Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στο πλαίσιο του προγράμματος TouchingART της Μ.Κ.Ο. amaka, φιλοξενεί την πολυαισθητηριακή και συμμετοχικά επιμελημένη έκθεση απτικών έργων "Ένα ταξίδι στην απτική τέχνη", η οποία θα παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Μουσείου του Ιδρύματος στην Αθήνα (επίπεδο -3), από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026.
Στην έκθεση, η οποία είναι ανοιχτή για όλες τις ταυτότητες και δυνατότητες, βλέποντες αλλά και κοινό με τυφλότητα, παρουσιάζονται απτικά έργα βασισμένα στη μόνιμη Συλλογή του Ιδρύματος, με ακουστικές περιγραφές στα ελληνικά, ηχοτοπία, γραφή Braille και προσαρμοσμένες ξεναγήσεις.

Η έκθεση επιχειρεί να ανατρέψει την παραδοσιακή, οπτικο-κεντρική ανάγνωση της τέχνης, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις και επανατοποθετώντας το σώμα και την αφή στο κέντρο της ερμηνευτικής διαδικασίας. Το κοινό καλείται να αγγίξει, να ακούσει, να περιεργαστεί και να αλληλεπιδράσει με τα έργα, μπαίνοντας έτσι σε μια διαδικασία πολυαισθητηριακής κατανόησης όπου η αφή και ο ήχος αποκτούν εξίσου καθοριστικό ρόλο.
Η διεπιστημονική ομάδα της amaka αποτελείται από εικαστικούς, μουσικούς, ερευνητές ήχου, art therapists και ψυχολόγους, με εμπειρία στην προσέγγιση της τέχνης ως εργαλείου ένταξης, ενδυνάμωσης και επικοινωνίας καθώς και από συμβούλους με εμπειρία τυφλότητας.
Η δημιουργική πρακτική TouchingART προτείνει ότι η μουσειακή προσβασιμότητα είναι μια οργανική διαδικασία συμπαραγωγής και όχι απλώς μια παροχή. Πρόκειται για μια art therapy - informed πρακτική που ερευνά την αισθητηριακή ευαισθητοποίηση, την υποκειμενική σχέση με την εικόνα, την φαντασία και την μνήμη ως μέρη της αισθητικής ανταπόκρισης.
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.
*Για άτομα με τυφλότητα η έκθεση είναι προσβάσιμη με συνοδό.
Βιωματικές ξεναγήσεις στην έκθεση απτικών έργων "Ένα ταξίδι στην απτική τέχνη"
Από 10/01/2026 έως 01/02/2026
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, 16.00-17.00 & 17.00-18.00
Κλείστε μια βιωματική ξενάγηση στην έκθεση με οδηγούς άτομα με εμπειρία τυφλότητας που συμμετείχαν στην καλλιτεχνική έρευνα και τη δημιουργία των έργων και εξερευνήστε την τέχνη μέσα από όλες σας τις αισθήσεις. Μέσα από τις ομαδικές βιωματικές ξεναγήσεις στην έκθεση, το κοινό καλείται να αλληλεπιδράσει με τα έργα και να ακούσει τις εμπειρίες ατόμων με τυφλότητα, ανακαλύπτοντας τι σημαίνει μουσειακή προσβασιμότητα στην πράξη.
Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

