρόμους αυτούς, όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της Αθήνας, σήμερα το λιγοστό αυτό αίμα χτυπάει, όπως χτυπάει μέσα από μία πληγή: σαν υπόμνηση, σταθερή κι επώδυνη, σαν έκκληση σιωπηλή κι επίμονη. Σε πρώτη ανάγνωση, ηρεμία και γαλήνη. Αν αφουγκραστούμε όμως, αν απομονώσουμε το θόρυβο της σιωπής, θα ακούσουμε τι πραγματικά κρύβεται εκεί..."
Βιογραφικό Σημείωμα
Τι κάνει κάποιον φωτογράφο;
Αν είναι οι σπουδές φωτογραφίας, τότε δεν είμαι φωτογράφος. Αν είναι η επαγγελματική ενασχόληση με τη φωτογραφία, τότε δεν είμαι φωτογράφος. Αν είναι η χρήση τεράστιων DSLR και ακόμα πιο τεράστιων φακών, τότε δεν είμαι φωτογράφος.
Σε ηλικία 5 χρόνων, ο πατέρας μου, Ντίνος Γούναρης, μου έδωσε την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή, μία Kodak Retina S. Στα 11 μου, μου εμπιστεύθηκε τη Nikon F2A Photomic και από τότε η φωτογραφία είναι ο μόνιμος τρόπος έκφρασης των όσων βλέπω γύρω μου, όσων έχω μέσα μου και όσων δημιουργώ με τη φαντασία μου. Ζηλεύω τις καλές φωτογραφίες. Αυτό με κάνει φωτογράφο; Βλέπω τον κόσμο σε κάδρα 3:2. Αυτό; Έχω σχεδόν πάντοτε μαζί μου τη μηχανή. Αυτό μετράει;
Στον μη ελεύθερό μου χρόνο, ασχολούμαι με άλλα πιο πεζά πράγματα, τα οποία είναι απαραίτητα και, παρά το γεγονός ότι απέχουν από την όποια καλλιτεχνική έκφραση, πολύ ενδιαφέροντα. Στα 16 μου χρόνια πήγα στην Καλιφόρνια όπου τελείωσα το Λύκειο και συνέχισα στη Νεβάδα όπου έκανα σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη Χρηματοοικονομία και αργότερα ΜΒΑ. Η επαγγελματική μου καριέρα ξεκίνησε από τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου και συνεχίστηκε τα τελευταία 20 χρόνια με θέσεις ευθύνης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Από το 2019 έχω την τιμή να βρίσκομαι στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας ως Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος.
Πληροφορίες έκθεσης
- Οργανωτική Επιμέλεια: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
- Οπτικοακουστική Εγκατάσταση: Κωνσταντίνος Σουβατζόγλου
- Καρύδειο Πολιτιστικό Κέντρο/Αριάδνης 13 & Νιόβης – Φιλοθέη
- Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη 5.30 - 7.30 μμ &κατόπιν ραντεβού στο: 6979556000

