Τα λατομεία συναντούν τη σύγχρονη τέχνη μέσα από μια φωτογραφική έκθεση

Εγκαινιάζεται η έκθεση "Αρχιπέλαγος Λίθων" της Elsa Mazeau, προτείνοντας μια αναζωογονητική οπτική στην αρχαιολογία και τη σημασία της υλικότητας της φύσης.

Silhouettes opératoires Elsa Mazeau

Ανοίγουν οι πόρτες της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για την έκθεση φωτογραφίας της Elsa Mazeau, με εγκαίνια και στρογγυλή τράπεζα. Η έκθεση με τίτλο "Αρχιπέλαγος Λίθων" προκύπτει από το στενό διάλογο μεταξύ λατόμων, ντόπιων και αρχαιολόγων. Τα έργα  αντιπαραβάλλουν το λατομείο, χώρο εξόρυξης και μετασχηματισμού της ύλης, με την αποκατάσταση των έργων και την αρχαία αρχιτεκτονική που προκύπτει από αυτό.
Το πρόγραμμα με αφετηρία την Αίγυπτο, ιδίως τις αρχαιολογικές θέσεις του Ασουάν και του Καρνάκ, αναπτύσσεται τα τελευταία τρία χρόνια μέσα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε λατομείο μαρμάρου στη Νάξο, σε σύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και, πιο πρόσφατα, το Μουσείο του Λούβρου. 

Η φωτογραφική της πρακτική αποτυπώνεται τόσο πάνω στα εργαλεία του λατομείου όσο και σε μάρμαρο Νάξου, ενώ η εκτύπωση διατηρεί μια σωματικότητα και εγγράφει την κινησιολογία πάνω σε φυσικά υλικά, επανενεργοποιώντας τον βιωμένο χώρο από την οπτική της εμπειρίας.

 Η στρογγυλή τράπεζα (που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Elsa Mazeau) φιλοδοξεί να επεκτείνει αυτόν τον διεπιστημονικό διάλογο, φέρνοντας σε αντιπαράθεση γνώσεις και πρακτικές των συμμετεχόντων, ώστε να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της πράξης της αποκατάστασης. Πέρα από τα θεσμικά και επιστημονικά πλαίσια, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα χώρο διαλόγου δίνοντας έμφαση στις πρακτικές γνώσεις, στις εντοπισμένες αφηγήσεις και στις βιωμένες εμπειρίες. 

Πληροφορίες έκθεσης

Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Κολωνάκι)

13 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2026

Δευτέρα έως Σάββατο, 10:00–20:00

Ελεύθερη είσοδος

Χτυπήστε το κουδούνι στην πόρτα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για εφήβους από τον Φίλιππο Μανδηλαρά

Οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν εργαστήρι όπου μαθητές γυμνασίου-λυκείου θα χρησιμοποιήσουν τον λόγο για να μιλήσουν για τα μεγάλα ερωτήματα της εφηβείας, δουλεύοντας με αληθινές και ψεύτικες ειδήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2026

Η μουσική του αρχαίου δράματος ζωντανεύει στην "Ευριπίδου Γη"

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro παρουσιάζει στις 30 Σεπτεμβρίου μια μουσική διαδρομή στα χορικά και τις σκηνικές συνθέσεις που σημάδεψαν το σύγχρονο ανέβασμα του αρχαίου δράματος.

Vers l’Aigua / About Water: Όταν το νερό γίνεται τέχνη

Η νέα έκθεση της Uni.Versus Art Room φέρνει στην Αθήνα το σύγχρονο κόσμημα των Joyas Sensacionales και δύο έργα της Giota Vorgia.

Η Αλίκη Παππά στήνει έναν απόκοσμο εικαστικό κόσμο στο "Nullibi Nemo"

Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου φιλοξενεί, από τις 17 Σεπτεμβρίου, τη νέα ατομική έκθεση της εικαστικού με έργα που ισορροπούν ανάμεσα στο γκροτέσκο και το ονειρικό.

Πώς μοιάζει, αλήθεια, η Οδός Ιάσονος στο Μεταξουργείο;

Η ατομική έκθεση της Μαργαρίτας Μυρογιάννη στρέφει το βλέμμα σε μια πραγματικότητα που είναι ήδη παρούσα μέσα στον αστικό ιστό.

Η πρώτη ατομική έκθεση του Aubert Issachar στην Ελλάδα ανοίγει στη Roma Gallery

Η Roma Gallery φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση του διεθνούς καλλιτέχνη στην Ελλάδα, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Κάπως έτσι θα μοιάζει ο Σεπτέμβριος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Workshops, υιοθεσία παραλίας και ό,τι θα γεμίσει το πρόγραμμα αυτού του μήνα στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.