Kyklos: Διευθυντής εκθέσεων και προγραμμάτων ο Κώστας Στασινόπουλος

Ο Κώστας Στασινόπουλος δραστηριοποιείται ως επιμελητής και συγγραφέας και είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης.

Κώστας Στασινόπουλος

O Kyklos – Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμών, ανακοινώνει την ανάληψη της θέσης του Διευθυντή Εκθέσεων και Προγραμμάτων από τον επιμελητή Κώστα Στασινόπουλο. Στον ρόλο αυτό, σε συνεργασία με τους Ιδρυτές Ντίνο και Λία Μαρτίνου και τον Εκτελεστικό Διευθυντή Χρήστο Καρρά, θα διαμορφώσει την επιμελητική κατεύθυνση του οργανισμού, αναπτύσσοντας εκθέσεις, παρουσιάσεις της συλλογής, νέες αναθέσεις έργων, ζωντανά και διεπιστημονικά προγράμματα, καθώς και δράσεις έρευνας και εκπαίδευσης, ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Kyklos στον Πειραιά στο τέλος του 2028.

Ο Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής, σημείωσε: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καλωσορίζουμε τον Κώστα στον Kyklos, σε έναν ρόλο που θα είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση της επιμελητικής οπτικής και του προγράμματος του οργανισμού. Διαθέτει εκτεταμένη διεπιστημονική εμπειρία σε διεθνές επίπεδο, καθώς και βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτιστικού οικοσυστήματος, δύο βασικές ιδιότητες για τη δημιουργία ισχυρών τοπικών ριζών και την καλλιέργεια ενός πνεύματος εξωστρέφειας".

O Κώστας Στασινόπουλος, Διευθυντής Εκθέσεων και Προγραμμάτων ανέφερε: "Είναι μεγάλη τιμή για μένα να αναλαμβάνω αυτόν τον ρόλο και ευχαριστώ τους Ιδρυτές, Ντίνο και Λία Μαρτίνου και τον Εκτελεστικό Διευθυντή Χρήστο Καρρά για την εμπιστοσύνη τους. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που, μετά από 22 χρόνια στο Λονδίνο, με ενέπνευσε να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε τον Kyklos ως έναν διεθνή πολιτιστικό προορισμό και έναν νέο θεσμό με δυναμικό πρόγραμμα ανοιχτό σε όλους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιστρέφω στην Αθήνα και που θα συμβάλω με αυτόν τον τρόπο στην πολιτιστική ζωή της πόλης."

Ο Κώστας Στασινόπουλος δραστηριοποιείται διεθνώς ως επιμελητής και συγγραφέας, με πρακτική που εκτείνεται από την εκθεσιακή επιμέλεια έως τα δημόσια και διεπιστημονικά προγράμματα. Είναι Curator, Live Programmes στη Serpentine στο Λονδίνο, όπου επιβλέπει το διεπιστημονικό πρόγραμμα του οργανισμού, το οποίο περιλαμβάνει performance, moving image, συμπόσια, ομιλίες και πειραματικές εικαστικές πρακτικές. Από το 2009, οπότε και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Serpentine, έχει συμβάλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μεγάλων εκθέσεων, έργων στο δημόσιο χώρο, ζωντανών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και μακροπρόθεσμων projects, μεταξύ των οποίων τα Serpentine Marathons (2012–2024), Back to Earth (2020–2022), Park Nights (2017–2019) και General Ecology (2018–2025). Το 2023 καθιέρωσε την ετήσια χορογραφική ανάθεση του οργανισμού, ενώ πιο πρόσφατα συνεπιμελήθηκε το Sound Service, το ζωντανό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε ως αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης House of Music του Peter Doig στη Serpentine South.

Έχει διατελέσει Associate Curator στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFCC) και έχει συνεργαστεί με οργανισμούς τέχνης στην Ελλάδα και διεθνώς, μεταξύ των οποίων Whitechapel Gallery, White Cube, Frieze London, Loop, Sadler’s Wells, Onassis AiR, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Art Athina και με τη Μπιενάλε της Αθήνας. Παράλληλα με την επιμελητική του πρακτική, αναπτύσσει συγγραφικό και εκδοτικό έργο και, μαζί με τον Hans Ulrich Obrist, συνεπιμελήθηκε την έκδοση 140 Artists’ Ideas for Planet Earth (Penguin, 2021 & 2022).

Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του York (2016), με χρηματοδότηση από το Arts and Humanities Research Council (AHRC), το Ίδρυμα Ωνάση και τον οργανισμό ΝΕΟΝ. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιστορία της Τέχνης από το Courtauld Institute of Art (2011), μεταπτυχιακού τίτλου στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες από το King’s College London (2008), καθώς και πτυχίου στη Βιοχημεία με Διοίκηση από το Imperial College London (2007).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

4+1 non fiction βιβλία που σας περιμένουν στα βιβλιοπωλεία

Όσο τα αδιάβαστα βιβλία αυξάνονται στα ράφια των βιβλιοθηκών μας, τόσες περισσότερες αφορμές βρίσκουμε για ακόμη μία αγορά!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2026

Ο Κώστας Στασινόπουλος τα βάζει με τα κύματα

Ο επιμελητής που θα αναλάβει τη διεύθυνση εκθέσεων και προγραμμάτων του νέου πολιτιστικού χώρου Kyklos μας μιλά εφ όλης της ύλης πριν διαταράξει με τα κύματά του τη φουάρ Vima Art Fair 2026 στην Κύπρο.

Στα εγκαίνια της ημέρας, η γκαλερί Cypher μας συστήνει τα "ψηφιακά" γλυπτά του Γιώργου Παπαφίγκου

Ο Γιώργος Παπαφίγκος έρχεται στην γκαλερί Cypher με μια ατομική έκθεση που παίζει με τα όρια της ύλης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αντιφατικό: προστασίας και εγκλωβισμού.

Για την Κατερίνα Μπότσαρη η γραφή αντι-μνημειοποιείται

Με μια δωρεάν έκθεση και βιβλιοπαρουσίαση, η εικαστικός θίγει ζητήματα τεχνολογίας, μητρόπολης και διαφήμισης, σε μια προσπάθεια αποσύνθεσης των παράδοξων σύγχρονων αστικών μνημείων.

Σε νέα φάση διακυβέρνησης η Μπιενάλε της Αθήνας - Ο Thiago de Paula Souza επιμελητής της 8ης διοργάνωσης

Ανανεώνεται η δομή διακυβέρνησης, ενώ ο Poka-Yio, συνιδρυτής της Μπιενάλε της Αθήνας, παραμένει Εκτελεστικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Τελευταίο κάλεσμα για δυο εκθέσεις του ΜΙΕΤ

Μια πολυμεσική και μια φωτογραφική έκθεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έρχονται στο τέλος τους, γιορτάζοντας με τιμή τα 60 χρόνια ΜΙΕΤ.

"Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας": Μια νέα κοινωνική δράση για ασθενείς σε κατ’ οίκον φροντίδα

Η σημερινή ανακοίνωση της δράσης (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου), υπογραμμίζει τον συμβολισμό μιας πρωτοβουλίας με εθελοντικό χαρακτήρα και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.