"Α Century and A Year": Ένας διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του design

Μια έκθεση-φόρος τιμής στην ιστορία των Επιπλώσεων Συρίγος με έργα είκοσι δύο σύγχρονων δημιουργών.

Α Century and A Year

Με αφορμή́ τα 101 χρόνια λειτουργίας της, η SIRIGOS παρουσιάζει την επετειακή́ έκθεση "A Century and a Year". Ένας φόρος τιμής στην ιστορία των Επιπλώσεων Συρίγος, η έκθεση που θα ανοίξει την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου,  στον χώρο ΑΜΑΛΙΑΣ 36, στο κέντρο της Αθήνας, καταθέτει στο κοινό μία ξεχωριστή δημιουργική σύμπραξη: νέες δημιουργίες από 22 σύγχρονα ονόματα του design και των τεχνών, αποκτούν ως σημείο εκκίνησης το ιστορικό αρχείο της SIRIGOS για να δώσουν τη δική τους ερμηνεία ενός "χθες" που δίνει μορφή στο αύριο του design.

Η ιστορική διαδρομή των Επιπλώσεων Συρίγος ξεκινά ήδη από το 1924, όταν ο Ιάκωβος Συρίγος ιδρύει το ισόγειο κατάστημά του σε ένα διώροφο νεοκλασικό της οδού Πατησίων, με τις δημιουργίες του να αποκτούν, μέσα στα χρόνια, συμβολικό χαρακτήρα στην αστική ιστορία της Αθήνας. Σήμερα, η παρακαταθήκη του Ιάκωβου Συρίγου, όπως μεταλαμπαδεύτηκε στον γιο του Γεώργιο και τα εγγόνια του, Νίκο και Αναστασία Συρίγου, εστιάζει στον σχεδιασμό και στην ανακατασκευή εσωτερικών χώρων και τη δημιουργία εξατομικευμένων επίπλων και ειδικών ξυλουργικών κατασκευών. 

Nikos & Anastasia Sirigos
Nίκος και Αναστασία Συρίγος​

Το πάθος του Ιάκωβου Συρίγου γίνεται τώρα η αφορμή για έναν νέο, ανοικτό διάλογο. Πριν από έναν χρόνο, στην 100ή επέτειο της εταιρείας, υλοποιήθηκε μία ανοικτή πρόσκληση προς είκοσι δύο σύγχρονους δημιουργούς από τον χώρο του design και των τεχνών. Γλύπτες, κεραμιστές, εικαστικοί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και interior designers, αλλά κυρίως φίλοι και συνεργάτες, κλήθηκαν να συνομιλήσουν με την ιστορία των επίπλων και να εμπνευστούν νέες εκδοχές των πιο κλασικών σχεδίων του Ιάκωβου Συρίγου, μέσα από οκτώ mid-century κομμάτια που ανασύρθηκαν από το ιστορικό αρχείο της εταιρείας των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Η θερμή ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή πυροδότησε έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν που πήρε μορφή στα εργαστήρια της εταιρείας SIRIGOS: Οι άνθρωποι αυτοί, από όλο το φάσμα της δημιουργίας, από το κόσμημα και την αρχιτεκτονική μέχρι την κεραμική και τη σκηνογραφία, έλαβαν carte blanche να παίξουν με τις έννοιες, τις φόρμες και τον συμβολισμό κλασικών σχεδίων που ήρθαν ξανά στο φως, δημιουργώντας μια φόρμα μνήμης και αναγέννησης που ενώνει το χθες με το τώρα. Μπουφές, κουτσομπόλα, τουαλέτα, πολυθρόνα, τραπεζάκι καθιστικού, σκαμνί και κομοδίνα, οκτώ αρχειακά κομμάτια που συνθέτουν τη χαρτογράφηση μιας εποχής που δεν ορίζεται μόνο από την αισθητική της αλλά και από τον τρόπο ζωής που τη συγκροτούσε, επανασυστήνονται σήμερα μέσα από τις νέες εκδοχές τους, για να υπογραμμίσουν τη δύναμη της ποιότητας και την τόλμη της εξέλιξης. 

Κάθε δημιουργός ενθαρρύνθηκε να εξερευνήσει την ιστορία, τις αναλογίες, την υλικότητα, την ουσία και τη συναισθηματική απήχηση των πρωτότυπων επίπλων και να προτείνει μια νέα ερμηνεία. Οι προσκεκλημένοι δημιουργοί αμφισβήτησαν, αποδόμησαν και επανεξέτασαν μορφές που κάποτε διαμόρφωσαν την ταυτότητα των ελληνικών οικιακών εσωτερικών χώρων. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν με διακριτικές παραλλαγές, ενώ άλλοι πρότειναν ριζικές μεταμορφώσεις. Το αποτέλεσμα ωστόσο, συνολικά, καταδεικνύει πώς ο ιστορικός σχεδιασμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για το σύγχρονο design.

Τα μοναδικά έπιπλα που παρουσιάζονται σήμερα στην έκθεση "A Century and Α Year", περιμένουν από τις 5 έως και τις 8 Δεκεμβρίου το κοινό να αφουγκραστεί την ηχώ μίας διαχρονικής δημιουργικής συζήτησης, όπου η παρακαταθήκη της αριστοτεχνίας Sirigos βρίσκει νέα ζωή μέσα από τη ματιά της σύγχρονης δημιουργίας.

Συμμετέχουν οι Άγις Μουρελάτος, Αντιγόνη Τσιβανίδου, Απόλλων Παπαθεοχάρης, Αταλάντη Μαρτίνου, Γιάννης Βαρελάς, Κατερίνα Παπαναγιώτου, KK Interiors, Lucy Savanis, Μελίνα Ξενάκη, Μυρσίνη Αλεξανδρίδη, Sirigos, Σοφία Ξανθάκου, Σωτήρης Χαΐνης Architecture, ST Architects, Stones and Walls, Theodore Psychoyos, Tina Komninou Interiors, Βάνα Κριμνιώτη, Βαγγέλης Μπόνιος, Void Studio, Yannis Sergakis, Zoumboulakis Architects. 

Πληροφορίες
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, 18:00-22:00 
Διάρκεια έκθεσης: 6-8 Δεκεμβρίου 2025 - Ωράριο λειτουργίας: 10:00 - 20:00 
Αμαλίας 36, Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 36, Αθήνα

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πάρε μέρος στο Athens Digital Arts Festival 2026

Η 22η διοργάνωση του ADAF έρχεται την άνοιξη και δεν πρέπει να τη χάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/01/2026

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (12-18/01)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Μια εικαστική εγκατάσταση αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία του Σαρακήνικου

Η έκθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, εν εξελίξει εικαστικού έργου που ξεκίνησε το 2017 και έχει παρουσιαστεί σε ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά πλαίσια στην Ελλάδα.

"Αστικές Πνοές" σε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Η ομάδα Shashin Lovers απαθανατίζει την πόλη που ζει, κινείται και αναπνέει μαζί μας.

Ακούγοντας την "Ηχώ του χρόνου" που κουβαλά μνήμες από το Ολοκαύτωμα

Στη νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, ο μουσικοκριτικός Jeremy Eichler εστιάζει σε τέσσερις κορυφαίους συνθέτες του 20ού αιώνα και εξετάζει πώς βίωσαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.

Δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να να γνωρίσουν από κοντά τα ζητήματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες.

Οι εκθέσεις του ΠΣΚ που δεν θα λείψουν από την ατζέντα μας

Αναδρομικά πρότζεκτ, περιπατητικές δράσεις και last calls για εκθέσεις που παρουσιάζονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.