Το "SMCK On Reel: Τρεις μύθοι για την Αθήνα" έρχεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο

Διεθνείς δημιουργοί σύγχρονου κοσμήματος αποτυπώνουν σε βίντεο τις νέες αξίες ενός ταχέως μεταβαλλομένου κόσμου και παρουσιάζουν την έκθεση στο SMCK Art Space.

Daniella Saraya Daniella Saraya

Το Goethe-Institut Athen προσκαλεί το κοινό στο SMCK On Reel. Τρεις μύθοι για την Αθήνα. Το πρότζεκτ των Loukia Richards και Christoph Ziegler είναι αφιερώμενο στο κόσμημα σήμερα και αναπτύσσεται μέσα από έργα κινούμενης εικόνας.

Η εκδήλωση της Παρασκευής 8 Μαΐου 2026 περιλαμβάνει την προβολή βίντεο μικρού μήκους με θέμα το κόσμημα και τις εφαρμοσμένες τέχνες. Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, πορτρέτα εικαστικών και ντοκιμαντέρ, τις οποίες θα προλογίσουν ειδικοί από τις εφαρμοσμένες τέχνες και το design, και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Σκουρογιάννης (designer), η Βούλα Καραμπατζάκη (εικαστικός) και η Anastasia Panagakos (καθηγήτρια ανθρωπολογίας).

Sajeda Mokary
Sajeda Mokary, Together Within, 2025

Παράλληλα, στο πλαίσιο του SMCK ON REEL. Τρεις μύθοι για την Αθήνα παρουσιάζεται μία βίντεο εγκατάσταση στο Ινστιτούτο, την οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί ως τις 30 Μαΐου 2026.

Το σύγχρονο κόσμημα απηχεί τον προβληματισμό περί του τι σημαίνει σήμερα βιωσιμότητα, τι έχει κοινωνική αξία και κύρος, καθώς και αν και κατά πόσο η πολιτική και ο ακτιβισμός επιδρούν στη συλλογική αισθητική. Λόγω της φύσεώς του, το κόσμημα, που αναδεικνύεται πάνω στο κινούμενο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να μεταδώσει το μήνυμα του/της εικαστικού στον περίγυρο αυτού/αυτής που το φορά.

Christoph Ziegler
Christoph Ziegler, A Secret Place, 2025

Δημιουργοί σύγχρονου κοσμήματος από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία, την Ωκεανία, αλλά και από εμπόλεμες ζώνες –Ουκρανία και Μέση Ανατολή– εστιάζουν με τα βίντεό τους σε θέματα όπως η αγάπη, η οικειότητα, η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος, η ειρήνη, το περιβάλλον, η μνήμη, η ταυτότητα, το φύλο και η αυτοδιάθεση. Συμμετέχουν οι Ashgan Waked, Adriana Radulescu, Popi Tsoukatou, Nitzan Mileguir, European Fashion Heritage Association, Experts Talk (Sarah Bailey, Ioannis Michaloudis, Sigurd Bronger, Clemens Ritter von Wagner), Alessandro Pugno, Q Hisashi Shibata, Isabelle Azaïs, Eden Herman Rosenblum, Greetings from Ukraine (Yurii Plekhanov, GuniaProject, Stanislav Drokin), Daniella Saraya, Rimma Matevosyan, Rana Kaabiya, Orina Parente , Sajeda Mokary, Noa Yankovitch, Victoria Aroca & Mauro Carrascosa, Loukia Richards, Christoph Ziegler, Political Jewelry (Jason Stein, Elin Flognman, Ba An Le, Christoph Ziegler, Narinée Tchilinguirian).

Τα ολιγόλεπτα βίντεο που παρουσιάζει το SMCK On Reel στο Goethe-Institut Athen δίνουν στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει στιγμιότυπα από τη ζωή, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των δημιουργών και να προσεγγίσει έτσι καλύτερα το έργο τους. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "με πρωταγωνιστές τα κοσμήματα και συναφή αντικείμενα, απηχούν ως αφηγηματικό σύνολο τη μυθική, άχρονη Αθήνα μέσα από τρεις ενότητες – αγώνας, δικαιοσύνη, αρμονία. Αυτές οι τρεις ενότητες –θεμελιώδεις έννοιες της αρχαιοελληνικής πόλης– βρίσκουν τη συμβολική τους εκπροσώπηση και σύμπτυξη στις αθηναϊκές εκδοχές των μύθων του Ορέστη, του Θησέα και του Οιδίποδα, τους οποίους με ελεύθερο τρόπο ερμηνεύουν οι δημιουργοί".

Loukia Richards
Loukia Richards, 1826, 2021

Τέλος, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τα κοσμήματα των δημιουργών στην πραγματική τους μορφή, ως τρισδιάστατα αντικείμενα, στην ομώνυμη έκθεση, με διάρκεια 9–30 Μαΐου 2026, στον χώρο τέχνης SMCK Art Space (Λένορμαν 155, 10442 Αθήνα).

Το SMCK ON REEL είναι ένα πρότζεκτ του περιοδικού SMCK Magazine υπό την επιμέλεια των Loukia Richards και Christoph Ziegler.

Info:

Προβολή ταινιών μικρού μήκους: Παρασκευή 8 Μαΐου

Ώρα: 19:00

Βίντεο-εγκατάσταση: 8–30 Μαΐου 2026

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Her Mess": H νέα έκδοση της εικαστικού Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά παρουσιάζεται στο Hyper Hypo

Η έκδοση καταγράφει το ομότιτλο πρότζεκτ, μια συνεχιζόμενη guerrilla καμπάνια που έχει καταλάβει τους δρόμους της Πόλης του Μεξικού, της Αθήνας και του Βερολίνου μέσω αφισοκόλλησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/04/2026

Ο Γιώργος Λουλούδης φωτίζει τα ελληνικά τοπία

Ο Λουλούδης παρουσιάζει το συναρπαστικό φωτεινό τοπίο της νέας ενότητας της δουλειάς του, που ξεκίνησε με ένα θερινό σημειολογικό εικονολόγιο για τις Κυκλάδες 3 χρόνια πριν.

Ο Τάσος Παυλόπουλος δίνει ήχο στη σιωπή στη νέα του έκθεση

Μετά από χρόνια απουσίας, ο καλλιτέχνης επιστρέφει με καυστικό χιούμορ και (αυτο)σαρκασμό σε μια ατομική έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά, για να κάνει τη σιωπή "εκκωφαντική".

"Ecological Translation" στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο

Μια έκθεση οκτώ σύγχρονων δημιουργών και ένα συμπόσιο με τίτλο "Οικολογική μετάφραση" σε ωθούν να σκεφτείς για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική μετάφραση.

Γραφές Ομιλούσες: παράταση για την επιτυχημένη έκθεση

Η έκθεση παίρνει δεύτερη -και οριστική- παράταση.

Όλα όσα είδαμε στο ΝΕΟn ΝΕΡΟ στο Αδριάνειο Υδραγωγείο

Πήγαμε στην πολυμεσική εγκατάσταση της ΕΥΔΑΠ στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας.

Η Μαρίνα Φασάκη παραδίδει μαθήματα που δεν γράφονται στον πίνακα

Από τον καθρέφτη θετικών δηλώσεων που έγινε βιβλίο, μέχρι και τις παράλληλες δράσεις της εκτός σχολείου, η Μαρίνα είναι μια δασκάλα που καλώς έγινε πρότυπο.